veronmaksajat.fi

RAHAT

Miten saan patentoitua keksintöni?

Miten saan patentoitua keksintöni?
5.5.2020

Keksinnön suojaamiseen on erilaisia vaihtoehtoja, joista patentoiminen on kaikkein tunnetuin. Miten patentoiminen onnistuu ja mitä muita tapoja on suojata keksintö, Keksintösäätiön hallituksen puheenjohtaja Urho Ilmonen?

Urho Ilmonen, Keksintösäätiö"Keksinnön suojaamiseen on erilaisia vaihtoehtoja, joista patentoiminen on yleisesti tunnetuin. Muita ovat salassa pitäminen ja julkaiseminen. Jos keksinnön kopioiminen patenttiasiakirjoista on helppoa ja kopioimisen valvominen vaikeaa, kannattaa harkita, ettei hae patenttia, vaan pitää keksinnön salassa. Jos on päättänyt olla hakematta patenttia, mutta haluaa varmistaa, ettei kukaan muu hae patenttia samalle asialle, niin sen voi julkistaa."

Miten patenttia haetaan?

"Patenttia haetaan jättämällä patenttihakemus Patentti- ja rekisterihallitukselle. Viisainta on aina käyttää ammattimaista patenttiasiamiestä. Silloin hakemuksen mahdollisuudet menestyä ovat paljon paremmat. Kun maallikko tekee hakemuksen itse, hän keskittyy usein vain siihen, mitä on keksinyt, eikä lainkaan mieti, mitä muita sovellutusmahdollisuuksia keksinnöllä voisi olla ja miten niitä voisi suojata."

Paljonko patentin hakeminen maksaa?

"Hinta riippuu siitä, kuinka laajaa suojapiiriä haetaan. Patentit myönnetään kansallisina ja joka maasta pitää maksaa erikseen. Ensimmäisen maan hakemus on ehkä pari tonnia. 100 000 eurolla saadaan patenttisuoja ehkä 10–15 maahan. Jos hakija on osakeyhtiö, patenttihakemuksen tekoon voi hakea innovaatioseteliä Business Finlandilta. Lisäksi kannattaa hankkia IPR-vakuutus mahdollisen patentin loukkaamisoikeudenkäynnin hoitamiseen."

Miten kauan patentti on voimassa?

"Patentin maksimi suoja-aika on 20 vuotta, mutta joka vuosi on maksettava vuosimaksua ja maksut muuttuvat suoja-ajan kuluessa koko ajan kalliimmiksi. Patentin haltijalla on näin kannuste olla pitämättä patenttia roikkumassa, jollei hänelle ole siitä hyötyä." 

Millaiselle keksinnölle kannattaa hakea patenttia?

"Sellaiselle, jolla tiedetään olevan mielellään kansainvälistä kysyntää. Ennen kuin keksintöä ruvetaan suojaamaan, pitää tehdä markkinatutkimuksia ja selvittää, kuka keksinnöstä olisi valmis maksamaan. Ilmastonmuutoksen torjuntaan, aurinkoenergiaan, ruoan tuotantoon, vesien puhdistamiseen ja fuusioenergiaan liittyviä keksintöjä saattaa hyvinkin kannattaa suojata." 

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti