veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Mitä tapahtuu, jos avaan useampia osakesäästötilejä?

Mitä tapahtuu, jos avaan useampia osakesäästötilejä?
27.3.2020

Tämän vuoden alussa tuli mahdolliseksi avata osakesäästötili. Yhdelle osakesäästötilille ei voi laittaa kuitenkaan enempää rahaa kuin 50 000 euroa. Olen kolmen pankin asiakas ja ajattelin avata niihin kaikkiin oman osakesäästötilin. Näin saisin sijoitettua osakesäästötileille yhteensä 150 000 euroa. Eikö näin ole ihan järkevää menetellä?

Verojuristi Juha-Pekka Huovinen vastaa:

Näin ei pidä tehdä missään nimessä.

Osakesäästötilille voi tallettaa rahaa enintään 50 000 euroa. Lisäksi on todella tärkeää muistaa, että sijoittajalla saa olla kerrallaan vain yksi osakesäästötili.

Jos sijoittajalla on useampi osakesäästötili, Verohallinto määrää jokaisesta samaan aikaan voimassa olleesta osakesäästötilistä veronkorotuksen. Veronkorotus määrätään jokaiselta sellaiselta päivältä, jonka aikana sijoittajalla on ollut voimassa enemmän kuin yksi osakesäästötili.

Verokorotuksen suuruus on 10 euroa päivältä jokaista osakesäästötiliä kohden. Jos sinulla olisi siis yhden vuoden ajan kolme samanaikaisesti voimassaollutta osakesäästötiliä, Verohallinto määräisi sinulle yhteensä 10 950 euroa (3 x 10 x 365 = 10 950) veronkorotusta.

Palveluntarjoajaa on mahdollista myöhemmin vaihtaa, mutta vaihtaminen ja osakesäästötilin varojen siirto pitää tehdä erityisen huolellisesti ja oikein laissa mainituin tavoin, ettei järjestelystä aiheudu yllä mainittua veronkorotusseuraamusta taikka muita veroseuraamuksia.                  

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti