veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Ruotsin talous on hyytynyt – millaiset yritykset pärjäävät nyt Ruotsissa?

Ruotsin talous on hyytynyt – millaiset yritykset pärjäävät nyt Ruotsissa?
12.11.2019

Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin toimitusjohtaja Kjell Skoglund seuraa Ruotsin talouden kehitystä aitiopaikalla Tukholmassa. Miltä tuleva näyttää?

Kjell Skoglund

”Ruotsin talous on hyvin vientivetoinen, joten kansainvälinen epävarmuus on heikentänyt kasvuennusteita. Pitkään jatkunut korkeasuhdanne on ohi, ja talouskasvun odotetaan jatkuvan noin prosentin tasolla seuraavien vuosien ajan.”

Mitä kasvun hiipuminen tarkoittaa suomalaisyrityksille?

”Ruotsi on asukasluvultaan melkein tuplasti suurempi maa kuin Suomi, joten vahva kysyntä kotimarkkinoilla pitää kasvua yllä. Tämä on merkittävä asia suomalaisille yrityksille, sillä ruotsalaiset kuluttavat paljon ja ovat muutenkin hyvin perillä trendeistä ja muodista. Mahdollisuuksia löytyy ehdottomasti, kunhan perehtyy markkinaan ja tekee kotiläksyt hyvin.

Lisäksi Ruotsin julkinen talous on vahva ja hallitus tekee elvyttäviä toimenpiteitä kasvun ja työllisyyden vahvistamiseksi, muun muassa kasvattamalla valtionosuuksia kunnille.” 

Miten suomalaisyritysten kiinnostus Ruotsin markkinoihin on kehittynyt viime vuosina?

”Suomen vienti Ruotsiin on kasvanut, vaikka heikko kruunu on nostanut suomalaistuotteiden hintoja. Viime vuonna vienti kasvoi noin seitsemän prosenttia 6,6 miljardiin euroon. Ruotsi on monelle suomalaisyrityksille ensimmäinen pysäkki matkalla kansainvälisille markkinoille. Kiinnostus Ruotsin markkinoita kohtaan näkyy muun muassa Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin neuvontapalvelujen kasvaneena kysyntänä.” 

Ruotsalaiset yritykset ovat merkittäviä toimijoita Suomessa. Kuinka merkittävä vienti- ja investointikohde Suomi on ruotsalaisyrityksille?

”Ruotsin vienti Suomeen on kasvanut merkittävästi viimeksi kuluneiden vuosien aikana. 70 prosenttia ruotsalaisyritysten viennistä Suomeen on tuotteita ja 30 prosenttia palveluja.

Suomessa toimii noin 1 050 ruotsalaista yhtiötä ja tytäryhtiötä, jotka työllistävät yhteensä noin 84 000 henkilöä. Ruotsissa toimii vastaavasti lähes 900 suomalaista tytäryhtiötä, jotka työllistävät 63 000 henkilöä.”

Matti Remes

TUKHOLMAN PÖRSSI Osakeostoksille Tukholman pörssiin – millaisia mahdollisuuksia halpa kruunu avaa osakesijoittajalle?

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti