veronmaksajat.fi

RAHAT

Rahoittaisitko Muumi-kahvilaa? Ketju tähyää kasvua ja uusia suosikkihahmoja

Rahoittaisitko Muumi-kahvilaa? Ketju tähyää kasvua ja uusia suosikkihahmoja
3.1.2018

Karo HämäläinenKARON PÖRSSI Tätä on odotettu! Muumikahviloita pyörittävä Cafe of cartoons on onnistunut luomaan ympärilleen kuhinan. Kun yhtiön joukkorahoitusanti on nyt alkanut Privanetin Around-palvelussa, näyttää myös siltä, että kahvilafirmasta tulee Suomen Nordic Growth Market -markkinapaikan ensimmäinen yhtiö tai ainakin yksi ensimmäisistä.

Ruotsissa jo pitkään toiminut, Stuttgartin pörssin omistama NGM-kauppapaikka kertoi Suomeen suuntautuvista intresseistään jo toista vuotta sitten, mutta mitään näkyvää ei ole tapahtunut. Syksyllä NGM osti merkittävän vähemmistön Privanetistä, jolla on pitkä kokemus pörssille vaihtoehtoisen kauppapaikan ylläpitämisestä. Suunnitelmat suomalaisesta NGM:stä alkoivat muuttua todeksi suit sait sukkelaan.

Cafe of cartoons kertoo sijoittajamateriaaleissaan, että se suunnittelee listautumista Tukholman NGM:n kevyemmin säännellylle MTF-markkinapaikalle.

"Osakkeet, jotka on listattu NGM:ssä Tukholmassa, tullaan myös noteeraamaan euroissa Suomessa, mikä tekee NGM:stä todellisen pohjoismaisen pörssin pienemmille yrityksille", Cafe of cartoons hehkuttaa.

Pelkästään sen perusteella, että yksi kevyesti säännellyllä markkinapaikalla noteerattava muutaman miljoonan euron arvoinen yhtiö jollain tapaa rinnakkaisnoteerataan, en vielä puhuisi "todellisesta pohjoismaisesta pörssistä", mutta Cafe of cartoonsin joukkorahoitusta järjesteleekin Privanet.

Killerikonsepti

Varmasti tärkein syy muumikahviloiden eli virallisemmin Mumin Kaffe -ketjun kiinnostavuuteen ovat muumit. Muumi-brändi on uskomattoman vahva niin Suomessa kuin tietyillä kansainvälisillä markkinoilla, ja sen ympärille rakennettu lapsiasiakkaisiin erikoistunut kahvilaketju kuulostaa killerikonseptilta.

Vaunujen ja rattaiden kanssa liikkuvat pikkulasten vanhemmat taatusti arvostavat paikkaa, jossa on sujuva asioida ja lapset viihtyvät niin, että vanhempi itse saa hetken aikaa itselleen tai ystäviensä kanssa keskustelemiseen. Puoli vuotta kestävän marraskuun Etelä-Suomessa sisätilat fasiliteetteineen ovat arvossaan.

Silloin on valmis maksamaan preemiohintaa kahvikupista ja sen seuraksi haluamastaan purtavasta. Uskon, että uudelle paikkakunnalle avatut Mumin Kaffet saavat itselleen nopeasti asiakaskunnan ja että niillä on edellytykset lisenssimaksuistaan huolimatta tehdä tavallisen kahvi ja pulla -kahvilan ylittävää kannattavuutta.

Kasvuyhtiö

Alkuvaiheessa valloitettavaa markkinaa löytyy Suomesta kosolti, ja Muumi-brändin siivellä voi hahmotella vaikka kuinka korkealentoisia kansainvälistymistavoitteitakin. Ikään kuin muistutukseksi niistä Tukholmassa on jo avattu ensimmäinen Mumin Kaffe ja Tallinnan vanhaan kaupunkiin on jo vuokrasopimus, mutta Tallinnaa ei ole mainittu tämän vuoden aikana avautuvien kahviloiden listassa.

Sen sijaan tämän vuoden suunnitelmissa on avata seitsemän viime vuonna perustetun toimipisteen lisäksi muumikahviloita Helsinkiin (kolme kappaletta), Vantaalle, Ouluun ja Tampereelle Ratinan ostoskeskukseen.

Lisäksi Cafe of cartoons kaavailee avaavansa huhtikuussa uuden brändin alla toimivan kahvilan Tukholmaan, elokuussa uuden brändin alla toimivan ravintolan Helsinkiin ja vielä lokakuussa uuden brändin alla toimivan "deli pop-upin" lentoasemalle.

Suunnitelma saa kysymään, harooko kovaan vauhtiin päässyt yhtiö liiaksi joka suuntaan: uusia markkinoita ja kaiken lisäksi uusia brändejä ja konsepteja. Englanninkielisessä sijoittajamateriaalissa väläytellään kiinalaista partneria, joka veisi muumikahvilat Kiinaan ja mainitaan, että kansainvälisten lento- ja rautatieasemia pyörittävien yhtiöiden kanssa käydään keskusteluja.

Tietämättä sitä, millaisia brändejä on tulossa, tuntuisi loogiselta, että vasta parin vuoden ikäinen yhtiö keskittyisi alkuvaiheessa Muumiin, hioisi Mumin Kaffe -konseptia ja ryhtyisi kauppaamaan sitä franchising-menetelmällä kansainvälisille markkinoille heti, kun konseptin toimivuudesta Ruotsissa ja Virossa olisi näyttöä.

Ylipäätään yhtiö aikoo perustaa kahviloita, ravintoloita ja muita toimipisteitä sekä omalla riskillään että franchising-pohjalta. Rovaniemellä juuri avattu kahvila toimii yhteisyritysmallilla. Alkuvaiheessa on varmasti hyvä kokeilla erilaisia malleja, mutta pidemmän päälle kannattanee keskittyä omaan ydinosaamiseen. Esimerkiksi Kotipizzalla ei ole lainkaan omia ravintoloita.

Kasvua hinnassa

Moneen suuntaan kurkotteleminen on tavallaan välttämätöntä siksi, että yhtiö pystyisi maalaamaan mahdollisten tulevien osakkeenomistajiensa eteen mahdollisimman laajan kasvupotentiaalin. Kahvila ilman monistus- ja laajenemiskykyä ei ole järin kiinnostava sijoituskohde.

Joukkorahoitusannissa Cafe of cartoons laskee liikkeelle enintään 1 153 850 uutta osaketta. Jos merkintöjä ei tehdä vähintään vajaasta 400 000 osakkeesta, anti menee puihin. Yksi osake maksaa 1,30 euroa, ja niitä on merkittävä vähintään 600 kappaletta eli vähimmäissijoitus on 780 euroa.

Tällä hetkellä yhtiöllä on vajaat 3,9 miljoonaa osaketta. Jos anti merkittäisiin täysimääräisesti, osakemäärä nousisi hieman yli viiteen miljoonaan ja yhtiön markkina-arvoksi 1,30 euron osakehinnalla tulisi vajaat 6,6 miljoonaa euroa.

Onko se paljon vai vähän?

Absoluuttisesti vähän. Taikasanan "lohkoketju" lausujalle se olisi vain killinkejä.

Suhteessa paljon. Viime vuoden tammi-syyskuussa Cafe of cartoons teki vain 620 000 euron liikevaihdon ja 410 000 euron liiketappion.

Syyskuun lopussa oma pääoma oli 240 000 euroa tappiolla. Yhtiö sanoo rahoitusasemansa olevan tasapainossa, vaikka lyhytaikaista vierasta pääomaa on enemmän kuin vaihtuvia vastattavia yhteensä.

25 kahvilalla tuloskuntoon?

Cafe of cartoons arvioi, että sen ensimmäisten 30–40 kahvilan keskiliikevaihto on noin 400 000 euroa per kahvila. Jos kahvila on auki joka päivä kymmenen tuntia, kassakoneeseen pitäisi kilahtaa asiakkailta keskimäärin 125 euroa tunnissa (14 prosentin arvonlisäverokannalla laskettuna). Samanmoista noin 400 000 euron liikepaikkakohtaista vuosiliikevaihtoarviota esittää myös Picnic-kahvilaketju.

Cafe of cartoons itse uskoo, että kahvilan tulostaso on 8–12 prosenttia. Kymmenen prosentin liikevoittotasolla yksi kahvila jättäisi hyvin toimiessaan 40 000 euroa vuodessa. Franchising-mallilla tuotto on hieman mutta vain hieman pienempi. Esimerkiksi Picnicillä yhteistyömaksu on seitsemän prosenttia liikevaihdosta.

Käytännössä alkuvaiheessa ja erilaisia malleja kokeiltaessa kaikki liikepaikat ja rekrytoinnit eivät ole täysosumia. Laskea voi vaikka niin, että neljä viidestä kahvilasta – olivat ne sitten omia tai franchising-mallilla yrittäjien kahviloita – tuottaisi 35 000 euron liiketuloksen vuodessa, loppu viidennes nollatuloksen. Tällöin kymmenellä kahvilalla syntyisi 280 000 euron liiketulos – tilanteessa, jossa uuteen tai ylläpitoon ei tarvitsisi investoida eikä hallinnosta aiheutuisi kuluja.

Jotta kahvilat tuottaisivat liikevoittona kymmenessä vuodessa Cafe of cartoonsin markkina-arvon verran, niitä pitäisi olla noin 25 kappaletta. Siihen pitäisi päästä jo vuoden 2019 alussa.

Samaan hengenvetoon täytyy huomauttaa, että kaikki toimipisteet eivät suinkaan tuota keskimääräisesti ja että kovan ja moneen suuntaan harovan kasvun vaiheessa oleva kahvilakonseptiyhtiö kohdannee vastoinkäymisiä jos toisiakin. Alkaneena vuotena tehdään vielä tappiota, mutta vuonna 2019 yhtiö tähyilee jo puolen miljoonan euron liikevoittoon.

Joukkorahoitusantien tulevaisuuskäppyröihin on aina syytä suhtautua niin, että joku on sattunut vetämään viivoittimella viivan johonkin kohtaan. Luultavasti suuri joukko joukkorahoitetuista yrityksistä on jäänyt kauas ilmoittamistaan tavoitteista.

Viikon trio: Sanna Kiiski hallitsee

Cafe of cartoons on perustajansa Sanna Kiisken firma. Hän omistaa ennen joukkorahoitusantia puolet yhtiön osakkeista. Toiseksi suurin omistaja on ravintolayrittäjä Mehdi Younes ja kolmanneksi suurin ruotsalaisyrittäjä Sverker Littorin, jonka vaimo Pauliina Laitinen-Littorin tunnetaan Taloustaidon taideasiantuntijana.

Omistajaluettelosta löytyy myös annin järjestävä Privanet. Sen sijaan Muumi-oikeuksia hallitseva Moomin Characters -yhtiö ei ole ainakaan merkittävästi mukana kahvilayhtiössä.

Omistaja Osakkeita   Arvo
Vastarannan Sanna Kiiski Oy  1 918 281 2,4 milj. euroa
Mehdi Younes       893 811 1,2 milj. euroa
Sverker Littorin     338 549  0,4 milj. euroa

Lähde: Cafe of cartoonsin sijoitusmateriaalit. Arvo laskettu joukkorahoitusannin hinnalla 1,30 euroa per osake.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

 

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti