veronmaksajat.fi

RAHAT

Taloustaidon lista uudistui

30.3.2015

Pitkäjänteisen osakesäästäjän työkaluksi tarkoitettu Taloustaidon lista on uudistunut. Jatkossa yhtiöt saavat pisteitä myös kasvuvauhdistaan, sillä omistaja-arvoa ei voi syntyä pitkällä aikavälillä ilman kasvua. 

Kotimaisia pörssiyrityksiä on laitettu Taloustaidon listalla paremmuusjärjestykseen jo neljän vuoden ajan. Yhtiöt saavat listalla pisteitä muun muassa tuloksentekokyvystään, osinkotuotoista, omavaraisuudesta sekä osakkeen arvostuksesta eri mittareilla. Nyt pisteytykseen on lisätty uusi parametri, kasvu.

ˮOli väärin, ettei kasvulle annettu aiemmin mitään arvoa, koska yksikään yhtiö ei voi kasvattaa tulostaan tai arvoaan, jollei se kasva. Lyhyellä aikavälillä arvoa voidaan tehdä muulla tavoin, mutta pitkällä aikavälillä kasvu on välttämätöntäˮ, listaa tuottavan Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén perustelee.

Toteutuneen kasvun lisäksi yhtiöt saavat pisteitä, jos niiden odotetaan kasvavan hyvin seuraavien kahden vuoden aikana. Vilénin mukaan lista toimii kuitenkin edelleen perusideansa mukaisesti työkaluna osakesäästäjälle, joka etsii salkkuunsa keskimääräistä pienemmän riskin sijoituskohteita. Jatkossa listalla saatetaan kuitenkin nähdä aiempaa enemmän liikehdintää.

ˮAiemmin lista ylipainotti yhtiöitä, joilla oli vain vahva tase ja hyvä osinko, mutta nyt olemme hakeneet tasapainoa. Taseen lisäksi tärkeitä ovat hyvä tuloskunto, arvostustaso ja kasvunäkymät ˮ, Vilén kertoo.

Luvassa pienten yhtiöiden vuosi?

Pienillä yhtiöillä on listalla ylivalta, sillä TOP 20:ssä on tällä hetkellä vain neljä suurempaa yhtiötä. ˮViime vuosi pörssissä oli isojen yhtiöiden vuosi. Uskomme, että tämä vuosi tulee olemaan pienten yhtiöiden vuosi, ja ne ottavat arvostuseron kiinniˮ, Vilén sanoo.

Kärkisijan nappaa koneita ja palveluita puutuoteteollisuudelle kauppaava Raute, jonka osake on ehtinyt alkuvuonna vahvistua jo selvästi, mutta joka Inderesin näkemyksen mukaan ˮei ole edelleenkään missään nimessä kallis osakeˮ.

Raute on toimialansa markkinajohtaja, jonka tuotteet käyvät kaupaksi lähes kaikkialla maailmassa. Ongelmana on vain ollut se, ettei kysyntä ole yltänyt viime vuosina lainkaan tasolle, jolla yhtiö pystyisi tekemään tulosta.

ˮRauten loppuvuoden tulos oli erittäin vahva, ja yhtiön tilauskanta on nyt parempi kuin vuosi sitten. Me uskomme, että yhtiö saa yhden isomman projektin. Jos myös pientilausten virta pysyy viime vuosien tasolla, yhtiöllä on pitkästä aikaa sellainen vuosi, että liikevaihto on tasaisen hyvä koko vuodenˮ, Inderesin analyytikko Antti Viljakainen sanoo.

Viljakaisen mukaan liikevaihdon kasvu näkyy heti Rauten tuloksessa. Yhtiöllä on kiinteä kulurakenne, jolloin kulut eivät kasva samaa tahtia liikevaihdon kasvun kanssa. Sijoittajan kannalta positiivista on myös yhtiön perinteisesti vahva osinkopolitiikka. Rauten osinko nousee tälle vuodelle 60 senttiin osakkeelta, mikä tarkoittaa lähes kuuden prosentin osinkotuottoa. 

Ravintola-alalle tulossa yrityskauppoja

Myös listan toisen kärkiyhtiön, ravintoloita omistavan ja hallinnoivan Restamaxin osake on jo ehtinyt vahvistua alkuvuonna selvästi. Inderesin mukaan yhtiö on kuitenkin edelleen selvästi aliarvostettu osake.

ˮRavintolamarkkina on vaikeassa tilanteessa, sillä kuluttajien ostovoiman heikentyminen näkyy ravintolamyynnissä. Siihen nähden Restamax on kuitenkin suoriutunut hyvin. Vuosi 2014 meni yhtiöltä yritysjärjestelyjen sulatteluun, joten vasta tänä vuonna nähdään, mikä ostettujen yhtiöiden tuloskunto onˮ, Sauli Vilén sanoo.

Restamax osti viime vuonna useita ravintoloita, joiden yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 40 miljoonaa euroa. Kauppojen ansiosta yhtiön liikevaihto nousee tänä vuonna yli 100 miljoonaan euroon.

ˮMarkkinat ylenkatsoo Restamaxia ja aliarvioi sen tuloksen kehityksen. Meidän mielestämme Restamax on laadukas yhtiö ja kasvuyhtiö, jolla on kohtalaisen vahva tase. Lisäksi se on edullisesti hinnoiteltu ja maksaa hyvää osinkoaˮ, Vilén sanoo.

Ravintola-alalla on Suomessa paljon pieniä pelureita. Ala kuitenkin keskittyy, sillä suuruudesta on selvää etua muun muassa hankinnoissa ja työvoiman käytön tehokkuudessa. Restamax on jo nyt yksi alan kolmesta suurimmasta toimijoista, mutta todennäköistä on, että yhtiö pyrkii kasvamaan jatkossakin yritysostoilla.

Kaupat investoivat taantumasta huolimatta

Kuluttajien ostovoiman heikentyminen kurittaa ravintolabisneksen lisäksi myös kaupan alaa, mutta kaupoille ohjelmistopalveluja myyvä Solteq porskuttaa silti hyvin.

ˮKaupat kehittävät koko ajan monikanavaisuutta, ja niiden pitää tarjota tuotteita kaikkialla, missä asiakas kulloinkin haluaa asioida. Solteqin toimittamat ohjelmistoratkaisut ovat kaupan alan järjestelmien ytimessä. Heikkoinakin aikoina niihin investoidaan − ehkä jopa normaalia enemmän, kun yhtiöt haluavat parantaa kilpailukykyäänˮ, analyytikko Petri Aho Inderesiltä sanoo.

Solteq on pystynyt kasvattamaan myös liikevoittomarginaaliaan kehittämällä organisaatiotaan ja palveluitaan sekä karsimalla kuluja. Yhtiö tähyää seuraavaksi Ruotsin markkinoille, mikä voi avata väylän myös kansainvälisille markkinoille.

ˮSolteqilta odotetaan yritysostoja. Toisaalta yhtiön toiminnanohjausohjelmistot voivat mennä myyntiin. Yhtiö voi saada niistä hyvänkin hinnan, koska tuotteen kannattavuus ja potentiaali ovat hyvätˮ, Aho sanoo. 

Taloustaito lista

Muun muassa vaneriteollisuudelle koneita ja palveluita myyvän Rauten vuosi näyttää paremmalta kuin aikoihin. Yhtiö on oman alansa markkina- ja teknologiajohtaja, jonka tuloksessa kysynnän piristyminen näkyy välittömästi.

Ravintolayritys Restamax ei pelkää kasvaa, vaikka kuluttajien ostovoimassa toivomisen varaa onkin. Tänä vuonna selviää, millaiseen tuloskuntoon yhtiö saa kiihdytettyä viime vuonna ostamansa ravintolat. 

Kaupan alan ohjelmistoja tekevän Solteqin osake on hinnoiteltu pörssissä tunnuslukujen valossa varsin edullisesti. Yhtiö suunnittelee laajentuvansa lähivuosina Ruotsiin, mikä voi avata väylän myös kansainvälisille markkinoille.

Uusien ohjelmistotuotteidensa ansiosta QPR Software kasvaa ja tekee vahvaa tulosta todennäköisesti ainakin vielä pari vuotta. Yhtiön kasvu ei sido pääomia, joten iso osa tuotoista voidaan jakaa osinkoina.

Sijoituspalveluyritys United Bankersin listautuminen viime vuoden lopulla First North -kauppapaikalle kielii yhtiön halusta olla osallisena yrityskaupoissa, joita alalle Suomessa ennakoidaan. 

Näillä pärjää uudistuneella listalla

  • Vahva tase
  • Hyvä osinko
  • Tuloskunto
  • Arvostustaso
  • Kasvunäkymät

Outi Airaksinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti