veronmaksajat.fi

NUORET JA RAHA

Kuulutko onnekkaiden joukkoon? Koti on nuorille tärkein taloustiedon lähde

Kuulutko onnekkaiden joukkoon? Koti on nuorille tärkein taloustiedon lähde
22.3.2021

Suomalaisia nuoria suojaa ylivelkaantumiselta verrattain hyvät taloustaidot. Intrumin tekemän kyselyn mukaan Suomi on talouslukutaidoissa Euroopan kärkeä jo toista vuotta peräkkäin. Yli puolet kyselyyn vastanneista nuorista kertoi saaneensa taloustaitonsa kotoa vanhemmiltaan.

Suomalaisten talouslukutaidot ovat jo toista vuotta peräkkäin maailman kärkeä. Asia käy ilmi Intrumin vuoden 2020 European Consumer Payment -raportista. Intrumin kyselyn perusteella koti on nuorille tärkein taloustaitojen lähde.

Kyselyyn vastanneista lähes joka toinen (49 %) kertoi saaneensa talousopit vanhemmiltaan.

18–21-vuotiaista peräti 68 prosenttia kertoi saaneensa talousopit vanhemmiltaan.

Myös koulu ja Internet olivat tärkeitä tietolähteitä taloustietämyksen kartuttamisessa erityisesti nuoremmassa ikäryhmässä.

Korona lisännyt talousosaamisen tarvetta

Koronavuosi ja sen tuoma epävakaus niin pörssi- kuin työllisyysmarkkinoilla ovat lisänneet ihmisten haluja parantaa taloustaitojaan. Riittävät taloustaidot ovat tarpeen taloudellisten päätösten tekemiseksi.

Intrumin kyselyyn vastanneista yli kolmannes (36 %) kertoi, että taloudellisen turvallisuuden parantaminen oli noussut heillä yhdeksi tärkeimmistä tavoitteista sen jälkeen, kun maailmanlaajuinen pandemia alkoi.

Nuoret sopeuttaneet kulutustaan

Kyselyyn vastanneista 18–21-vuotiaista joka kolmas (33 %) ilmoitti tulojensa laskeneen koronakriisin aikana. Yli puolet nuorista oli aiempaa huolestuneempia taloudellisesta hyvinvoinnistaan.

”Ylivelkaantuneita on Suomessa jo noin 400 000. Vaikka koronapandemian työllisyysvaikutukset ovat osuneet erityisesti nuoriin, emme näe kasvua nuorten perintäasioissa. Tämä on positiivinen signaali siitä, että nuoret osaavat sopeuttaa kulutustaan ja he hoitavat maksut ajallaan”, Intrumin myyntijohtaja Juha Iskala sanoo.

Iskala muistuttaa, että maksuhäiriömerkinnällä voi olla kohtalokkaat seuraukset, sillä se voi vaikeuttaa esimerkiksi ensimmäisen työpaikan tai luoton saamista tai pelkästään puhelinliittymän hankkimista.

Tiesitkö että…
22.–28.3.2021 vietetään OECD:n kansainvälistä rahaviikkoa. Viikon tavoitteena on kasvattaa nuorten taloustietämystä. Tänä vuonna kampanjan teemana on itsestään ja raha-asioistaan huolehtiminen.

 Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti