veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Myin pörssiosakkeita tappiolla – vähennänkö tappioni tulosta vai verosta?

Myin pörssiosakkeita tappiolla – vähennänkö tappioni tulosta vai verosta?
2.11.2020

Saan vuokratuloja sijoitusasunnostani. Tänä vuonna minulle on syntynyt myymistäni pörssiosakkeista luovutustappio.

Minulla ei ole luovutusvoittoja, mutta luin jostain, että luovutustappion voi hyödyntää muidenkin pääomatulojen verotuksessa. Saanko vähentää osakkeiden luovutustappion pääomatuloistani vai pääomatuloista määrättävistä veroistani?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:

Saat vähentää luovutustappion pääomatuloistasi, et veroistasi.

Nykyisin henkilöiden ja kuolinpesien luovutustappioita voidaan tosiaan vähentää muistakin pääomatuloista kuin luovutusvoitoista. Sen sijaan ennen vuotta 2016 syntyneitä luovutustappioita ei saa vähentää muista tuloista kuin luovutusvoitoista.

Vuodesta 2016 alkaen henkilöiden ja kuolinpesien luovutustappiot vähennetään edelleen ensisijaisesti verovuoden luovutusvoitoista. Jos luovutusvoittoja ei ole tai niitä on vain vähän, vuoden 2016 ja sitä tuoreemmat luovutustappiot voidaan vähentää muista pääomatuloista.

Tappion vähentäminen kohdennetaan pääomatuloon, josta on jo vähennetty tulon hankinnasta ja säilyttämisestä aiheutuneet ns. luonnolliset vähennykset (esimerkiksi vuokratulosta vähennettävä hoitovastike). Muut pääomatuloon kohdistuvat vähennykset tehdään vasta luovutustappion vähentämisen jälkeen.

Jos luovutustappiota jää tämänkin jälkeen vähentämättä, vahvistetaan jäännös verovuoden luovutustappioksi, joka vähennetään viitenä seuraavana vuotena luovutusvoitoista ja muista pääomatuloista. Eri vuosien tappiot vähennetään siinä järjestyksessä, jossa ne ovat syntyneet.

Luovutustappiota ei oteta huomioon pääomatulolajin alijäämää vahvistettaessa eikä niiden perusteella saa ansiotulojen veroista vähennettävää alijäämähyvitystä.

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti