veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Sijoittajaässä Kimmo Matikainen nauttii pörssin hurmasta – salkku kiertää 100–200 kertaa vuodessa

Sijoittajaässä Kimmo Matikainen nauttii pörssin hurmasta – salkku kiertää 100–200 kertaa vuodessa
7.11.2018

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Pitkään etenkin eQ:ssa ja Nordnetissa osakemeklarina työskennellyt Kimmo Matikainen hoitaa nykyisin päätyökseen omaa salkkuaan. Osakemarkkinoiden seuraamisen ohella hän kommentoi Twitterissä markkinoita ja yhtiötä – ja siinä sivussa piikittelee muun muassa vasemmistoa ja toimittajia.

”Olen aktiivinen Suomi-sijoittaja, joka ei hienostele eikä karta riskiä”, hän määrittelee sijoitustyylinsä.

Sijoitusalan ammattilaisten kaupankäyntiä on rajoitettu paljon, eivätkä he saa olla yhtenään ostamassa ja myymässä. Yksityissijoittajalla tällaisia kahleita ei ole, ja Matikainen tuntuukin nauttivan pörssin hurmasta, kun saa nykyisin melskata markkinoilla mielensä mukaan.

”Salkku kiertää 100–200 kertaa vuodessa”, Matikainen arvioi. ”Silti yhtiö, johon uskon, saattaa pysyä salkussa useita kvartaaleita. Osakkeen paino salkussa yleensä kuitenkin vaihtelee.” 

Keskiarvolle köniin pokeriopeilla

Aktiiviset kaupankävijät keskimäärin häviävät indeksin tuotolle. Kimmo Matikainen kuitenkin luottaa pokerista oppimaansa logiikkaan: Kun on vahva käsi, pitää panostaa.

”Pörssissä edes vastapuoli ei osaa lukea pelityyliäsi”, hän huomauttaa.

Matikaisen kolmen kohdan resepti kuuluu: 

  1. Osta vahvoja nousuun ja myy pehmeitä laskuun.
  2. Älä pelkää keskittää rahojasi voittajiin vahvimpina hetkinä.
  3. Jos tai kun menee pieleen, pienennä positiota nopeasti.

Matikaisen salkku on varsin keskittynyt. Tällä hetkellä osakkeita on vain viisi, minkä lisäksi hänellä on käteistä odottamassa seuraavia ostonpaikkoja. 

”Yritän löytää ajatuksen kurssiliikkeen suunnasta”

Mistä ammennat sijoitusideoita?

”Olen aina käynyt kauppaa kotimaisilla osakkeilla. OMXH25-indeksin osakkeet tuttuja. Seuraan kursseja, kauppaa, uutisia ja analyysejä, ja sieltä aina löytyy kiinnostavia asioita. Usein iso liike tai isot kaupat herättävät pohtimaan tilannetta”, Kimmo Matikainen kertoo.

”En yleensä kamalasti syynää yhtiöitä. Moni tietää detaljeja enemmän kuin minä, mutta yritän löytää lähinnä ajatuksen kurssiliikkeen suunnasta.”

Millaiset yhtiöt kiinnostavat sinua?

”Vahvat yhtiöt, joissa tapahtuu.”

Matikainen ostaa erityisesti vahvassa markkinatilanteessa nousevia osakkeita. Nopeassa kaupassa hän saattaa hyökätä minne milloinkin.

Hänet saa myymään pettymys tai myyntipaineen yllättävä kasvu – osakevälityksen ammattilainen on tottunut lukemaan markkinoita.

”Kun salkkuun osuu joku iso isku, saatan myydä muitakin osakkeita kuin sitä, joka liikkeen aiheuttaa.” 

Topit ja flopit

Sijoittajanuransa parhaina onnistumisina Kimmo Matikainen pitää monia sellaisia operaatioita, joissa hän on lähtenyt ostamaan vahvassa kehityksessä olevaa yhtiötä tai osaketta.

”Eri aikoina niitä ovat olleet muun muassa Finnair, Wärtsilä, Nokian Renkaat, Elektrobit, Oral, Marimekko, Revenio, Comptel, Tokmanni...

”En yleensä saa maksiminousua, mutta myynnin jälkeen rahat ovat usein osuneet seuraavaan nousijaan.”

Suuriman taktisen virheensä sijoitusmarkkinoilla Matikainen teki 1990-luvulla, jolloin hän osti useaan kertaan Nokiaan kohdistuvia myyntioptioita, kun Nokian osakekurssi oli noussut 50 markasta silloin jo korkealta tuntuvaan 100 markkaan.

”Tuolloin oma osaamiseni ei ollut vielä aivan valmis.”  

Kurssiajurit tulevat maailmalta

Kimmo Matikainen on katsonut osakemarkkinoita ammattilaisena 1990-luvulta alkaen. Markkinoiden suurina muutoksina reilun kahdenkymmenen vuoden aikana hän nostaa esiin markkinan globalisoitumisen ja koneellistumisen.

”Maailmalla syntyvät ongelmat ovat usein lyhyellä tähtäimellä tärkeämpiä ajureita kuin yhtiöiden omat suoritukset.”

Markkinoilla myös kaikki ovat samalla viivalla toisin kuin puhelinosakevälityksen aikana. Internet on tuonut reaaliaikaisen kurssi- ja uutisinformaation jok’ikisen ulottuville.

”Sähköinen kauppa on arkipäivää ja tiedonkulku on tehokasta. Vain isolla rahalla voi ostaa Bloombergilta tai Reutersilta hieman parempaa dataa.

Osakkeista on kuhistu tänä vuonna enemmän kuin aikoihin. Keskustelun vilkkaudella on ollut tapana ennakoida markkinoiden ylikuumenemista, mutta Matikainen kuuntelee sijoituskuhinaa positiivisesti.

”Toivottavasti kaikki kuitenkin muistavat, että he tekevät päätöksensä itse ja että kaikki erehtyvät usein”, hän kuitenkin lisää.

Entä miltä markkina näyttää?

”Alkaa näyttää siltä, että kauppakiistat vielä sovitaan ja pientä optimismia voi syntyä. Yleensä näihin odotuksiin tulee kuitenkin alkuun myös pettymyksiä, joten eiköhän epävarmuutta vielä riitä. Pidän hyvillä mielin hieman käteistä.” 

Viikon trio: Kimmo Matikaisen tämänhetkiset suosikit

Marimekko 

Marimekon vahva trendi jatkuu. Sitoutuneiden asiakkaiden määrä kasvaa ja Kiinan valloitus alkaa.” 

Tokmanni 

Tokmanni tekee ennätysvuoden ja osake on laskenut noin kolmanneksen huipuistaan. Joulumyynti on ollut yhtiöllä aina vahvaa.” 

Raute 

”Uusin poiminta. Raute osoitti kolmannella kvartaalilla vahvuutensa, ja kauppakiistojen mahdollinen ratkeaminen poistanee kauan velloneita pelkoja syklin kääntymisestä.” 

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti