veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Poltitko rahaa ex-Talvivaaralla? Näin vähennät tappiosi

Poltitko rahaa ex-Talvivaaralla? Näin vähennät tappiosi
7.3.2018

Ahtium eli entinen Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj kertoi tiistaina hakeutuvansa konkurssiin.

Kun pörssiyhtiö on mennyt konkurssiin, Verohallinto on yleensä ohjeistanut, milloin tappio on lopullinen yhtiön konkurssissa. 

”Ahtiumin osakkeista syntyvä tappio vähennetään pääomatuloista sinä vuonna, jona arvonmenetys on lopullinen”, Veronmaksajien johtava verojuristi Juha Koponen opastaa.

Pääomatuloja, joista tappion voi vähentää ovat esimerkiksi osingot, vuokratulot ja myyntivoitot. ”Jos pääomatuloja ei ole tappion realisoitumisvuonna, tappio on mahdollista vähentää viiden seuraavan vuoden kuluessa.”

Konkurssissa arvonmenetys on sijoittajalle lopullinen viimeistään silloin, kun pesänhoitaja antaa lopputilityksensä velkojainkokouksessa. Jos on selvää, että konkurssipesästä ei jää jako-osuutta osakkeenomistajille, arvonmenetys on lopullinen jo siinä vaiheessa, kun osakeyhtiö on asetettu konkurssiin. Konkurssipesän pesänhoitajan antama todistus on Verohallinnon ohjeen mukaan riittävä selvitys siitä, että jako-osuutta ei tule. 

”Kun tarkistat keväällä verovuoden 2017 veroilmoitusta, voit vähentää Ahtiumin osakkeesta syntyneen luovutustappion, jos myit Ahtiumin osakkeita Privanetissa”, Juha Koponen muistuttaa. Tappio vähennetään pääomatuloista. Ahtiumin osakkeilla on käyty kauppaa yksityisessä Privanet välityspalvelussa. Kaupankäynti keskeytyi 3.1.2018.

Konkurssissa yhtiön varat realisoidaan ja velat maksetaan pois. Jos velkojen ja kulujen maksamisen jälkeen jää varoja, loput jaetaan osakkeenomistajille.

Espoon käräjäoikeuden päätös Ahtiumin konkurssiin asettamisesta tuli lainvoimaiseksi 14.3.2018. Yhtiö tullaan poistamaan Nasdaq Helsinki Oy:n ylläpitämältä pörssilistalta arviolta 15.3.2018. 

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.