veronmaksajat.fi

RAHAT

Pörssi pysyy hereillä heinäkuussakin

Pörssi pysyy hereillä heinäkuussakin
7.7.2020

Heinäkuu on normaalisti vuoden hiljaisin kuukausi pörssissä, mutta nyt parin viikon päästä käynnistyvästä tuloskaudesta tulee poikkeuksellisen kiinnostava.

Suomi lomailee heinäkuussa, ja kuukausi on perinteisesti vuoden hiljaisinta aikaa myös Helsingin pörssissä. Alkuvuonna tilinpäätökset ja osinkoesitykset pitävät sijoittajien kiinnostusta yllä, mutta kesällä osakevaihto hiipuu. Osakekurssitkin saattavat pudota, kun isot sijoittajat realisoivat alkuvuoden voittojaan.

"Nämä ovat kuitenkin vain keskimääräisiä sääntöjä, eikä yksikään kesä ole samanlainen", rahoituksen professori ja Osakesäästäjien puheenjohtaja Timo Rothovius sanoo.

Nyt alkavan heinäkuun ennustamista vaikeuttavat koronaepidemia ja siihen liittyvät rajoitustoimet, jotka ovat vaikuttaneet maaliskuun puolivälistä lähtien enemmän tai vähemmän kaikkiin pörssiyhtiöihin.

Tästä saadaan lisätietoa, kun toisen vuosineljänneksen tulosten julkistuksissa päästään täyteen vauhtiin heinäkuun jälkipuoliskolla. Huhti–kesäkuun tuloskausi on ensimmäinen, jossa koronakriisin vaikutukset alkavat toden teolla näkyä.

"Mielenkiinnolla odotetaan, kuinka katastrofaalinen toinen vuosineljännes yhtiöille oli ja miten tästä jatketaan eteenpäin", Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri tiivistää.

Tuloskausi voi tarjota myös yllätyksiä

Sijoittajan kannalta mielenkiintoinen päivä on esimerkiksi 17.7., jolloin muun muassa Kone, Nordea, Orion ja Wärtsilä julkistavat toisen vuosineljänneksen tuloksensa. 23.7. vuorossa ovat Kesko, Neste ja UPM. 31.7. on puolestaan perinteisesti suomalaisia sijoittajia kiinnostava Nokia-päivä.

Lounasmeren mukaan osakekurssien kehitykseen vaikuttaa eniten se, vastaavatko julkistettavat tulokset sijoittajien odotuksia.

"Odotukset ovat nyt alhaalla, joten dramaattisia liikkeitä ei ehkä nähdä alaspäin tulosten heikkenemisestä huolimatta."

Toisaalta yllätyksiäkin voi olla luvassa. Koronakriisi sumensi yhtiöiden näkymiä siinä määrin, että ne eivät ole uskaltaneet kertoa tarkkaan lähiajan näkymistään.

"Tämän vuoksi sijoittajat ovat joutuneet muodostamaan yksin käsityksensä tulevasta. Yleensä varsin saman mielisten analyytikoiden arvioissa on nyt enemmän eroja. Se tarkoittaa, että yllätyksiä voi tulla negatiiviseen tai positiiviseen suuntaan, kun yhtiöt julkistavat tuloksiaan", Lounasmeri toteaa.

Fedin päätökset heijastuvat myös Helsingin pörssiin

Timo Rothovius muistuttaa, että pörssikursseihin vaikuttaa oleellisesti myös yleinen talouskehitys. Koronakriisi aiheutti maailmantalouteen täyspysähdyksen, josta toipumiseksi keskuspankit ja hallitukset ovat laittaneet liikkeelle ennennäkemättömiä elvytyspaketteja.

"Etenkin Yhdysvaltain keskuspankki Fedin päätöksillä on iso vaikutus maailman pörsseihin", Rothovius sanoo.

Fedin massiiviset tukitoimet vaikuttivat esimerkiksi siihen, että maaliskuun rajun laskun jälkeen osakekurssit ponnistivat kevään aikana voimakkaaseen nousuun, vaikka reaalitalous oli samaan aikaan lähes pysähdyksissä.

Toisaalta keskuspankkien ja hallitusten päätökset voivat aiheuttaa myös kurssipudotuksia ja hermostuneisuutta osakemarkkinoilla, jos sijoittavat eivät pidä toimenpiteiden vaikutuksia riittävinä talouden pönkittämiseksi.

Myös pelko koronavirustartuntojen uudesta kasvusta voivat heilutella osakekursseja tulevien viikkojen aikana.

Heinäkuu voi tarjota oston paikkoja

Lounasmeren ja Rothoviuksen mielestä pitkän aikavälin osakesäästäjä voi kuitenkin keskittyä heinäkuussa hyvillä mielin lomailuun ja jättää osakemarkkinoiden seuraaminen vähän vähemmälle. Toisaalta tuloskausi voi tarjota myös hyviä oston paikkoja.

"Jos kurssit putoaisivat reippaasti, niin tilanne kannattaa ilman muuta hyödyntää", Rothovius sanoo.

"Pitkän aikavälin sijoittajan ei tarvitse välttämättä pörssiuutisia seurata. Toisaalta silmiä voi harrastuneisuuden vuoksi pitää auki, sillä tuloskauden aikana voi tulla kiinnostavia uutisia, jotka antavat suuntaa myös loppuvuoteen", Lounasmeri täydentää.

Matti Remes

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti