veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Otin velkaa ja ostin metsätilan – millä veroilmoituksella vähennän lainani korot?

Otin velkaa ja ostin metsätilan – millä veroilmoituksella vähennän lainani korot?
13.2.2024

Olen ostanut kymmenen hehtaarin metsätilan velaksi, ja tarkoituksenani on harjoittaa tilalla metsätaloutta. Asun kaupungissa. Vähennetäänkö lainakorot metsätalouden veroilmoituksella?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Ei vähennetä. Oikea paikka on esitäytetyn veroilmoituksen kohta Pääomatulot ja niistä tehtävät vähennykset ja siellä kohta Tulonhankkimisvelan korko (lomake 50B).

Metsätilan hankintaan otettu velka on tulonhankkimisvelka, ja sen korot vähennetään kaikista pääomatuloistasi. Lainan käyttötarkoitus ratkaisee vähennysoikeuden.

Pankki ilmoittaa Verohallinnolle lainan, siitä maksetut korot ja lainan käyttötarkoituksen. Jos lainarahalla ostaa esim. pörssiosakkeita tai metsätilan, jossa harjoitetaan metsätaloutta, kyse on tulonhankkimisvelasta. Näin siitä huolimatta, että niistä ei joka vuosi veronalaista tuloa saisikaan.

Sinun tehtäväksesi jää tarkistaa esitäytetystä veroilmoituksesta, että luotonantaja on ilmoittanut Verohallintoon lainan tiedot oikein.

Jos käyttötarkoitus on esitäytetyllä veroilmoituksellasi väärä, korkoja ei ole vähennetty verotuksessasi ja tieto pitää korjata. Tilanne on tämä esimerkiksi silloin, jos pankki ilmoittaa velan ”muuna lainana”.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti