veronmaksajat.fi

RAHAT

Sijoittajan askelmerkit pörssisyksyyn

Sijoittajan askelmerkit pörssisyksyyn
23.8.2017

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Kun kansainvälisetkin sijoittajat palailevat viimein lyhyiltä kesälomiltaan, pörsseissä asetellaan askelmerkit loppuvuodelle.

Meno osakemarkkinoilla on säilynyt kesän ajan vähintään kohtuullisena, vaikka toisen vuosineljänneksen tulokset jättivätkin toivomisen varaa. Helsingin pörssi yleisindeksi kolkautti juhannuksen tienoilla korkeimman pistelukunsa sitten finanssikriisin. Noista huipuista koti-indeksi on laskenut viitisen prosenttia, mikä menee normaalin värinän piiriin.

Vaan mikä sanelee pörssien suunnan syksyn aikana?

"Tuloskehitys ja eritoten tulosennusteiden muutos on tärkein osakemarkkinoiden ajuri tällä hetkellä", sanoo korkosijoituksista ja markkinastrategiasta vastaava johtaja Juhani Lehtonen Mandatumilta.

Lehtosen suoraviivaisuus perustuu siihen ajatukseen, että makrotalouden tilanteeseen ja geopolitiikkaan kohdistuvat odotukset leivotaan sisään tulosodotuksiin, jos niistä tulee tosiasiallisia tapahtumia.

Nordean päästrategi Lippo Suominen haistelee askelmerkin paikkaa kolmesta suunnasta. Ne ovat reippaan globaalin talouskasvun jatkuminen, yritysten tuloskunnon pysyminen vahvana ja korkojen pysyminen alhaalla.

"Talous- ja tulostiedot ovat olleet edelleenkin hyviä, joten näistä eniten kysymysmerkkejä on korkojen ympärillä. Inflaation laahatessa alhaalla ei keskuspankeilla näytä olevan edelleenkään kiirettä nostaa korkoja, joten korkojen nousutahti pysynee aisoissa", Suominen arvioi. 

Suunta maailmalta, vauhti vain kovempi

Helsingin pörssin indeksikäyrä kehittynee samaan suuntaan kansainvälisten pörssien kanssa.

"Tietysti pienemmät kotimarkkinayritykset hyötyvät tällä hetkellä talouskasvun vahvistumisesta Suomessa ja kuluttajien luottamuksen positiivisemmasta kehityksestä", Mandatumin Lehtonen huomauttaa.

Nordean Suominen muistuttaa, että Helsingin pörssin liikkeiden vauhti tapaa olla pykälän kovempi niin ala- kuin ylämäissä Helsingin pörssin keskittyneisyyden ja yhtiöiden suhdanneherkkyyden vuoksi.

"Suomi-spesifiä on se, että Helsingin pörssi on herkempi kehittyvien maiden tapahtumille kuin monet muut pörssit." 

Suosikki: Euroopan pankit

Viime aikoina hyviä pörssiuutisia on kuultu erityisesti Euroopasta ja kehittyviltä markkinoilta. Ne ovatkin Nordean osakesijoitussuosikkeja.

"Eurooppaa pidettiin jo menetettynä tapauksena, mutta poliittisen epävarmuuden helpotus ja talouden piristyminen tukevat aluetta. Eurooppa on tällä hetkellä yleisesti sijoittajien suosikki", Nordean päästrategi Lippo Suominen sanoo.

"Kehittyvät maat ovat puolestaan ratsastaneet Kiinan talouden tuella, mikä jatkuu edelleen."                          

Toimialoista hän nostaa esiin ne, jotka hyötyvät suhdanteen paranemisesta.

"Suosikkejamme ovat esimerkiksi vähittäisestä koronnoususta hyötyvä rahoitus ja teknologiainvestointien myötä vahvassa kasvussa olevat it-sektori", Suominen kertoo.

Myös Mandatumin Juhani Lehtonen nostaa esiin eurooppalaisen pankki- ja rahoitusalan. Näkemys perustuu siihen, että euroalueella odotettavissa oleva korkojen nousu parantanee korkokatetta ja korkotuottoja.

"Myös pohjoismaiset nimet vahvistuvat. Ruotsin keskuspankki joutuu näet seuraamaan valuuttamarkkinoiden stabiiliuden vuoksi EKP:n rahapolitiikan suuria linjoja."

Nordea alipainottaa Yhdysvaltoja ja Japania 

Yhdysvallat on kulkenut talous- ja pörssisyklissä etunenässä. Kurssit ovat nousseet sellaista vauhtia, että esimerkiksi S&P 500 -indeksi on kausivaihtelutasoitetulla Shillerin p/e:llä mitattuna samoissa lukemissa kuin 1930-luvun lamaa edeltäneenä mustana tiistaina. Tunnusluvun arvo on suunnilleen kolmekymmentä, kun pitkän ajan keskiarvo on alle 17.

"Yhdysvalloissa menee jatkossakin ihan hyvin, mutta muilla on enemmän varaa yllättää myönteisesti, joten Yhdysvallat on alipainossa. Toinen alipaino alue on Japani, joka on elvyttämällä saanut taloutta parempaan vireeseen, mutta maa on valuuttaherkkä eikä inflaatio ota noustakseen, joten sijoittaja löytää parempia tuottoja muualta", Nordean päästrategi Lippo Suomien kertoo.

Toimialoista Nordea alipainottaa yhdyskuntapalveluita ja tietoliikennepalveluita. Näiden toimialojen vakaat yhtiöt ovat houkutelleet sijoittajia, jotka ovat etsineet korviketta korkosijoituksille. Jos korot nousevat, tällaisten yhtiöiden houkuttelevuus heikkenee, Suominen arvioi. 

Viikon trio: Euroopan painavimmat pankit

67 maassa toimiva brittiläinen HSBC on Euroopan suurin pankki sijoittajanäkökulmasta tarkasteltuna. Sen painoarvo Euroopan suurimpien pankkien STOXX Europe 600 Banks -indeksissä on selvästi suurin. Indeksiä seuraavan iShares STOXX Europe 600 Banks -etf:n salkussa brittipankin paino on lähes kuudennes.

Palkintopallille yltävät myös espanjalainen Banco Santander ja ranskalainen BNP Paribas. Nordea on etf:n kahdenneksitoista painavin osake. Suomessakin merkittävästi vähittäispankkina toimiva Danske Bank on listan viidestoista heti Deutsche Bankin jälkeen. Nordean paino on reilut kolme ja Dansken reilut kaksi prosenttia.

IShares STOXX Europe 600 Banks -etf:n varat on sijoitettu 45 suuren eurooppalaisen rahoitusalan yhtiön osakkeisiin. 

Yhtiö Paino etf:n salkussa
HSBC Holdings  15,2 %
Banco Santander 8,1 %
BNP Paribas 6,8 %

Lähde: iShares. Tilanne 17.8.2017.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti