veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Mistä First North -kauppapaikan piristyminen johtuu?

Mistä First North -kauppapaikan piristyminen johtuu?
25.1.2022

Nasdaq Helsinki avasi First North Finland -markkinapaikan vuonna 2011. Alun hiljaiselon jälkeen listalle on tullut 5–7 yhtiötä vuodessa. Vuonna 2021 listautujien määrä ryöpsähti kuitenkin 23 yhtiöön. Mistä First Northin virkistyminen johtuu?

"Listautujien määrän kovaan kasvuun on monta syytä. Selvä muutos on, että yritykset ja sijoittajat tuntevat markkinapaikan nyt entistä paremmin. First Northille pyrkivät yhtiöt myös markkinoivat listautumisantejaan aiempaa näkyvämmin", Nasdaq Helsingin toimitusjohtaja Henrik Husman sanoo.

Vieläkin keskeisempi syy on hyvä markkinatilanne. Pörsseissä kehitys on ollut ylipäätään myönteinen viimeksi kuluneet kymmenen vuotta. First North -kasvumarkkinalla tuotot ovat olleet keskimäärin jopa paremmat kuin päämarkkinalla.

Myös pääomasijoittajat ovat panneet merkille pörssin suotuisan kehityksen ja osakkeiden arvostustason nousun. Siksi irtautumistavaksi valitaan yhä useammin yrityksen listaaminen pörssiin yrityskaupan sijaan." 

Korona-ajan alussa listautumismarkkina hyytyi muutamaksi kuukaudeksi kokonaan. Oliko tällä vaikutusta vuoden 2020 listautumisten sumaan?

"Pandemia saattoi lykätä joitakin listautumisia. En kuitenkaan korostaisi liikaa koronatauon merkitystä." 

Millaisia sijoittajia First North -yhtiöt kiinnostavat?

"Perinteisesti ne ovat kiinnostaneet piensijoittajia. Nyt kuitenkin myös esimerkiksi isot kansainväliset investointipankit ovat löytäneet markkinapaikan.

Sijoittajien ruokahalu on laventunut. Vielä muutama vuosi sitten monet heistä suhtautuivat varovasti yrityksiin, jotka eivät vielä tee rahaa ja joiden arvostus perustuu tulevaisuuden odotuksiin.

Nyt tilanne on muuttunut. Tässä suhteessa Suomessa mennään samaan suuntaan kuin Ruotsin First North -kasvumarkkinalla." 

Millainen on tyypillinen First North -yhtiö?

"First Northilla on hyvin erityyppisiä ja eri-ikäisiä yhtiöitä monelta toimialalta. Yhdistävä tekijä on, että kaikilla on kovemmat kasvutavoitteet kuin yrityksillä keskimäärin. Tyypillisesti pörssistä kerätään pääomia kasvuun ja investointeihin, joihin yrityksen kassavirta ei riitä." 

Mitä osakesäästäjän kannattaa ottaa huomioon, kun miettii sijoituskohteita First Northilta?

"Listautumiskriteerit ovat pitkälti samalla tasolla kuin päälistallakin. Ajatuksena kuitenkin on, että listalle pääsyn helpottamiseksi vaatimuksia on hieman helpotettu. Yhtiö voi raportoida suomalaisen kirjanpitokäytännön mukaisesti ja hallinnointikoodia ei tarvitse noudattaa.

Koska kyseessä on kasvumarkkina, keskimäärin yhtiöt ovat pienempiä ja riskialttiimpia kuin päämarkkinalla. Sijoittamisen perussääntöjä noudattamalla pääsee kuitenkin pitkälle myös First North -markkinapaikalla. Oleellista on perehtyä yhtiöihin ja ymmärtää, että pörssiyhtiöiden välillä on eroa."

Matti Remes

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti