veronmaksajat.fi

RAHAT

Privanet hakee noteerauksen

Privanet hakee noteerauksen
1.6.2016

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Privanet liittyy lukuisten viime aikoina julkisen pörssikaupan kohteeksi hakeutuneiden yhtiöiden joukkoon. Privanetin parhaillaan käynnissä olevassa, First North -listautumiseen tähtäävässä annissa on tarjolla 1,16 miljoonaa osaketta 4,30 euron kappalehintaan, eli rahaa kerätään viisi miljoonaa. Antihinnalla laskettuna Privanetin markkina-arvoksi muodostuu 54 miljoonaa euroa.

Privanet tunnetaan sijoittajien keskuudessa parhaiten listaamattomien yhtiöiden kauppapaikkana, jonka yhtiötarjontaa käsittelin tällä palstalla neljä viikkoa sitten. Myös Privanetin oma osake on ollut siellä kaupankäynnin kohteena.

Onko koomista, että Privanetin lista ei riitä Privanetille itselleen?

Ei suinkaan, sillä vaikka Privanetin kauppapaikkaa ja First Northia voi pitää toistensa kilpailijoina, ennemmin ne muodostavat jatkumon. First North -yhtiöiltä vaaditaan hieman enemmän, mutta toisaalta First North -osakkeilla voi käydä kauppaa ilman varainsiirtoveroa ja normaalien osakevälityspalvelujen kautta. First Northissa hinnanmuodostus on uskottavampaa.

Jälkimmäinen taitaakin olla suurin syy Privanetin First North -haluun: osakkeelle halutaan entistä aidompi markkinanoteeraus, jota voi käyttää pohjana, kun Privanet osallistuu yritysjärjestelyihin.

Tulkintaa vahvistaa sekin, että vaikka Privanet hakee annissa 4–5 miljoonaa euroa rahaa, ei se sitä varsinaisesti tarvitsisi. Tämän voi päätellä siitä, että yhtiö jakoi juuri omistajilleen vajaan kolmen miljoonan osingot.

First North -listautumisen kannalta tietenkin näyttää paremmalta, että nyt rahaa saa pelkästään yhtiö eli kyseessä on anti. Omistajat eivät myy lainkaan osakkeitaan annin yhteydessä. 

Kuuma kulma

Suomea ja Eurooppaa laajemminkin pyyhkii voimakas joukkorahoitusaalto, ja sijoittajien kiinnostus pörssin ulkopuolisia kohteita kohtaan on kasvanut viime vuosina valtavasti. Se on rahoitusmarkkinoiden tämän hetken kuumimpia kulmia, jossa Privanet toimii sekä kauppapaikkana että rahoitusta hakevia yhtiöitä palvelevana investointipankkina. Lisäksi Privanet sijoittaa itse yrityksiin, joita se auttaa rahan hankinnassa.

Joukkorahoitusbuumi näkyy alan yritysten kiitona, joka muistuttaa jo hieman vuosituhannen taitteen dotcom-huumaa. Parhaillaan Invesdor-joukkorahoituspalvelu tarjoaa uusia osakkeitaan merkittäväksi omassa palvelussaan. Invesdor kerää 1,5 miljoonaa, ja sen markkinahinnaksi tulee 13,5 miljoonaa euroa.

Invesdorin hinta näyttää pikaisesti katsottuna hirmuiselta. Invesdor arvioi kasvattavansa liikevaihtonsa tänä vuonna 880 000 euroon, joten sen hinta on 15-kertainen suhteessa liikevaihtoon. Tulos on raskaasti tappiollinen.

Vielä hintavampi on ruotsalainen FundedByMe-joukkorahoituspalvelu, joka sekin kerää parhaillaan rahaa sijoittajilta. Kaiken lisäksi FundedByMen englanninkielisessä tarjousesitteessä tulosluvuissa on pilkku pahasti väärässä paikkaa eikä yhtiö ole vaivautunut korjaaman asiaa, vaikka kerroin siitä yhtiön toimitusjohtajalle Daniel Daboczylle toissa viikolla.

Näihin verrattuna Privanet vaikuttaa tunnuslukujen valossa kohtuullisesti arvostetulta.

Kyse on kuitenkin osin harhasta.

Voitot sijoittamalla

Privanet hankki viime vuonna 1,6 miljoonan euron palkkiotuotot. Nuo eurot miellän yhtiön varsinaiseksi liikevaihdoksi.

Privanet kuitenkin kirjaa sijoituspalvelutoiminnan tuotoikseen myös "myynnissä olevien rahoitusvarojen nettotuotot", jotka viime tilivuonna olivat peräti 6,7 miljoonaa. Viime vuonna liikevoittoa kertyi 3,6 miljoonaa ja nettotulosta 2,8 miljoonaa euroa.

Myynnissä olevien rahoitusvarojen nettotuotot ovat hankala tapaus. Privanetin yhtiöesitteen pohjalta en aivan tarkkaan ymmärrä, mitä kaikkea niihin sisältyy ja kuinka organisoidusti Privanet esimerkiksi tarjoaa listaamattomien yhtiöiden osakkeita tuotteina tai tuotteenomaisesti sijoitusasiakkailleen. Siis missä määrin kyse on sijoitustoiminnasta, missä määrin jonkinmoisesta konsultoivan varainhoidon liitännäisbisneksestä.

Privanetin taustahan on paitsi vanhassa Privanetissa myös Navi Groupissa, jonka omien ja asiakkaiden rahojen Finanssivalvonta huomasi menneen sekaisin.

Navi Group oli erikoistunut strukturoitujen tuotteiden myyntiin. Entinen Navi Group on nykyiseltä nimeltään Privanet Capital Markets, joka puolestaan omistaa 76,6 prosenttia "vanhasta Privanetista" eli Privanet Securitiesista. Juuri Privanet Securities on kuuman toiminnan yksikkö.

Privanet Groupin viime vuoden tuloksesta laskettu p/e-luku jää parinkymmenen kieppeille. Siedettävä, toimialan kuumuuskerroin huomioiden edullinen, mutta kuinka kestävä?

Maaliskuun lopussa Privanetin oma pääoma oli 8,1 miljoonaa. Huhtikuussa yhtiö maksoi 2,9 miljoonan euron osingot, jotka huomioon ottaen oma pääoma ennen antia oli 5,3 miljoonaa. Annissa rahaa tulee kulujen jälkeen vajaat viisi miljoonaa, joten p/b-luku keikkuu jossain kymmenen tienoilla.

Huomionarvoista on, että Privanetin hallinnon kulut ylittävät selvästi palkkiotuottojen ja korkokatteen yhteismäärän. Ilman sijoituspuolen tuottoja Privanet olisi tehnyt viime vuonna lähes parin miljoonan liiketappion. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä palkkakulut ovat strategian mukaisesti kasvaneet entisestään.

Aroundin lanseerauskierros

Privanetin listautuminen järjestetään sen omassa, juuri avatussa Around-palvelussa. Around on joukkorahoitusalusta, mutta se tavoittelee järjestettäväkseen miljoonaluokan anteja, kun tähän mennessä joukkorahoitushankkeet ovat liikkuneet sadoissa tai vain kymmenissä tuhansissa euroissa.

Privanet sijoittaa jokaiseen Aroundissa tarjolla olevaan antiin omaa rahaansa 10–20 prosenttia annista, ja Aroundissa järjestettyjen antien myötä osakkeet kirjataan Euroclearin ylläpitämään arvo-osuusjärjestelmään. Annin jälkeen niillä voi käydä kauppaa Privanetissa, mutta kuten Privanetin oma esimerkki osoittaa, myös siirtyminen Nasdaqin ylläpitämälle First Northille onnistuu. Kynnys onkin matala, kun osakkeet ovat valmiiksi arvo-osuuksina.

Listautumisellaan Privanet epäilemättä pyrkii saamaan ja totuttamaan asiakkaita Aroundiin.

Spekulatiivinen paperi

Privanetin annissa on tarjolla vain niukasti osakkeita. Uusien osakkeenomistajien omistusosuus jää alle kymmeneen prosenttiin.

Kun anti euroissakin mitattuna on pieni, anti lienee helppo saada läpi. Toimialan tulikuumuus voi johtaa selväänkin ylimerkintään ja hyvään jälkimarkkinatilanteeseen. Tällöin taustalla on nähdäkseni spekulaatio, sillä en osaa vääntää exceliä sellaiseen asentoon, jolla joukkorahoituspalveluiden markkina-arvot tulisivat perustelluiksi.

Privanetille kilpailuetua antaa asema Suomen jokseenkin vakiintuneena "vaihtoehtopörssinä". Sen lisäksi olemassa olevat asiakassuhteet ja Around-joukkorahoitusalustapalvelu voivat olla kokonaisuus, jonka jokin finanssialan toimija saattaa haluta ostaa pakettina täydentämään omaa palveluvalikoimaansa.

Tällöin ajavana seikkana olisi varmaankin ajan säästyminen. Kuinka monen kymmenen miljoonan arvoista säästyvä aika voisi olla? Toinen selitys Privanetin päätymiselle yritysostokohteeksi kovaan hintaan voisi olla se, että ostavan yrityksen johto haluaa kertoa omille omistajilleen, että heidän yhtiönsä on ottanut kasvuharppauksen kovaa kasvavalle joukkorahoitusmarkkinalle.

Mahdollista tietenkin on sekin, että jotkin viime vuosina ympäri Eurooppaa virinneet joukkorahoituspalvelut päätyvät shoppailemaan toisiaan.

Markkina on kiinnostavan kuuma ja spekulatiivinen. Pyrin kuitenkin pitämään peliviettini aisoissa ja olemaan osallistumatta Privanetin antiin.

Viikon trio: Privanetin herrat

Privanetin suurimmat omistajat ovat entisten navigroupilaisten omistusyhtiöitä. Finactu on Sami Järvisen Pennin Hevonen Roy Harjun ja Iron M Matti Heiskalan yhtiö. Järvinen, Harju ja Heiskala kuuluvat kaikki Privanetin hallitukseen, ja Harju on sen puheenjohtaja. Heiskala on Privanetin toimitusjohtaja ja Järvinen talousjohtaja. Harju puolestaan on Privanetin täysin omistaman tytäryhtiön Privanet Capitalin toimitusjohtaja.

Omistaja  Osakkeita  Arvo
Finactu Oy  1 194 380 5,1 milj. euroa
Pennin Hevonen Oy 1 044 592 4,5 milj. euroa
Iron M Oy    810 000 3,5 milj. euroa

Lähde: Privanetin yhtiöesite.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti