veronmaksajat.fi

RAHAT

Miksi yritykset hajauttavat osingonmaksun?

Miksi yritykset hajauttavat osingonmaksun?
25.2.2019

Nokian hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että osakkeenomistajille aletaan maksaa osinkoa vuosineljänneksittäin. Tätä ennen jo Cargotec, Neste, Telia, Wärtsilä ja kourallinen muita Helsingin pörssin yrityksiä ovat siirtyneet käytäntöön, jossa osinko maksetaan yhden keväisen kertaerän sijaan kaksi tai neljä kertaa vuodessa. 

Mistä käytännön muuttumisessa on kyse, Osakesäästäjien Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomo Katajamäki?

”Kyse on kansainvälisen trendin kotiutumista Suomeen. Alun perin toive osinkojen maksusta useammassa erässä on tullut isoilta ulkomaisilta sijoittajilta. Sittemmin samaa ovat alkaneet esittää yhtiökokouksissa myös kotimaiset sijoittajat.” 

Mitä yritys hyötyy osingonmaksun hajauttamisesta?

”Kassan hallinta tehostuu, kun isoja maksueriä ei tarvitse maksaa ulos kerran vuodessa, vaan osingonmaksu ajoittuu tasaisesti koko vuodelle. Ääritapauksissahan yritys on joutunut ottamaan jopa lainaa pystyäkseen maksamaan kevään osingot. Näin on käynyt esimerkiksi Orionille.

Osingonmaksun hajauttamisen ansiosta yhtiöiden ei tarvitse ottaa rahoituskuluja lisääviä lainoja, vaan ne voivat maksaa osingot kassavaroista. Kassavirran entistä parempi hallinta helpottaa myös investointien tekemistä.”

Mitä maksukäytännön muuttuminen tarkoittaa piensijoittajalle?

”Jos osingon maksamisen hajauttaminen hyödyttää yritystä, voisi ajatella, että se on hyvä asia myös sijoittajalle.

Entistä tasaisempi tulovirta voi olla hyvä asia myös piensijoittajan oman taloudenpidon kannalta. Moni ostaa osinkotuloilla uusia osakkeita. Jos osingot saa tilille kerran vuodessa keväällä ja rahat laittaa kerralla uusiin osakkeisiin, hankinnat voivat tapahtua markkinoiden kannalta väärällä hetkellä. Mutta jos osinkotulot sijoittaa uusiin kohteisiin neljä kertaa vuodessa, ostot hajautuvat ajallisesti ja riskit vähenevät.

Osingon maksaminen monessa erässä voi myös lisätä säästämistä. Ison kertaerän saadessaan piensijoittaja saattaa laittaa vaikkapa vain puolet osinkotuloista uusiin osakkeisiin ja puolet kulutukseen.

Useampi maksuerä myös aktivoi sijoittajaa ja lisää kiinnostusta omassa osakesalkussa oleviin yrityksiin. Jos osinko maksetaan kerran vuodessa, odottamisen jälkeen sijoittaja palkitaan, mutta osingonmaksun jälkeen yritys helposti unohtuu. Useammat maksukerrat palauttavat yrityksen mieleen aina, kun osinko maksetaan pankkitilille. Silloin tulee seurattua osakekurssia ja muutenkin yrityksen kehitystä ympäri vuoden.”

Matti Remes

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti