veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Osakesäästäjien uusi puheenjohtaja Karri Salmi etsii markkinoiden suuria liikkeitä ja kyttää Tokmannia

Osakesäästäjien uusi puheenjohtaja Karri Salmi etsii markkinoiden suuria liikkeitä ja kyttää Tokmannia
1.6.2022

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Suomalaisten yksityissijoittajien näkökulmaa esillä pitävä Suomen Osakesäästäjät sai uuden puheenjohtajan, kun liiton hallitusta pitkään johtanut Vaasan yliopiston liiketaloustieteen professori Timo Rothovius luopui tehtävästä. Osakesäästäjien puheenjohtajaksi valittiin varsinaissuomalainen Karri Salmi.

Siinä missä Rothovius ja häntä edeltänyt Jarmo Leppiniemi olivat laskentatoimen professoreja, Salmi tulee käytännön pankki- ja sijoitusmaailmasta. Hän on työskennellyt muun muassa oranssin osuuspankin yksityispankissa Turussa ja Privanetissa, jälkimmäisessä viimeksi toimitusjohtajana. Epäselvyyksissä kompastelleesta Privanetista hän sai potkut vuoden 2019 loppupuolella.

Pankkiuransa jälkeen Salmi ryhtyi kehittämään kuljetusten alustatalouteen liittyvää start up -yritystä nimeltään Trafipoint.

"Olen päässyt oppimaan paljon uutta kuljettamisen logiikasta ja logistiikasta sekä täysin uudenlaisen applikaation rakentamista täysin alusta lähtien", Salmi kertoo.

Pyysin Karri Salmea kertomaan itsestään sijoittajana.

Mikä sinua kiehtoo sijoittamisessa?

"Olen koulutukseltani ekonomisti, ja intohimoni on seurata maailman menoa makrotasolta lähtien. Kansantaloudellisten ja geopoliittisten tilanteiden mallintaminen osakemarkkinoiden ennusteisiin on varsin mielenkiintoista."

Olen kuitenkin noin 30 vuotta kestäneellä sijoittajaurallani saanut usein todistaa, että pelkällä ylhäältä alas etenevällä analyysillä ei saavuteta merkittäviä tuloksia, koska vaikutuskanavat osakemarkkinoihin ovat loppuen lopuksi hyvin laaja-alaiset. Juuri se markkinoiden tutkimisessa erityisesti kiehtoo minua."

Milloin ja miksi ostit ensimmäiset osakkeesi?

"Osallistuin opiskeluaikana 1990 luvun lopussa Data Fellowsin osakeantiin. Muistan, kuinka kurssikaverieni kanssa jännitettiin huonon modeemiyhteyden avulla, kuinka kurssi lähtee kehittymään ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä. Ja hyvinhän se meni ja kurssi taisi moninkertaistua ensimmäisen puolen tunnin aikana. Sittemmin F-Secureksi muuttunut osake tuli alas, kun vuonna 2000 alkoi it-kuplan puhkeaminen. Ja se kestikin melko kauan."

Luonnehdi salkkuasi!

"Osakepainoni on ollut hyvin olematon jo pidemmän aikaa. Tässä tulee esiin se, kuinka vahvasti tuon makronäkemystä omaan sijoitustoimintaan. Olen jo pidempään tuonut esimerkiksi inflaatioriskejä esiin, jäsenistömme kanssa käydyissä keskusteluissa, oikeastaan jo paljon ennen kun ne ovat nousseet laajemmin otsikoihin."

Mutta: Jos olet liian ajoissa oikeassa, se on sama kuin olet väärässä. Näin on oikeastaan käynyt. Vaikka olen selvinnyt kuivin jaloin tästä melkoisesta korjausliikkeestä, jäi myös viimeinen äärimmäisen vahva nousu minulta hyödyntämättä." 

Jos katsoisit itseäsi sijoittajana ulkopuolisen silmin, millaisin sanoin luonnehtisit itseäsi sijoittajana?

"Erikoistilannesijoittaja. Voin olla markkinassa mukana kovallakin ylipainolla, mutta voin olla siitä myös ulkona, jopa ihan kokonaan. Moni ei ymmärrä tätä. He painottavat sitä, että todella pitkä aikaväli kuitenkin korjaa kuprut ja osakkeet kuitenkin tuottavat keskimäärin paljon paremmin kuin moni muu omaisuusluokka. Ovat varmasti myös oikeassa tässä asiassa, mutta eniten saan kicksejä siitä, että pystyy hyödyntämään markkinoiden suuria liikkeitä, joita oman sijoitusurani aikana on ollut poikkeuksellisen paljon – suoraan sanottuna aivan liikaa."

Mistä ammennat sijoitusideoita?

"Jokapäiväisestä elämästä pitämällä silmät auki ja pohtimalla asioita boksin ulkopuolelta. Koetan pohtia syy–seuraus-suhteita nurkan taakse, jonne jokainen sijoittaja ei välttämättä vielä näe."

Millä perusteella ostat, millä perusteella myyt?

"Isossa kuvassa makron kautta. Myyn ja ostan laaja-alaisesti. Yksittäisissä osakkeissa käytössä ovat tietenkin normaalit arvostuskertoimet tärkeitä. Ei saa rakastua osakkeisiin eikä antaa epäonnistumisten vaikuttaa esimerkiksi takaisinostoihin."

Paras sijoituksesi?

"Tuottoprosentilla mitattuna se on varmasti se Data Fellows, mutta rahallisesti se ei ollut paljoa – opiskelijalle kuitenkin erinomainen lisäraha. Rahallisesti parhaat sijoitukset ovat olleet ehdottomasti omat asunnot ja talot."

Kallein oppisi?

"2000-luvun alku opetti, että 'trend is your friend' ja putoavaa puukkoa ei kannata ottaa käteen. Nuorille sijoittajille 1990-luvun lopun it-vallankumous näyttäytyi mielessä mahdollisuutena vielä kurssihuippujen jälkeenkin. Kun osakkeista oli puhallettu suurimmat ilmat pois, alkoi pohjien kalastelu. Kävi kuitenkin niin, että kurssilasku jatkui kolmisen vuotta. Osakkeen markkina-arvon puolittuminen saattoikin olla vasta alkusoittoa pidemmälle laskusyklille."

Vähän toisenlainen oppi on pään kylmänä pitäminen silloin, kun maailma näyttää monen mielestä lähestyvän loppuaan. Tällainen tilanne oli 2007 alkanut subprime-kriisi ja siitä seurannut Lehman Brothersin konkurssi. Finanssikriisissä monet hyvät yhtiöt muuttuivat lähes arvottomiksi, kun pelättiin koko systeemin tuhoutumista. Hyvin monet sijoittajat pystyivät rakentamaan itselleen valoisan tulevaisuuden, jos uskalsivat hyödyntää noita surullisia päiviä. Itse en lukeudu heihin. Koronakeväällä 2020 ilmassa oli vähän samanlaista pelkoa kuin vuosina 2008–2009, kuitenkin paljon lievempänä."

Onko sinulla suosikkiosaketta?

"Minulla ei ole aktiivista suosikkiosaketta, mutta ostoslistalla odottamassa oikeaa hetkeä suomalaisista yhtiöistä muiden muassa Tokmanni. Tokmanni toki kärsii kuluttajien ostovoiman radikaalista heikkenemisestä, mutta toisaalta yhtiö voi hyötyä merkittävästi siitä, että kuluttajat keskittävät päivittäistavaraostojaan edullisempaan kauppaketjuun. Arvostus on tullut jo varsin kohtuulliseksi."

Erikoistilanteissa seuraan paljon sekä Fortumia ja Nokian Renkaita, joissa vielä paljon epävarmuuksia Venäjän suhteen, mutta tällä hetkellä ne hinnoitellaan jo hyvinkin Venäjä-neutraaliksi. Seuraan myös etf:iä, jotka keskittyvät aurinko- ja tuulivoimainfraan. Tällainen on esimerkiksi Invescon Solar-etf.

Mitä teet silloin kun et sijoita?

"Olen aloittanut hallituspartnereissa jokusen aika sitten. Puolisoni kanssa olemme innokkaita puutarhaihmisiä, ja se on tuonut hyvää vastapainoa sijoittamisen ja start upien maailmaan. Valmennan myös poikani nappulaliigajengiä ja koetan pelata myös itse jalkapalloa."

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Mainituista yhtiöistä hän omistaa F-Securen seuraajaa WithSecurea ja Fortumia. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti