veronmaksajat.fi

RAHAT

Ripeä talouskasvu pitää pörssiyhtiöt iskussa – iskeekö inflaatio kursseihin?

Ripeä talouskasvu pitää pörssiyhtiöt iskussa – iskeekö inflaatio kursseihin?
9.12.2021

Mainion tuloskauden jälkeen Helsingin pörssiyhtiöiltä odotetaan vahvaa menoa ensi vuonnakin. Kiihtyvä inflaatio voi kuitenkin painaa tuloksia ja osakekursseja.

Helsingin pörssiyhtiöiden heinä–syyskuun tulosjulkistukset olivat sijoittajille pääosin mieluisaa luettavaa. Moni yhtiö pystyi parantamaan entisestään vauhtia hyvin menneen alkuvuoden jälkeen.

Analyysiyritys Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen sanoo, että liikevaihdon kasvussa yhtiöt täyttivät suurin piirtein kovat odotukset. Sen sijaan tulosparannukset olivat keskimäärin jopa ennakoitua paremmat.

Hänen mukaansa tulosparannukset kertovat siitä, että kovenevista paineista huolimatta yhtiöt ovat pystyneet säilyttämään liiketoiminnan kannattavuuden korkealla tasolla. Pelätty kustannusinflaatio eli esimerkiksi raaka-aineiden, energian ja kuljetusten kallistuminen ei juurikaan näkynyt tuloksissa. Pula komponenteistakaan ei tuonut isompaa päänvaivaa.

"Monien yhtiöiden kommenttien perusteella on kuitenkin mahdollista, että loppuvuonna tai ensi vuoden alkupuolella nämä ongelmat nousevat enemmän pinnalle", Viljakainen arvioi.

Monella toimialalla tulosten kasvua on vauhdittanut kysyntä, joka on ollut koronakuopan jälkeen poikkeuksellisen vahvaa niin koti- kuin vientimarkkinoillakin.  

Kiinnostavat näkymät sijoittajille

Pörssiyhtiöiden osakekursseissa oli tulosjulkistusten jälkeen varsin vähän heilahteluja ylös- tai alaspäin. Viljakaisen mukaan se kertoo, että tuloskausi meni suunnilleen sijoittajien odotusten mukaan.

"Sijoittajat selvästi odottivat hyvää tuloskautta, ja heidän odotuksensa suunnilleen toteutuivat."

Toisaalta isokaan tulosparannus ei saanut välttämättä markkinoita palkitsemaan yhtiötä isolla kurssinousulla. Nousu edellytti, että yhtiö pystyi kertomaan myönteistä ja konkreettista myös tulevista näkymistä.

"Sijoittajat eivät ole unohtaneet, että kiihtyvän inflaation, Kiinan talouskasvun hidastumisen ja toimitusketjujen ongelmien kaltaiset asiat voivat painaa tulevaisuudessa yhtiöiden tuloksia tai vähintään hidastaa tuloskasvua."

Metsäyhtiöiltä ennätystuloksia

Viljakaisen mielestä syklisten eli taloussuhdanteista riippuvaisten yhtiöiden tulosparannukset olivat kolmannella vuosineljänneksellä yllättävänkin kovia.

Helsingin pörssin metsäyhtiöt tekivät ennätysmäisen hyvät tulokset, kun sellu, sahatavara ja pakkausmateriaalit menivät maailmalla kuin kuumille kiville.

Myös finanssialan yhtiöillä meni hyvin, sillä sijoitusmarkkinoiden hyvä vire nosti varainhoidon palkkiotuottoja ja korkotason nousukin paransi korkokatteita.

Pörssin konepajoillakin meni hyvin, kun korona-aikana jäihin laitetut investoinnit lähtivät asiakasyrityksissä liikkeelle. Toimialan heikoin lenkki oli tällä kertaa Kone, jonka liikevaihto, tulos ja tulevat näkymät olivat markkinoille pettymys. Hissivalmistajaa painaa etenkin Kiinan rakennusmarkkinoiden jäähtyminen.

Korona-aikana kotoilusta hyötyneillä yhtiöillä meni edelleen hyvin. Esimerkiksi Kesko sekä kulutustuotteita valmistavat Harvia, Fiskars ja Marimekko tekivät edelleen erinomaista tulosta.

"Tiettyä tasoittumista oli kuitenkin havaittavissa."

Esimerkiksi Verkkokauppa.comin tulosta painoi kiristyvä kilpailu. Kamux kärsi puolestaan vaihtoautojen tarjonnan heikentymisestä.

Koronasta eniten kärsineistä aloista ravintolayhtiö Noho teki pitkästä aikaa voitollisen tuloksen. Finnairkin pystyi pienentämään tappiota, joskin lentoyhtiöllä on vielä pitkä matka kannattavaan liiketoimintaan.

Kiihtyvä inflaatio varjostaa

Syyskuussa monen pörssiyhtiön osakekurssi tuli hieman alas ennätysmäisen korkealta tasolta. Onko osakekurssien nykyinen arvostustaso perusteltu Helsingin pörssissä?

Viljakaisen mielestä on, mikäli odotukset yhtiöiden tuloskasvusta toteutuvat vuoden viimeisellä neljänneksellä ja ensi vuonna.

Osakekurssien pysyminen nykyisellä tasolla edellyttää myös maailmantalouden suotuisaa kehitystä.

"Talouden vauhti on edelleen hyvä, mutta makrotalouden luvut ovat jääneet jonkin verran odotuksista. Toisaalta inflaatio on kiihtynyt arvioitua jyrkemmin. Markkinoilla saadaan jännittää, mihin suuntaan luvut kehittyvät tulevien kuukausien aikana."

Myös keskuspankkien rahapolitiikalla voi olla iso vaikutus pörssikursseihin. Etenkin Yhdysvalloissa inflaatiovauhti on kiihtynyt, minkä vuoksi maan keskuspankki saattaa joutua kiristämään rahapolitiikkaa ennakoitua aikaisemmin. Tämä taas johtaisi talouskasvun hidastumiseen ja vähentäisi rahan määrää markkinoilla.

Seurauksena olisi todennäköisesti osakekurssien lasku, kun osakkeille löytyisi koroista aiempaa parempia vaihtoehtoja.

"Helsingin pörssissä arvostustaso nojaa odotukseen, että korkotaso pysyy hyvin matalana."

Sykliset yhtiöt loistivat

Analyysiyritys Inderesin poiminnat kolmannen vuosineljänneksen onnistumisista ja pettymyksistä Helsingin pörssissä. 

ONNISTUJAT

Outokumpu

Teräsyhtiö teki erinomaisen tuloksen teräksen kohonneiden hintojen ansiosta. Näkymätkin ovat valoisat toimitusmäärissä ja hinnoissa. Pidemmällä aikavälillä erinomainen markkinatilanne on tuskin kuitenkaan uusi normaali.

Outokummun kurssi

Aspo

Monialayhtiö teki erinomaisen tuloksen ja nosti käytännössä myös tulevan operatiivisen tuloksen ohjeistusta. Tulosparannus oli etenkin yhtiön omistaman ESL Shipping -varustamon ja muoveja, kemikaaleja ja voiteluaineita jakelevan Telkon ansiota.

Aspon kurssi 

Incap

Elektroniikan sopimusvalmistajan tehtaat Intiassa kärsivät keväällä ja kesällä koronarajoituksista, mutta niiden poistuttua yritys kiihdytti hurjaan kasvuun. Kannattavuus on erinomainen, eikä alaa varjostava komponenttipulakaan näytä tahtia haittaavan.

Incapin kurssi 

Wärtsilä

Laivamoottoreita ja voimaloita valmistava yhtiö toipui odotetusti koronan rasituksista. Kannattavuus ylitti odotukset. Tulosraportti vahvisti luottamusta myös yhtiön sähkövarastojärjestelmien pitkän aikavälin kilpailukykyyn.

Wärtsilän kurssi

Metsäyhtiöt

Helsingin pörssin Metsä Board, Stora Enso ja UPM tekivät kaikki ennätysmäiset tulokset. Loppuvuosikin näyttää vahvalta. Tulevaisuuden riskejä ovat kuitenkin sellun ja sahatavaran pilviä hipovien hintojen normalisoituminen ja kustannusinflaatio.

Metsä Boardin kurssi 

PETTYMYKSET

Lehto

Rakennusyhtiöltä odotettiin lokakuun tulosvaroituksen jälkeen jälleen huonoja lukuja, mutta tappioluvut olivat todella rumat. Yhtiö kärsii edelleen ongelmista projektinhallinnassa. Lisähuolia toivat kustannusten kova nousu ja laskeva liikevaihto.

Lehdon kurssi 

Solteq

It-yhtiön tulos alitti reippaasti odotukset, kun komponenttipula viivästytti muutamia isoja asiakastoimituksia. Muun it-alan tavoin yhtiö kärsi osaajapulasta ja henkilöstön vaihtuvuudesta. Ongelmien odotetaan jäävän pääosin väliaikaisiksi.

Solteqin kurssi

Kone

Hissiyhtiön liikevaihto ja kannattavuus jäivät ennusteista kohonneiden kustannusten vuoksi. Uudet tilaukset eivät pystyneet paikkaamaan tilannetta. Myös Koneen näkymät ovat aiempaa epävarmemmat Kiinan rakennusmarkkinoiden hidastumisen takia.

 

Sotkamo Silver

Kaivosyhtiöllä on ollut jo jonkin aikaa tuotannollisia vaikeuksia. Metallimarkkinoilla on nyt hyvä tilanne, mutta alhaisen tuotannon vuoksi yhtiön tulos painui selvästi tappiolle. Tuotantovolyymissä myös lyhyen ajan näkymät ovat hyvin epävarmat.

Sotkamo Silverin kurssi 

Verkkokauppa.com

Yhtiön tulos jäi ennusteesta, kun kodinkoneiden ja elektroniikan myyntikatteet painuivat kiristyneen kilpailun vuoksi. Huolia lisää myös se, että korona-ajan siivittämä kysyntä saattaa olla hiipumaan päin.

Verkkokaupan kurssi 

Kuvioiden lähde: Factset Digital Solutions

Matti Remes

Rahat, verot, työ & eläke, koti