veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Puheluita pienellä rahalla – mikä liittymä sopii varapuhelimeen?

Puheluita pienellä rahalla – mikä liittymä sopii varapuhelimeen?
9.2.2021

Jos puhelimella on vähän käyttöä, siihen voi sopia edullinen liittymä. Vähällä käytöllä on esimerkiksi kotona lepäilevä kakkospuhelin tai laite, jolla tavoittaa vanhan sukulaisen – vaikka hän ei itse sillä juuri soittelisikaan. Lapselle halpa liittymä ei välttämättä riitä kovin pitkään, sillä koulutehtäviin ja harrastuksiin tarvitaan nopeaa nettiä.

1. Vain puhelut ja viestit

Jos et tarvitse puhelimeesi nettiyhteyttä ja haluat laskutusliitymän, saat sen edullisimmillaan 7,90 euron kuukausimaksulla. Hinta on sama niin DNA:n, Elisan kuin Teliankin kaupoissa. Telialla liittymään sisältyy myös hidas nettiyhteys (0,2 Mbit/s).

Kuukausimaksuun kuuluu pelkkä liittymä, ei puheluita eikä viestejä. Käytön mukaan maksat lisäksi 7 senttiä jokaisesta tekstiviestistä ja jokaisesta itse soitetusta puheluminuutista. Kuvallinen tekstiviesti voi maksaa enimmillään 40 senttiä. Jos soitat tai tekstaat viranomaisen tai yrityksen numeroon tai palvelunumeroon, kertyy lisämaksua 9–11 senttiä viestiltä tai puheluminuutilta.

Liittymä sopii, jos haluaa kuukausilaskun, joka on helppo maksaa esimerkiksi e-laskuna tai suoramaksuna. Hinta pysyy matalana, jos et itse soittele, vaan vastaanotat puheluita ja viestejä.

2. Liittymä sovelluksena

Jos käytössä on älypuhelin, näppärä sovellusten käyttäjä voi kokeilla uutta Telia Dot -liittymää. Se ladataan puhelimen sovelluskaupasta. Liittymä tilataan sovelluksessa ja siellä voi myös hallinnoida tiliä.

Käytössä on 100 Mbit/s nopeudella toimiva netti ja rajattomat puhelut ja viestit. Laskutus määräytyy käytön mukaan. Palvelun hinta on korkeimmillaan 1 e/vrk ja 25 e/kk. Niiltä päiviltä, joina puhelinta ei käytä, lasku on 0 euroa. Pienin kuukausimaksu on 5 euroa.

Telia Dotissa käytetään luottokorttia maksuvälineenä. Kortti voi olla myös toisen henkilön, kuten vanhemman tai sukulaisen.

3. Liittymä netin kera

Puhelumaksuissa voi säästää netin avulla, jos soittelee, puhuu videopuheluita ja viestittelee sosiaalisen median kanavissa. Kannattaa laskea, puhuuko niin paljon, että kulusäästöä syntyisi esimerkiksi 25 e/kk maksavalla pakettiliittymällä, jossa on nopeutta 10–20 Mbit/s.

Mikäli 25 e/kk maksavalle liittymäpaketille ei ole käyttöä, puhelimeen riittää ehkä vain laskutusliittymä, jossa on hidas (1 Mbit/s) netti sekä erikseen laskutettavat puhelut ja tekstiviestit. Pelkkä kuukausimaksu on noin 9,9 euroa. Puheluiden ja viestien hinnat ovat samat kuin kohdassa 1 mainitut. Tämäntyyppisiä liittymiä ovat esimerkiksi DNA Jämpti sekä Elisan Tarkka Perus. Samassa hintaluokassa on Moi-operaattorin ”6 gigan simmi”, jossa verkkoyhteys on nopeampi, mutta ei rajaton.

4. Kenelle sopii prepaid?

Prepaid-liittymässä lasku ei voi koskaan yllättää. Prepaid-sim-kortteja myydään operaattoreiden myymälöissä, R-kioskeissa ja vaihtelevasti muissakin kaupoissa. Kortille ladattua rahasummaa käytetään puhelussihin, viesteihin ja nettiyhteyteen. Kun raha on lopussa, kortille ladataan lisää verkossa tai palvelupisteessä.

Kortin mukana tulee uusi puhelinnumero. Jos käytössä on useampia liittymiä, prepaid-numeroa voi kätevästi käyttää yhteystietona silloin, kun ei halua viestejä tavalliseen numeroonsa – vaikkapa myydessään tavaraa nettikirppiksellä.

Liittymän avausmaksu on noin 4,90–5,90 euroa. Puhelut maksavat 6,6 senttiä alkavalta minuutilta, viestit 6,6 senttiä kappaleelta. Netin käyttömaksut vaihtelevat. Ahkera netin käyttäjä voi säästää ostamalla 30 vuorokauden rajattoman datapaketin, joka maksaa noin 20–25 euroa. Puhelimen suurkuluttajalle sopii DNA:n Rajaton Prepaid, jonka päivämaksu on 89 senttiä (26,70e/kk)

Prepaid-numero on voimassa kuusi kuukautta viimeisestä latauksesta tai käyttökerrasta. Voit ottaa numeron vakituisesti omaksesi muuttamalla liittymän laskutusliittymäksi.

Puhelinliittymistä kertoivat DNA:n Cedric Kamtsan, Elisan Jan Virkki ja Telian Petri Lindqvist.

Satu Alavalkama

Lisäys 10.2.2021: Myös suomalainen Globetel Oy tarjoaa edullisia puheluita.  Globetel Perus -liittymän kuukausimaksu on 4,90 euroa. Puheluista laskutetaan erikseen 5,9 senttiä minuutilta ja tekstiviesteistä 5,9 senttiä kappaleelta. Liitymään kuuluu myös hidas nettiyhteys, jonka käyttö maksaa 5,9 senttiä megabitiltä, tai rajoittamattomassa paketissa 7,9 e/kk.

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti