veronmaksajat.fi

RAHAT

Osakesäästötili vai arvo-osuustili: Mikä sopisi ulkomaisten osakkeiden ystävälle?

Osakesäästötili vai arvo-osuustili: Mikä sopisi ulkomaisten osakkeiden ystävälle?
19.9.2022

Usein kuulee sanottavan, että ulkomaiset osakkeet eivät sovi osakesäästötilille. Se ei pidä paikkaansa. Ulkomaiset kasvuyhtiöt sopivat oikein hyvin myös osakesäästötilille. Ne maksavat yleensä osinkoa vähän tai eivät lainkaan.

Juuri ulkomaiset osingot ovat osakesäästötilillä ongelma. Niiden verotus on sijoittajalle erittäin epäedullista.

Kun lasketaan yhteen yhtiön kotimaan lähdevero sekä osakesäästötililtä nostetun tuoton verotus Suomessa, ulkomaisen osingon kokonaisvero voi nousta 45 prosenttiin, joskus sen ylikin.

Arvo-osuustilillä puolestaan ulkomaisesta pörssiosingosta menee lähtökohtaisesti veroa 25,5 prosenttia eli saman verran kuin kotimaisesta.

Ennen kuin sijoitat, selvitä siis, minkätyyppinen ulkomainen yhtiö on kysymyksessä, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri neuvoo. ”Usein osakesäästäjien ulkomaiset suosikkiyhtiöt ovat olleet juuri osakesäästötilillekin sopivia kasvuyhtiöitä.”

Vaikka olisit ostamassa yhtiötä tavalliselle arvo-osuustilille, selvitä, miten veroasiat yhtiön kotimaan kanssa hoituvat. Onko riskinä, että maa perii lähdeveroa enemmän kuin Suomen kanssa solmittu verosopimus sallii? Jos lähdeveron palautusta pitää hakea, oletko valmis näkemään vaivan?

”Paljon riippuu Suomen ja kyseisen maan välisestä verosopimuksesta. Parhaimmillaan verotus menee automaattisesti oikein.”

OSAKESÄÄSTÖTILI JA ULKOMAISET OSAKKEET: Ulkomaisilta yhtiöiltä saatujen osinkojen verotus on rankkaa. Yhtiön kotimaa perii osingosta lähdeveroa usein esimerkiksi 15 prosenttia. Osakesäästötilillä sitä ei hyvitetä sinulle Suomen verotuksessa.

ARVO-OSUUSTILI JA ULKOMAISET OSAKKEET: Lähdevero, jonka yhtiön kotimaa on perinyt osingosta, hyvitetään sinulle Suomen verotuksessa. 

HUOMAA! | Vaikka henkilöllä saa lain mukaan olla vain yksi osakesäästötili, ei ole estettä pitää sen lisäksi tavallista arvo-osuustiliä. Tilit ovat erilaisia ‒ kannattaisiko avata molemmat? Lue lisää osakesäästötilistä ja arvo-osuustilistä ja pörssiosakkeisiin sijoittavan verotuksesta syyskuun Taloustaidosta. Kirjaudu ja lue juttu näköislehdestä.

Osakesäästötilien lukumäärät kesäkuu 2022. Lähde: Euroclear

Ulla Simola 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti