veronmaksajat.fi

RAHAT

Osakesäästötili – tiedätkö nämä neljä asiaa?

Osakesäästötili – tiedätkö nämä neljä asiaa?
25.3.2021

Mitä osakesäästötilille saa tallettaa? Entä mihin saa sijoittaa ja millaisia verohyötyjä tili tarjoaa? Mitä osakesäästötilin tappioille tapahtuu?

1. Mitä osakesäästötilille saa tallettaa?

Osakesäästötilille voi tallettaa vain rahaa. Sinne ei voi siirtää esimerkiksi aiemmin ostettuja osakkeita. Tililtä ei myöskään voi siirtää pois osakkeita, vaan ainoastaan rahaa.

Tilille voi siirtää rahaa – pääomaa – enintään 50 000 euroa. Tilin saldo voi kuitenkin olla suurempi, jos tilin sijoituksille kertyy tuottoa. Saldolle ei ole ylärajaa.

2. Mihin osakesäätötilillä saa sijoittaa?

Osakesäästötilille voi ostaa vain kotimaisia tai ulkomaisia pörssiosakkeita. Myös Helsingin pörssin First North -kauppapaikan osakkeet käyvät.

3. Mistä osakesäätötilillä saa verohyötyä?

Osakesäästötilin verohyöty syntyy siitä, että sijoitusten tuoton verotus lykkääntyy. Tilin sisällä osakkeita voi ostaa ja myydä ilman veroseuraamuksia, eikä osingoista pidätetä veroa. Osingot ja luovutusvoitot voi sijoittaa uudelleen ja saada tuottoa sillekin summalle, joka tavallisesti menisi heti veroihin.

Tuotosta maksetaan pääomatulovero vasta, kun tililtä nostetaan rahaa.

Tuotto = koko tilin käteisvarojen ja osakkeiden käypä arvo – tilille sijoitettu pääoma. Samassa sijoitetun pääoman ja tilin käyvän arvon suhteessa maksetaan veroa jokaisesta nostosta.

ESIMERKKI: Tilille on talletettu 10 000 euroa. Summalla ostettujen osakkeiden arvo on kasvanut 15 000 euroon. Tilin tuotto on 5 000 euroa, jolloin tuoton osuus on 1/3 tilin arvosta. Jos tililtä nostaa 1 500 euroa, myös siitä 1/3 (eli 500 e) on verotettavaa tuottoa, josta menee pääomatulovero.

Jos keskittyy sijoituksissaan osinko-osakkeisiin, osakesäästötilillä on varjopuolikin. Tavallisella arvo-osuustilillä nimittäin pörssiosakkeen osingosta 15 prosenttia saa verovapaana, kun taas osakesäästötilillä koko osingosta menee vero – tosin vasta sitten, kun tililtä nostaa tuottoa.

Pitkällä aikavälillä säästäjä kuitenkin hyötyy siitä, että osingot voi sijoittaa täysimääräisesti uudelleen, maksamatta välistä veroa.

4. Mitä tehdä osakesäästötilin tappioille?

Osakesäästötilin tappioita voi vähentää vasta, kun säästäjä lopettaa tilinsä. Jos tililtä saa silloin vähemmän rahaa kuin sinne on tallettanut, tappion voi vähentää muista pääomatuloista.

Kuolinpesälle ei kuitenkaan synny tappiota, vaikka vainajan osakesäästötili olisi miinuksella.

VAIN YKSI TILI! Yhdellä henkilöllä saa olla kerrallaan vain yksi osakesäästötili. Useammasta tilistä seuraa rankka veronkorotus.

Ulla Simola

  • Kun osakesäästötilin haltija kuolee, tilisopimus päättyy saman tien. Mitä tilin osakkeille silloin tapahtuu? Mitä perillisten tulisi tehdä? Tästä kerromme Taloustaito Bonuksessa 25.3.2021. Juttu lehden rekisteröityneille lukijoille.

Verotietojen lähde: Veronmaksajain Keskusliitto 

Rahat, verot, työ & eläke, koti