veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Maksuhäiriömerkintä ei estä peruspankkipalveluita – luoton tai vakuutuksen saaminen vaikeaa

Maksuhäiriömerkintä ei estä peruspankkipalveluita – luoton tai vakuutuksen saaminen vaikeaa
9.9.2019

Peruspankkipalvelut kuuluvat kaikille maksuhäiriömerkinnästä huolimatta. Tällaisia palveluita ovat tili, maksukortti ja verkkopankkitunnukset. Maksuhäiriömerkintä voi kuitenkin estää vakuutuksen tai luoton saannin.

Mitä voit tehdä, jos et esimerkiksi saa kotivakuutusta, auton kaskovakuutusta, opintolainaa tai luottokorttiasi ei uusita maksuhäiriömerkinnän vuoksi?

FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonta vastaa toistuvasti maksuhäiriömerkintään liittyviin kysymyksiin ja antaa seuraavat vinkit maksuhäiriömerkintöjen kanssa painiville:  

  • Ota rohkeasti yhteyttä eri palveluntarjoajiin.
  • Kerro maksuhäiriömerkinnän taustoista.
  • Selvitä maksukykyäsi esimerkiksi tiliotteilla tai palkkakuiteilla.
  • Kerro, millaiset tulot sinulla on ja paljonko sinulla on velkaa.
  • Kerro, miten aiot lyhentää velkaa ja paljonko sinulle jää rahaa käteen pakollisten menojen jälkeen.
  • Ehdota käteismaksuehtoa.
  • Pyydä vaihtoehtoja ja lisää tietoa eri tuotteista.

Yksittäinen maksuhäiriömerkintä ei automaattisesti estä vakuutuksen saamista. Voit esimerkiksi pyytää peruskotivakuutusta laajan kotovakuutuksen sijaan. 

Luoton myöntäminen on aina luotonantajan vapaasti päätettävissä. Maksuhäiriömerkintä voi estää saamasta asuntolainaa, opintolainaa, auton rahoitusta tai muuta luottoa. Merkintä saattaa myös vaikuttaa tarjottavan lainan ehtoihin, esimerkiksi korkeampana marginaalina.

Laki takaa jokaiselle oikeuden peruspankkipalveluihin maksuhäiriömerkinnästä huolimatta. Peruspankkipalveluita ovat tili, maksukortti (Visa Electron tai debit-kortti) ja verkkopankkitunnukset.

MAKSUHÄIRIÖMERKINTÄ Mitä maksuhäiriömerkinta tarkoittaa? Milloin maksuhäiriömerkintä tulee? Miten pitkään merkintä on voimassa? Lisätietoa Takuusäätiön verkkosivuilta ja Talous- ja velkaneuvonnan verkkosivuilta. Miten maksuhäiriömerkintä vaikuttaa vakuutus- ja pankkipalveluihin? Lisätietoa FINEn verkkosivuilta.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti