veronmaksajat.fi

RAHAT

Puuta myyntiin vai ei? Hinta sinetöi metsänomistajan puunmyyntipäätöksen

Puuta myyntiin vai ei? Hinta sinetöi metsänomistajan puunmyyntipäätöksen
18.3.2022

Metsänomistajien puunmyyntiaikeet ovat vielä epävarmoja, mutta hintaodotukset ovat korkealla. MTK:n Metsätutka-kyselyn mukaan reilulla neljänneksellä metsänomistajista on puunmyyntiaikeita vielä tämän vuoden aikana.

Puunmyyntipäätökseen vaikuttaa eniten se, että metsäsuunnitelma esittää hakkuita, mutta toiseksi eniten puun myyntipäätöksen vaikuttaa hintataso.

”Tulokset ovat loogisia. Puukauppaa tehdään, jos metsästä löytyy metsäsuunnitelman mukaan myytävää, mutta puukaupan tekohetkeen vaikuttavat mm. puun hintataso, rahan tarve sekä hyvä puun kysyntä”, toteaa MTK:n tutkimuspäällikkö Kalle Karttunen tiedotteessa.

Tänä vuonna korkeimmat hintaodotukset ovat energiapuulla. Energiapuun hinnan nousua odottaa jopa 75 prosenttia metsänomistajista.

Kuitupuun osalta hintaodotukset ovat myös korkealla, sillä nousua ennakoi hieman alle puolet vastanneista. Kolmasosa arvioi hintojen säilyvän entisellään.

Tukkipuun hintaodotukset ovat viime vuoden kaltaiset, joskin tuntuvaan hinnan nousuun uskoo suurempi vastaajajoukko. Epävarmuudesta kertoo myös se, että tukkipuun hinnan laskua arvioivien osuus on korkeampi kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna.

MTK:n metsäjohtajan Marko Mäki-Hakolan mukaan suomalaisiin metsänomistajiin voidaan tukeutua puun tuonnin korvaamisessa kotimaisella puulla. ”Puun tarjontahalukkuus riittää, mutta määrien kasvattaminen vaatii aktiivisuutta puun ostajilta.”

Eniten puunmyyntiaikomuksia on suurien metsätilojen omistajilla. Myös nuoret, alle 45-vuotiaat, erottuvat myyntiaikaillaan vanhemmista ikäryhmistä. Maanviljelijät ja yrittäjät ovat myyntiaikeissaan muita ammattiryhmiä aktiivisempia.

TIESITKÖ? Suomessa on 632 000 metsänomistajaa ja 347 000 vähintään kahden hehtaarin metsätilakokonaisuutta.
Lähde: Luke, Metsätilarakennetilasto

Metsätutka-kyselyn aineisto on kerätty puhelinkyselynä suomalaisilta metsänomistajilta maaliskuun alussa. Vastaajia oli 552. Vastausten virhemarginaali on +/- 4,2 prosenttia 95 prosentin luottamusvälillä. Tutkimuksen teki Kantar TNS Agri O.

Rahat, verot, työ & eläke, koti