veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Pörssissä vallitsevat pelurin markkinat

Pörssissä vallitsevat pelurin markkinat
7.12.2016

Karo HämäläinenKARON PÖRSSI Suomen suurin sijoitustapahtuma Sijoitus Invest muutti tänä vuonna Wanhasta Satamasta Helsingin messukeskukseen. Kävijät tuntuivat löytäneen uuden paikan: hallissa tuli vastaan paljon tuttuja kasvoja vuosien varrelta.

Tuttujen kohtaaminen ja kuulumisten vaihto onkin sijoitusmessujen paras puoli. Sijoittaminen ei ole pelkästään järkevää varallisuudenhoitoa vaan myös harrastus, ja harrastukseen kuuluu yhteisöllisyys.

Messukeskuksen avarassa hallissa on helpompi jäädä keskustelemaan kuin Wanhan Sataman ahtailla käytävillä, joilla kaksi ihmistä saa jo aikaan tungoksen. Kääntöpuoli on se, että messuhallissa intensiteetti jää väistämättä laimeammaksi kuin Wanhan Sataman tunnelmallisessa miljöössä, jossa näytteilleasettajat vyöryvät iholle. Väljyys vaikuttaa vaatimattomuudelta ja maistuu laimealta.

Tätä tuntemusta varmasti korosti se, että viereisessä hallissa sykki samanaikaisesti Slush-kasvuyritystapahtuma.

Kallista on mutta muu on kalliimpaa

Kapusin messulavalle vain kerran. Osakesäästäjien keskusliiton järjestämässä paneelikeskustelussa kysyttiin: "Kannattaako osakkeisiin vielä sijoittaa?". Vastaukseni oli ja on: Ei kannata olla sijoittamatta osakkeisiin.

Yksityissijoittaja Tom Lindström muotoili suunnilleen saman statistisesti: jos on ollut pois markkinoilta parhaina nousupäivinä, on menettänyt merkittävät tuotot. Kannattaa siis olla mukana. Professori Timo Rothovius puolestaan kertoi oman salkkunsa osakepainon olevan aina jossain sadan ja kahdensadan prosentin välillä. Nyt oltiin kuulemma lähempänä sataa.

Ennalta mietiskelin, kuinkahan all men -panelissamme aika saadaan kulumaan. Markkinanäkymät kun on tiivistetty kahdessakymmenessä sekunnissa: Osakemarkkinoiden arvostukset ovat korkealla, mutta muu (eli etenkin korot) on vielä kalliimpaa.

Eikä tuon sanomiseen kulu edes kymmentä sekuntia, joten edes kaksikymmentä sekuntia ilmatilaa täyttääkseen on ryittävä ja öristävä.

Samaa mieltä markkinoista tuntui olevan koko paneelikuoromme, mutta riittävän runsassanaisesti ilmaistuna koko aika saatiin käytettyä ja messuhenkilökunta alkoi jo kuulutella yleisöä maksamaan parkkilippuja.

Yksi ero panelistien välillä sentään ilmeni. Kun puheenjohtaja, Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen kysyi korkojen nousun vaikutuksesta, Timo Rothovius arveli sen lisäävän osakesijoitusten suosiota, koska korkosijoitusten arvot laskisivat nousevien korkojen ympäristössä. Sen sijaan Inderesin analyytikko Petri Aho muistutti, että korkojen nousu tapaa tehdä (uusista) korkosijoituksista houkuttelevampia, minkä vuoksi osakekurssien pitäisi laskea. Nämä referointini ovat lieviä kärjistyksiä.

Oma näkemykseni on, että koska osakemarkkinat ovat yleisesti melko hintavia, osakkeiden ostaminen sokkona ei ole kovin kiinnostavaa. Sen sijaan kannattaa pyrkiä löytämään yhtiöitä, joilla on edellytykset menestyä muita paremmin. Paneelin puheenjohtaja ei tuntunut tätä vastausta hyväksyvän. Mahtaako Osakesäästäjien keskusliiton kanta olla, että sijoittaa kannattaa vain indeksiin ja yrittää saada ylituottoa markkina-ajoituksella?

Käsittääkseni yleisesti hyväksytty näkemys on, että markkinoita parempaa tuottoa kannattaa tavoitella juuri aktiivisella osakevalinnalla ja passiivisella ajoituksella.

Vaihtoehdot kiinnostavat

Antauduin messuhallissa muutamaan kiinnostavaan keskusteluun, ja kuinka ollakaan, monet niistä koskivat muuta kuin perinteistä pörssiosakesijoittamista. Yhdessä keskustelussa ruodimme erästä pääomasijoitusmahdollisuutta. Toisessa sain pikaoppitunnin mahdollisuudesta sijoittaa hajautetusti vertaislainoihin, joissa lainanottajien takaisinmaksukyky on arvioitu heikoksi.

Pääomasijoituksien ja osakesijoittamisen välimuoto on pääomasijoittaminen kasvuyhtiöön, jonka osakkeelle muodostetaan noteeraus jälkimarkkinapaikalla. Aiemmin tällä palstalla esittelemäni Privanet  toimii sekä rahoitusta eli anteja järjestelevänä alustana että jälkimarkkinan tarjoajana.

Privanetin hallituksen puheenjohtaja Roy Harju oli innoissaan selvästi lisääntyneestä kiinnostuksesta. Privanetin jälkimarkkinapaikalla on ollut tänä vuonna sutinaa etenkin Ekokemin, PHP Groupin ja Findan ympärillä. Ekokemin pörssilistauksella spekuloitiin vuoden alussa, kunnes keväällä Fortum päätti ostaa yhtiön.

PHP Group ja Finda ovat ajankohtaisia, sillä ne ovat viime viikolla pörssiin listautuneen DNA:n suuromistajia. DNA:n listautumisen yhteydessä yhtiöt sekä myivät DNA-osakkeitaan että saivat omistukselleen arvon.

Privanetin Around-joukkorahoitusaslustalla on järjestetty muutama anti. Kysyntä on ollut kovaa.

Kun osakemarkkinoiden arvostukset indeksitasolla ovat korkeat ja osakepoimijallekin tuntuu löytyvän vähänlaisesti houkuttelevia tilaisuuksia, katse kääntyy vaihtoehtoisiin kohteisiin. Ilmiö ei ole aivan uusi. Samanmoista koettiin vuosituhannenvaihteessa, kun dotcom-huuma pani pörssit ylikierroksille. Silloin tosin perinteisten toimialojen yhtiöiden arvostukset olivat maltillisia.

Loskakokemus

Slushin puolelle minulla ei ollut kulkukorttia, joten osallistuin vain Ilmarisen Off Slush -tapahtumaan, jossa käsiteltiin muun ohella sitä, kuinka ja mitä suuryritykset voivat oppia starupeilta. Somevirtani perusteella esimerkiksi finanssialan suuret tekijät olivat innokkaammin edustettuina Slushissa kuin Sijoitus Investissä.

Myös esimerkiksi joukkorahoituspalvelu Invesdor oli valinnut puolensa: Slushiin, ei Sijoitus Investiin.

Kysyin Invesdorin toimitusjohtajalta Lasse Mäkelältä, millainen kokemus tämänvuotinen Slush kahden ensimmäisen päivän jälkeen oli ollut. Viestintäjohtaja Mikko Savolainen vastasi.

"Finanssiteknologia oli yksi tämän vuoden isoista teemoista, joten meille relevantit asiat olivat hyvin esillä. Slushissa pöhinää on paljon ja paikalla täytyy näyttäytyä, mutta välitöntä suoraa vaikutusta liiketoimintaan kokevat harvat. Meillä tämän vuoden päätavoitteet liittyivät näkyvyyteen ja kumppanihankintaan, ja asiakashankinta oli vasta toissijaisena tavoitteena", Savolainen kertoo.

 "Fintechin ja lohkoketjun lisäksi foodtech vaikutti kiinnostavalta uudelta aihealueelta, ja paljon agendatilaa oli allokoitu myös avaruuteen katsoville aiheille. Tapahtuman hengen mukaisesti 'dream big' kuultiin useammassa kuin parissa esityksessä. Puhujat olivat jälleen kovaa tasoa, aina Tinderin perustajista Piilaakson suurimpiin VC-firmoihin."

"Varmasti tämänkin vuoden jälkeen nähdään isoja Slushista kimmokkeensa saaneita sijoituksia. Kaiken kaikkiaan Slush 2016 oli mielestäni pitkälti samoilla raiteilla 2015 kanssa."

Viikon trio: Sijoitusmessujen vetävimmät osastot

Sijoitus Investiin kuuluu pienimuotoinen – yleensä varsin pienimuotoinen – kilpavarustelu osastojen kesken. Kiinnostavuutta osastot luovat omalla sisällöllä, jaettavalla messuroinalla ja kiinnostavilla keskusteluilla. Tämänvuotinen messuosastorankingini menee näin:

1. Ramirent

Rakennuskonevuokraaja tarjoaa perinteisesti työmaakahvit kelta-sinisestä pahvimukista. Kahvitarjoilu ei pettänyt tänäkään vuonna, ja kahvipöntön luokse syntyi jonoa. Ramirentin osakkeenomistajana nappasin reaaliosingoksi myös timpurinkynän.

2. Sijoittaja.fi

Päädyin Sijoittaja.fi:n osastolle signeeraamaan kirjaa enkä ollut päästä sieltä pois – positiivisessa mielessä. Asiantuntevien henkilöiden kanssa oli kiinnostava keskustella ajankohtaisista asioista ja kiinnostavista vaihtoehtoisista sijoitustuotteista. Oletan, että syvään osakekeskusteluun olisi päässyt myös Nordnetin osastolla, mutta ennätin vain juosta nettiosakevälittäjän ständin sivuitse.

3. Suomen Pankki

Perinteinen "Sijoitusmessujen parhaat karkit" -palkinto menee tänä vuonna Suomen Pankille, jonka repertoaariin kuuluivat myös Julia-konvehdit. Informaatiosisältöäkin oli tarjolla.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Taloustaidon lukijana saat Karo Hämäläisen ja Jukka Oksaharjun kirjahitin Sijoita kuin guru etuhintaan 19,90 euroa (norm. 29,90 euroa)! Hinta sisältää postituksen Suomeen. Tilaaminen tapahtuu lähettämällä osoitetiedot sähköpostitse osoitteeseen jukka.oksaharju@nordnet.fi. Otsikkoon merkintä "Sijoita kuin guru / Taloustaito". Lasku ja kirja tulevat postitse muutaman päivän kuluttua tilauksesta. Mikäli haluat laskun eri osoitteeseen kuin kirjan, mainitse viestissä erikseen toimitus- ja laskutusosoitteet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti