veronmaksajat.fi

RAHAT

Miten nopeasti voin avata uuden osakesäästötilin?

Miten nopeasti voin avata uuden osakesäästötilin?
30.1.2023

Osakesäästötilini arvo on pahasti miinuksella. Voinko hyödyntää verotuksessani osakesäästötilini tappion lopettamalla tilin ja avaamalla heti perään uuden osakesäästötilin ja hankkia tilille samoja osakkeita, joita aiemmalla tilillä oli lopetusvaiheessa?

Minulla olisi pääomatuloja, joista tappion voisi vähentää.

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Tiedossani ei ole kuvattuun tilanteeseen liittyvää oikeuskäytäntöä.

Osakesäästötilin lopettamisesta syntynyt tappio todennäköisesti hyväksytään verotuksessa, vaikka uusi tili avattaisiin lähiaikoina. Esimerkiksi jos tili lopetetaan tänään ja aikaisintaan huomenna avataan uusi.  

Normaalissa pörssikaupassa osakkeiden luovutustappion vähentäminen on hyväksytty verotuksessa, vaikka samoja osakkeita on ostettu takaisin myyntipäivää seuraavana päivänä, jos takaisinosto ei ole samaa ennalta sovittua järjestelyä.  

Kannattaa myös huomioida, että useammasta samanaikaisesta osakesäästötilistä seuraa yleensä veronkorotus. 

Osakesäästötilistä syntyy tappiota, jos tilillä olevien varojen arvo lopetushetkellä on alempi kuin osakesäästötilille tehtyjen rahasuoritusten nettomäärä. 

Osakesäästötilin tappio on verotuksessa vähennyskelpoinen pääomatuloista sinä verovuonna, jona osakesäästötili on lopetettu. Osakesäästötilin tappio vähennetään puhtaasta pääomatulosta luovutustappioiden jälkeen ennen muita pääomatulosta tehtäviä vähennyksiä.

Jos tappiota ei pysty vähentämään lopettamisvuonna, siitä vahvistetaan pääomatulolajin tappio, joka vähennetään seuraavien kymmenen vuoden aikana sitä mukaa kuin pääomatuloa tulee.

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti