veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Taloustaidon pörssilista: Talouskasvu vauhdittaa kärkiyhtiöitä

Taloustaidon pörssilista: Talouskasvu vauhdittaa kärkiyhtiöitä
14.12.2017

Talous kasvaa Suomessa nyt selvästi ennusteita vahvemmin. Taloustaidon pörssilistan kärjessä moni yhtiö hyötyy talouden myötätuulesta.

Vielä jokin aika sitten oli tapana muistuttaa, että Suomi on Kreikan ohella ainoa Euroopan unionin jäsenmaa, jossa talous ei kasva. Suomen talous kääntyi kuitenkin kasvuun jo 2015, ja kasvu on sen jälkeen tasaisesti voimistunut. Ensi vuonna Suomen bruttokansantuotteen ennustetaan kasvavan jo 3–4 prosentin vauhtia.

”Käänne on voimakkuudellaan yllättänyt kaikki. Edes optimistisissa skenaarioissa ei uskottu näin vahvaan kasvuun. Kasvua tukevat hallituksen tekemät ratkaisut ja muun muassa Euroopan talouden elpyminen, sillä Eurooppa on suomalaisyhtiöiden viennille ylivoimainen päämarkkina”, pääanalyytikko Sauli Vilén Inderesiltä sanoo.

Myös esimerkiksi Venäjän toipuminen on alkanut pikkuhiljaa näkyä kasvaneina turistivirtoina.

”Alkuun kasvu oli vain rakentamisen ja kuluttamisen varassa, mutta nyt se on hyvin laaja-alaista. Myös teollisuuden rakennemuutokset eli Nokian sekä metsäteollisuuden tilanne on alkanut helpottaa. Näyttäisi, että teollisuus olisi lähdössä nyt myös investoimaan”, Vilén sanoo.

Kotimarkkina tärkein pörssiyhtiöille

Suomen talouden kasvuluvuilla on merkitystä suomalaisille pörssiyhtiöille, sillä niiden liikevaihdosta 15–20 prosenttia tulee Suomesta. Taloustaidon listan viidennellä sijalla olevan Panostajan liikevaihdosta jopa 95 prosenttia tulee Suomesta.

Panostajalta voi odottaa tulosparannusta, sillä yhtiöllä on sijoitussalkussaan muun muassa rakennusteollisuutta, johon talouskasvun pitäisi vaikuttaa positiivisesti.

”Talouden piristyminen näkyy jo Panostajan sijoituskohteiden kehityksessä, mutta ei vielä täysimääräisesti. Osa yhtiön liiketoiminnoista on jälkisyklisiä, joten ensi vuoden pitäisi olla Panostajalle hyvä vuosi tuloksen kannalta”, Inderesin analyytikko Juha Kinnunen sanoo.

Kinnunen pitää todennäköisenä, että Panostaja ilmoittaa jo lähikuukausina myyvänsä jonkin omistamistaan yhtiöistä, sillä yhtiö on kertonut julkisesti valmistelevansa mahdollisia tulevia irtaantumisia.

”Lähtökohdat rahakkaaseen exitiin ovat mielestämme tällä hetkellä hyvät. Lisäksi Panostajan osien summan arvo on selvästi korkeampi kuin yhtiön nykyinen osakekurssi. Merkittävä järjestely todistaisi, että yhtiöllä on sijoitussalkussaan piilotettua arvoa”, Kinnunen kuvaa.

Inderesin arvion mukaan irtautuminen olisi tällä hetkellä kannattavaa, sillä arvostustasot ovat nyt korkeita ja markkinoilla on paljon rahaa, joka etsii sijoituskohdetta. 

Varainhoitopalvelujen kysyntä kasvaa

Taloustaidon pörssilistan TOP 20 -yhtiöiden joukossa on tällä kertaa peräti kolme sijoituspalveluyhtiötä, Evli, Titanium ja Taaleri, jotka leipovat kaikki tuottoa kotimaan talouskasvusta. Kun vielä joitakin vuosia sitten sijoituspalveluyhtiöiden oli kasvua saadakseen kahmittava markkinaosuuksia kilpailijoiltaan, nyt niille tuo kasvua uuden varallisuuden syntyminen.

”Sijoituspalveluyhtiöt elävät hallinnoitavasta varallisuudesta. Nyt ihmiset ovat entistä valmiimpia sijoittamaan saamaansa pääomaa ja kiinnostuneempia varainhoidon palveluista, kun palkat nousevat, työllisyysaste paranee ja yrityskauppoja tulee lisää”, Vilén sanoo.

Talouskasvusta hyötyy myös listan sijalla 12 oleva Investors House, joka osti hiljan vaihtotarjouksella itselleen merkittävän siivun Asuntorahasto Oravasta.

”Talouskasvu ja asuntojen kysyntä kulkevat käsi kädessä. Kun työttömyys vähenee ja korot ovat alhaalla, ihmiset ovat valmiita vaihtamaan asuntoja. Kiinteistösijoitusyhtiö hyötyy siitä, että asuntojen hinnat nousevat. Tosin Oravan osto on Investors Houselle isompi ajuri kuin talouden elpyminen, mutta talouden elpyminen hyödyttää yhtä lailla myös Oravaa”, Vilén sanoo. 

Kauppakin saa vetoapua taloudesta

Kotimarkkinoiden vahva veto ja kuluttajien luottamus talouteen ovat keskeisiä menestystekijöitä myös kaupan alalla. Taloustaidon listan sijalla 19 on Tokmanni, jonka kurssi on pudonnut viime keväästä rajusti.

”Kaupan alan toimijat hyötyvät siitä, että talous elpyy ja ihmisillä on enemmän käytettävissä olevia tuloja. Samalla keskiostos ja kävijämäärät kasvavat. Halpamarkettina Tokmanni ei hyödy talouskasvusta ehkä ihan niin paljon kuin moni muu kaupan alan toimija, mutta toisaalta yhtiö sinnittelee paremmin myös silloin, kun talous laskee”, Vilén sanoo.

Talouskasvu vauhdittaa selvästi myös listan sijalla neljä olevaa Martelaa. Vaikka yhtiön markkinatilanne on erittäin vahva, yhtiö on kärsinyt tänä vuonna muun muassa tietojärjestelmiinsä liittyvistä ongelmista. ”Martelan tulos jää tänä vuonna viime vuodesta, ja se on raju pettymys markkinoille. Toisaalta yhtiöllä on kaikki edellytykset tehdä tulosta ensi vuonna, jos yhtiö saa sisäisesti asiat kuntoon”, Vilén sanoo. 

Millaiset yhtiöt pärjäävät listalla?

Taloustaidon pörssilista 11/2017

Kiinteistösijoitusyhtiö Investors Housesta tuli Orava Asuntorahaston suurin omistaja lokakuussa. Yhtiö suunnittelee tekevänsä Oravan hallinnossa muutoksia, jotka voivat kirittää yhtiön pörssikurssia ensi vuonna.

Tokmanni hyötyy talouskasvusta ja kuluttajien luottamuksesta talouteen. Kannattavuuden heikentymisestä kärsivän yhtiön kurssi on sukeltanut dramaattisesti viime keväästä. Osakkeessa on nousuvaraa, mikäli ongelmat ovat väliaikaisia ja yhtiö onnistuu selättämään ongelmansa.

Vaikka talous kasvaa ja toimistoja rakennetaan, työympäristöjä kehittävän Martelan tulos jää tänä vuonna heikoksi. Jos yhtiö saa palikat vihdoin paikoilleen, sillä on kaikki edellytykset yltää ensi vuonna kelpo tulokseen.

Tänä syksynä First North -markkinapaikalle listautuneen sijoituspalveluyhtiö Titaniumin arvostukset ovat maltilliset, mutta riskien kannalta olisi hyvä, jos yhtiö saisi lavennettua tuotetarjontaansa. Kasvua voi tuoda asiakkaiden vaurastuminen.

Sijoitusyhtiö Panostaja on vihjannut aikeistaan myydä omistuksiaan. Hyvän markkinatilanteen takia yhtiö voi saada myynneistään hyvän hinnan. Yhtiöllä on sijoitussalkussaan muun muassa graafisen alan yhtiö Grano sakä rakennusalan yhtiö Kotisun.

Outi Airaksinen  

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.