veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Miksi pörssiin pyrkii nyt uusia yrityksiä?

Miksi pörssiin pyrkii nyt uusia yrityksiä?
29.1.2021

Vuonna 2011 Helsingin pörssiin ei listautunut yhtään uutta yhtiötä, mutta sen jälkeen päälistalle on tullut vuosittain 1–7 uutta yhtiötä ja First North -markkinapaikalle 1–8 yhtiötä.

Mistä syystä yritykset hakevat listautumista pörssiin, OP:n osakeanneista ja listautumisista vastaava johtaja Pekka Suhonen?

”Tyypillinen lähtökohta on, että yritykset tavoittelevat kasvupyrähdystä hakemalla pörssistä rahoitusta liiketoiminnan kehittämiseen. Listausta hakevan yrityksen omistajat voivat miettiä myös sitä, että pörssissä yrityksen osakkeet saadaan likvidiin muotoon. Silloin niitä voidaan esimerkiksi käyttää paremmin maksuvälineenä yritysjärjestelyissä.

Yksi kannustin listautumiselle voi olla lisäksi brändin kirkastaminen. Kuluttajamarkkinoilla toimiva yritys saattaa saa myyntiin lisävauhtia pörssistä, kun se tunnetaan entistä paremmin. Toisaalta listautuminen voi lisätä uskottavuutta myös yritysasiakkaiden silmissä. Tästä voi olla apua esimerkiksi tiukoissa tarjouskilpailuissa.”

Mitkä tekijät edistävät ja toisaalta jarruttavat listautumisia?

”Taloussuhdanne ja osakemarkkinoiden kehitys vaikuttavat tähän oleellisesti. Listautumisia edistää, jos osakekurssit ovat noususuunnassa.

Toisaalta noususuhdanteenkin aikana varovaisuus voi kasvaa, jos viimeisimmät listautumiset ovat menneet syystä tai toisesta penkin alle. Tämä kertoo, että markkinoilla on paljon hermostuneisuutta ja transaktioiden tekeminen voi vaikeutua.

Jarruttava tekijä on myös osakemarkkinoiden volatiliteetti (riski, arvon vaihtelu). Esimerkiksi viime keväänä oli käytännössä mahdotonta viedä eteenpäin listautumisia, kun koronapandemian vuoksi kurssiheilahtelut olivat niin rajuja.”

Mitä mieltä olet Helsingin pörssin elinvoimaisuudesta, jos mittarina käytetään listautumisia?

”Pörssi on kaiken kaikkiaan varsin hyvässä kunnossa. Erityisen iloinen olen siitä, että pörssiin on tullut viime aikoina erikokoisia yhtiöitä. 15 vuotta sitten pienten yhtiöiden listautuminen ei olisi tullut kuuloonkaan, mutta nyt niitä on tullut etenkin First North -markkinapaikalle.

Toisaalta päälistalle on saatu viime vuosina myös uusia isomman kokoluokan yhtiötä, kuten Kojamo, Terveystalo ja Rovio.”

Millainen listautumisvuosi on tulossa?

”Viime vuosi lähti hyvin liikkeelle, mutta sitten korona romahdutti osakemarkkinat. Korjausliike ylöspäin tapahtui kuitenkin varsin nopeasti, joten uusia listautumishankkeita alettiin taas pohtia syksyllä. Tämän perusteella voisi olettaa, että vuodesta 2021 tulee listautumisissa varsin hyvä.”

Matti Remes

Lue myös: Pörssiin odotetaan uusia tulokkaita – mitä huomioida, jos etsii sijoituskohteita listautujista? 

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti