veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Kestääkö pörssin kova kurssitaso vai tuleeko korjausliike?

Kestääkö pörssin kova kurssitaso vai tuleeko korjausliike?
25.3.2021

Helsingin pörssin yhtiöistä moni ylsi loppuvuonna odotuksia parempaan tulokseen. Onko osakekurssien korkea taso kohdillaan vai onko edessä korjausliike alaspäin?

Helsingin pörssiyhtiöiden loka-joulukuun tulokset olivat pääosin odotusten mukaiset.

”Tuloskausi oli kaksijakoinen, mutta onnistujia ja jopa odotuksia selvästi paremman tuloksen tehneitä yhtiöitä oli enemmän kuin floppaajia”, analyysiyritys Inderesin strategi ja seniorianalyytikko Juha Kinnunen tiivistää.

Tätä juttua kirjoitettaessa tuloskausi oli päättymäisillään, ja Inderesin seuraamista yhtiöistä 41 prosenttia teki odotuksia paremman tuloksen. Ennusteen mukaiseen tulokseen ylsi 19 prosenttia yhtiöistä ja 40 prosenttia alitti odotukset.

”Pörssiyhtiöiden operatiivinen tuloskehitys kääntyi keskimäärin kasvuun, mikä oli odotettua. Liikevaihdot jatkoivat lievää laskua. Tätäkin osattiin ennakoida.”

Korona-ajan kahtiajako jatkui

Loppuvuotta leimasi edelleen koronapandemian luoma epävarmuus, mutta myönteisten rokoteuutisten ansiosta yritysten investoinneissa oli näkyvissä piristymistä. Tämä toi esimerkiksi pörssin konepajayhtiöille uusia tilauksia.

Korona-ajan ”kotoilutrendi” hyödytti kuluttajamarkkinoilla toimivia yhtiöitä myös loppuvuonna. Sen sijaan pahimmin koronasta kärsineiden toimialojen vaikeudet jatkuivat, mikä näkyi etenkin matkailussa ja ravintolatoiminnassa mukana olevien yhtiöiden tuloksissa.

”Näiden yritysten selviytymistaistelu jatkuu. Korona on kuitenkin toistaiseksi osunut suhteellisen pieneen joukkoon pörssiyrityksiä, mutta loka–joulukuussa näimme hieman enemmän myös pidempiaikaisia vaikutuksia”, Kinnunen sanoo

Hänen mielestään tuloskauden tärkeintä antia olivat yhtiöiden esittämät näkymät liiketoiminnan ja tuloksen kehityksestä tänä vuonna. Sijoittajat odottavat tulosten reipasta paranemista, jotta osakekurssien nykyinen korkea arvostustaso olisi perusteltua.

”Yhtiöiden tulosohjeistukset täyttivät pitkälti odotukset. Tosin ohjeistukset liikevaihdon ja tuloksen suhteen olivat monilla yhtiöillä varsin löyhiä ja tulkinnanvaraisia.”

Mitä arvostustaso edellyttää?

Helsingin pörssissä osakekurssit pysyivät tammi-helmikuussa korkealla tasolla loppuvuoden nousun jälkeen. Kurssikehitystä kuvaava OMX Helsinki -indeksi lähti maaliskuun alussa hienoiseen laskuun.

Kinnusen mielestä Helsingin pörssissä osakkeiden arvostustaso on kokonaisuudessaan selvästi koholla, mutta ei kuitenkaan kohtuuton. Nykyinen taso on perusteltu, jos yhtiöiden odotettu tuloskasvu toteutuu, pandemia alkaa väistyä ja rahapolitiikka pysyy voimakkaasti elvyttävänä eli korot eivät lähde nousuun.

Koronatilanteen heikentyminen Suomessa on otettu pörssissä vastaan varsin rauhallisesti. Kinnusen mielestä merkittävää on se, että globaalisti tilanne on parantunut, mikä tietäisi parempia aikoja vientimarkkinoilla toimiville yhtiöille.

”Osakkeisiin on kuitenkin hinnoiteltu varsin optimistinen skenaario. Siksi pienempikin vastoinkäyminen voi aiheuttaa korjausliikkeen, mitä on jo osittain nähtykin. Suurempaa romahdusta ei ole kuitenkaan näköpiirissä.”

Arvoyhtiöt alkavat taas kiinnostaa

Yhdysvalloissa on ollut viime aikoina nähtävissä merkkejä korkojen ja inflaation noususta. Se on vetänyt taivaita hipovia teknologiayhtiöiden osakekursseja alaspäin.

Nollakorkojen aikana sijoittajien kiinnostus on kohdistunut yhtiöihin, joiden mittavat tuotto-odotukset ovat kaukana tulevaisuudessa. Nyt korkojen nousu vie huomiota muihin sijoituskohteisiin.

”Osakemarkkinoilla tilanteesta saattavat hyötyä yhtiöt, joiden arvostusta eivät määrää tulevaisuuden odotukset, vaan tuloksentekokyky tässä ja nyt.”

Kinnusen mukaan on mahdollista, että viime vuosina pinnalla ollut innostus teknologiayhtiöihin alkaa laimeta. Samalla perinteiset arvo-osakkeet lisäävät suosiotaan.

”Viime vuosina moni sijoittaja on pitänyt hyviä ja vakaita osingonmaksajia tylsinä yhtiöinä. Huomion ovat vieneet suurimmat nousijat, joiden tuloksentekokyky ei ole tällä hetkellä kaksinen, mutta tulevaisuuden odotukset ovat huimat. Koronnousu tukisi rotaatiota arvo- ja osinkosijoittamiseen ja vaikuttaisi myönteisesti myös näiden yhtiöiden arvostukseen.”

Onnistujia monella toimialalla

Analyysiyritys Inderesin poiminnat neljännen vuosineljänneksen onnistumisista ja pettymyksistä Helsingin pörssissä.

ONNISTUJAT

Qt Group

Ohjelmistoyhtiön loppuvuosi oli erinomainen, kun valuuttakurssioikaistu liikevaihto nousi 47 prosenttia. Myös kannattavuus parani huomattavasti. Nämä ovat kuitenkin vasta maistiaisia, sillä näkymät kasvun jatkumiselle ovat hyvät.

QT Groupin kurssi Lähde: FACTSET DIGITAL SOLUTIONS

Marimekko

Vaateyhtiön vahva tulos ylitti vertailukauden ja analyytikoiden odotukset. Erinomainen suoritus koronavuonna kertoo, että yhtiöllä riittää mukautumis- ja kilpailukykyä.

Suomalaisbrändi vetoaa nyt vahvasti kuluttajiin.

Marimekon kurssi Lähde: FACTSET DIGITAL SOLUTIONS

Remedy

Peliyhtiö kuuluu koronavuoden suuriin voittajiin, ja muutenkin yhtiö on takonut kovaa tulosta. Kaikki merkit viittaavat siihen, että yhtiö on vasta kasvupolkunsa alkupäässä. Sen kehittämien pelien määrä oletettavasti vain kasvaa. Lupaava yhtiö sijoittajille, mikä näkyy myös korkeuksiin kohonneessa osakekurssissa.

Remedyn kurssi Lähde: FACTSET DIGITAL SOLUTIONS

Solteq

It-yhtiön tulos ylitti odotukset reilusti. Yhtiö lukeutui viime vuosikymmenellä toimialansa alisuorittajiin, mutta nyt se on rakentanut pohjan uudelle kasvuvaiheelle. Etenkin ohjelmistopuoli vetää, ja loppuvuotta kohti vauhti vain parani.

Solteqin kurssi Lähde: FACTSET DIGITAL SOLUTIONS

Evli

Varainhoitoyhtiön tuloksesta odotettiin vahvaa, mutta se ylitti ennusteen jopa poikkeuksellisen selvästi. Taustalla oli varainhoidon korkea liikevaihto, mikä ylitti odotukset ennen muuta tuottosidonnaisissa palkkioissa.

Evlin kurssi Lähde: FACTSET DIGITAL SOLUTIONS

PETTYMYKSET

Orion

Lääkeyhtiö jäi selvästi odotuksista ja antoi vaisun ohjeistuksen vuodelle 2021. Syy tähän on lääkkeiden kysynnän tasaantuminen kevään pandemiapiikin jälkeen. Kulut ovat nousussa, kun yhtiö panostaa muun muassa tuotekehitykseen ja markkinointiin.

Orionin kurssi Lähde: FACTSET DIGITAL SOLUTIONS

Fodelia

Elintarvikealan yhtiön tulos jäi selvästi vertailukaudesta ja ennusteista. Koronavuosi oli haastava etenkin lounas- ja kouluruokailussa ja yleisötapahtumissa. Pandemia rajoittaa yhtiön kasvunäkymiä myös tänä vuonna.

Fodelian kurssi Lähde: FACTSET DIGITAL SOLUTIONS

Ovaro Kiinteistösijoitus

Tappiollinen operatiivinen tulos ja iso alaskirjaus yhtiön asunto-omistuksiin olivat isoja pettymyksiä. Ovaron salkussa on paljon asuntoja kasvukeskusten ulkopuolella. Yhtiön saneeraus on jatkunut pitkään, mutta onnistumisesta ei ole vielä takeita.

Ovaron kurssi Lähde: FACTSET DIGITAL SOLUTIONS

Wärtsilä

Konepajayhtiön liikevaihto ja kannattavuus jäivät selvästi odotuksista. Tilauskertymäkin laski 28 prosenttia vuoden takaisesta. Myöskään tälle vuodelle yhtiön näkymät eivät ole järin valoisat kummallakaan päätoimialalla eli laivamoottoreissa ja voimaloissa.

Wärtsilän kurssi Lähde: FACTSET DIGITAL SOLUTIONS

Taaleri

Varainhoitoyhtiön liikevoitto jäi hieman ennusteesta. Taustalla oli varainhoito, joka on kiinteän kulurakenteen liiketoimintaa. Jos liikevaihdon kehitys on heikko, se näkyy suoraan myös tuloksessa.

Taalerin kurssi Lähde: FACTSET DIGITAL SOLUTIONS

Matti Remes

Rahat, verot, työ & eläke, koti