veronmaksajat.fi

RAHAT

”Tutkin yhtiötä vasta ostettuani sitä” – kolme sijoittajaa kertoo ensisijoituksensa tarinan

”Tutkin yhtiötä vasta ostettuani sitä” – kolme sijoittajaa kertoo ensisijoituksensa tarinan
16.1.2019

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Seligson & Co:n toimitusjohtaja Ari Kaaro työskenteli 1990-luvun lopulla it-konsulttina. Hänen työnantajansa oli rakentanut asiakkaalle – tuskin kovin harhaan arvaa, jos veikkaa, että kyse oli EQ Onlinesta – osakevälityspalvelun, jota Kaaro esitteli Lappeenrannassa järjestetyssä uusmediakilpailussa.

”Huomasin kesken esityksen, että olin unohtanut ottaa mukaan järjestelmän demotunnukset, ja tein salamapäätöksen esitellä palvelua ostamalla osakkeita oikeasti omaan salkkuuni”, Kaaro kertoo.

Kaaro näytti yleisölle välityspalvelun osakelistaa yleisölle ja kysyi ehdotuksia. Ensimmäinen oli Raute.

”Ehdottajan perustelu taisi olla, että se on yksi niitä harvoja pörssiyhtiöitä, joiden pääkonttori ei ole Helsingissä.”

Kaaro osti Rautea salkkuunsa.

Aivan tarkkaan ottaen se ei ollut Kaaron ensimmäinen sijoitus, sillä hän oli aloittanut osakesijoittamisen jo hieman aiemmin ”koska se nyt vaan on järkevää”, mutta Raute on ensimmäinen osto, joka hänelle on jäänyt mieleen.

Sen sijaan että olisi hankkiutunut eroon demo-ostoksestaan ensimmäisen tilaisuuden tullen, Kaaro jätti osakerivin salkkunsa ja alkoi tutkia yhtiötä.

”En erityisesti innostunut yhtiöstä. Hitaana hämäläisenä myin osakkeeni silti vasta muutamaa vuotta myöhemmin, muistaakseni pienellä tappiolla.”

”Sattumanvarainen hankinta ei kuitenkaan jäänyt harmittamaan, sillä asiakkaamme palkittiin kilpailussa toimialansa parhaana internet-palveluna.”

Pitkän aikavälin osto myyntiin kahden vuoden kuluttua

Osakesäästäjien Keskusliiton toimistopäällikkö Jamilla Heiskanen innostui osakesijoittamisesta perheensä ja isoäitinsä kannustuksesta, ja osakesijoittaminen tuntui hänestä mielekkäältä harrastukselta, jonka myötä samalla tutustuu ympäröivään maailmaan.

Ensimmäiset osakkeensa hän osti vuonna 2013, ja yhtiö oli Bittium. Bittiumista hän innostui toimialaa tuntevan isänsä kautta, mutta ostopäätöksensä Heiskanen teki itsenäisesti ja pitkää aikaväliä silmällä pitäen.

Hän kuitenkin päätyi myymään osakkeensa jo vuoden 2015 kurssinousussa.

”Silloisessa työpaikassani moni arvostamani kollega tekivät samoin. En kadu myyntipäätöstä, mutta en haluaisi enää joutua vastaavaan tilanteeseen, jossa seuraan lampaanomaisesti muita. Oma kokemattomuus silti puhui tilanteessa paljon”, Heiskanen muistelee.

Osakekurssi oli kehittynyt hyvin. Heiskanen oli tyytyväinen ensimmäiseen osakesijoitukseensa ja myös myyntipäätökseensä.

”Muistan ajatelleeni: ’huh, en polttanut näppejäni ensimmäisessä kaupassa. Nyt on turvallista myydä ja jättää Bittiumin osalta leikki tähän. Nauran niille ajatuksille edelleen. Onneksi kokemuksia – hyviä ja huonoja – on kertynyt sen jälkeen paljon.”

”Rouva osti Syppiä”

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju kertoo oman ensimmäisen sijoituksensa sijaan vaimonsa ensimmäisen sijoituksen – se kun on hänen mielestään hänen omaa tarinaansa herkullisempi.

Sitä paitsi Kangasharjun vaimon ensimmäinen sijoituskohde oli miehen nykyisen työnantajan edeltäjä SYP.

Sitä rouva Kangasharju osti 1990-luvun alussa kaikella, mitä säästötililtä löytyi. Ei sieltä valitettavasti löytynyt kuin joitakin tonneja.

”Ostohinta oli pari markkaa osakkeelta. Ostointo periytyi vanhemmilta ja kohdistui Syppiin, koska se oli niin halpa ja perheen tilit olivat siellä. Nuoren naisen logiikka sanoi, että huhuista huolimatta pankkiosakkeita ei voida nollata, koska silloin luottamus pankkeihin menisi kokonaan.”

Analyysi oli oikea, siihen kannatti luottaa, ja pokerimainen all in -sijoitus tuotti sievoiset tuotot.

Myyntiin osakkeet menivät noin vuonna 1997, jolloin pankin nimi oli jo MeritaNordbanken.

”Myyntihinta oli 27 markkaa ja risat osakkeelta. Erityisen hyvältä nuoresta naisesta oli tuntunut se, kun pankissa onniteltiin hyvästä sijoituksesta.

Viikon trio: Sijoittaja.fi:n Suomi-suosikit

Sijoittaja.fi-palvelun Osaketyökalu suomalaisille osakkeille pisteyttää ja rankkaa Helsingin pörssin yhtiöitä numeeristen tietojen perusteella. Työkalu pisteyttää osakkeet kuuden pääfaktorin (kuten kokonaisriski ja laatu) perusteella asteikolla 1–10. Kokonaispisteet lasketaan painotettuna keskiarvona kuudesta faktorista siten, että skaala on 1–100 pistettä.

Perjantaina 11. tammikuuta päivitetyn työkalun ykkönen on EQ, joka on saanut täydet kymmenen pistettä niin kokonaisriskistä kuin laadusta. EQ:n heikoksi kohdaksi työkalu arvioi etenkin arvon eli tulospohjaisen arvostuksen, josta osake on saanut vain viisi pistettä.

Yli 80 pisteeseen yltää myös Nokian Renkaat, jolla on samat kympit kuin EQ:lla mutta momentti-faktorista vain neljä pistettä. Myös pronssisijalle kohoava Olvi on kokonaisriskin ja laadun perusteella työkalun silmissä kympin yhtiö.

Olvin kannoille kolkuttelevat Capman, Aspo, Neste ja Kesko. Osakevalintatyökalussa on mukana yli 110 Helsingin pörssin yhtiötä.

Yhtiö Sijoittaja.fi:n kokonaispisteet
EQ    83
Nokian Renkaat  82
Olvi  79

Lähde: Sijoittaja.fi. Tilanne 11.1.2019. Haettu 13.1.2019.

Karo Hämäläinen 

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. 

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti