veronmaksajat.fi

RAHAT

Presidentti Trump varjostaa myös Helsingin pörssiä

Presidentti Trump varjostaa myös Helsingin pörssiä
22.10.2018

Presidentti Donald Trumpin lietsoma kauppasota hämärtää kansainvälisillä markkinoilla toimivien pörssiyhtiöiden näkymiä.  

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tulikivenkatkuiset tviitit ja jatkuvasti vaihtelevat mielipiteet aiheuttavat harmaita hiuksia muille maailman johtajille. Helpolla eivät pääse yritykset ja sijoittajatkaan.

”Ei voi muuta toivoa kuin että Trumpin aikakausi päättyisi kohta. Seuraavalla presidentillä on aikamoinen savotta korjata aikaansaadut vahingot”, Nordnet Pankin talousasiantuntija Martin Paasi tiivistää markkinoiden tunnelmat.

Toistaiseksi eniten osakemarkkinoita ovat heilutelleet Trumpin uhkaamat ja sittemmin myös toteuttamat tullit Yhdysvaltaan tuotaville tuotteille. Syyskuussa hän määräsi monille kiinalaistuotteille aluksi 10 prosentin ja ensi vuoden alusta lähtien 25 prosentin tullin tuotteille, jotka koskevat 200 miljardin dollarin arvoista tuontia.

Nokittelu lisää epävarmuutta

Kauppapoliittisia jännitteitä lisäävät Kiinan määräämät vastatullit. EU:ssa puolestaan jännitetään, kohdistuvatko Trumpin seuraavat uhittelut mahdollisesti taas Eurooppaan.

Rahastoyhtiö Dividend Housen salkunhoitaja Antti Lahtinen muistuttaa, että epävarmuuden kasvu on aina myrkkyä taloudelle ja osakemarkkinoille.

”Tullimuurien asettamisesta aiheutuva epävarmuus hidastaa kauppaa ja aiheuttaa näin haittaa yrityksille kaikissa maissa. Kysynnän väheneminen laskee yhtiöiden myyntiä. Samaan aikaan kannattavuutta saattaa koetella mahdollinen raaka-aineiden hintojen nousu”, Lahtinen toteaa.

KUKA KÄRSII KAUPPASODASTA ENITEN? ”Eniten kärsivät bulkkiraaka-aineiden valmistajat, joiden tuotanto on helposti korvattavissa. Tavaratullit eivät kohdistu palveluita tuottaviin yrityksiin. Myös kotimarkkinayrityksiin vaikutukset ovat vähäisemmät.” Salkunhoitaja Antti Lahtinen, Dividend House

Tullien ohella suomalaisyritykset joutuvat ottamaan huomioon myös Yhdysvaltain uudet kauppapakotteet maihin, joita Trump pitää vihollisinaan. Niiden rikkominen tietäisi mustalle listalle joutumista ja markkinoiden sulkeutumista Amerikassa.

Siksi suomalaisyrityksetkin joutuvat miettimään tarkasti esimerkiksi Iraniin lähtöä, vaikka ulkomaailmaan avautuvassa maassa olisi houkuttelevia kauppoja tarjolla.

Monia suomalaisia yrityksiä askarruttavat myös Yhdysvaltain mahdolliset lisäpakotteet Venäjää vastaan, sillä ne voivat vaikuttaa esimerkiksi Venäjällä toimivien yritysten rahoitukseen. 

Suomen vienti vetää toistaiseksi

Yhdysvaltain asettamat uudet tullit eivät ole toistaiseksi iskeneet suuremmin suomalaisten pörssiyhtiöiden vientiin. Pohjois-Amerikka on tärkeä markkina esimerkiksi Nesteen polttoaineille sekä suomalaisille metsä- ja konepajayhtiöille.

Helsingin pörssissä kauppapoliittinen nokittelu on heilutellut toistaiseksi eniten teräsyhtiöiden kursseja. Outokummulle ja SSAB:lle Yhdysvallat ei ole kovin tärkeä markkina, mutta Trumpin asettama 25 prosentin tullimaksu teräkselle sekoittaa maailman metallimarkkinoita.

”Ongelma syntyy siitä, että Yhdysvaltain tuontitullien vuoksi maailmalle jää isoja eriä myymättä jäävää metallia. Kasvava raaka-aineiden tarjonta pudottaa hintoja, ja näin yhtiöt eivät saa sitä hintaa, mitä olivat laskeneet”, Paasi sanoo.

KUKA KÄRSII KAUPPASODASTA ENITEN? ”Protektionismi on kuin ydinsota, sillä siinä kaikki osapuolet häviävät. Eniten hävittävää on viennistä riippuvaisilla yhtiöillä ja mailla, kuten Suomella.” Talousasiantuntija Martin Paasi, Nordnet

”Eurooppalaisille teräsyhtiöille on oleellista, ryhtyykö EU nyt suojaamaan omia yrityksiä dumppaukselta”, hän jatkaa.

Toisaalta Outokumpu saattaa jopa hyötyä Trumpin tulleista, sillä yhtiöllä on Yhdysvalloissa oma tuotantolaitos.

”Yhdysvaltain sisällä valmistettu teräs menee nyt kaupaksi ennennäkemättömillä volyymeillä ja hinnoilla, kun ulkomaista tuontia on rajoitettu”, Lahtinen muistuttaa.

Vaikutukset näkyvät viiveellä

Kauppapoliittisen nokittelun vaikutuksia talouteen on toistaiseksi vaikea arvioida, mutta monissa alkusyksyn talouskatsauksissa esimerkiksi euroalueen kasvuennusteita on laskettu.

Lahtinen sanoo, että vaikutukset alkavat näkyä pienellä viiveellä. Epävarmuuden kasvu voi jarruttaa kansainvälisillä markkinoilla toimivien yritysten investointipäätöksiä.  Se olisi huono uutinen koneita ja laitteita valmistaville suomalaisyrityksille.

”Investointien lykkäys saattaa jo vähentää yhtiöiden saamia tilauksia, mutta yritysten tuloksissa vaikutus alkaa näkyä ehkä vasta ensi vuoden alkupuolella”, Lahtinen arvioi. 

Suomalaisia pörssiyhtiöitä, joilla on merkittävää liiketoimintaa Yhdysvalloissa:

Yhtiö Raportoitu alue Osuus liikevaihdosta 2017
Amer Sports Amerikka* 42 %
Fiskars Amerikka 39 %
Huhtamäki Yhdysvallat 33 %
Kemira Amerikka 39 %
Konecranes Amerikka 31 %
Metso Pohjois-Amerikka 21 %
Outotec Amerikka 34 %
Rapala Pohjois-Amerikka 35 %
SSH Amerikka 51 %
Suominen Yhdysvallat 51 %
Uponor Yhdysvallat 26 %
Vaisala Amerikka 38 %

*Moni yhtiö ei raportoi maakohtaisia liikevaihtoa, vaan mukana ovat Pohjois-, Väli-, ja Etelä-Amerikka.

Lähde: Yhtiöiden vuosikertomukset 

Matti Remes

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti