veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Oma luottokielto torjuu tilauspetoksia

Oma luottokielto torjuu tilauspetoksia
2.11.2020

Oma luottokielto on järeä turvamerkintä. Se kannattaa hankkia, jos tietää henkilötunnustaan jaettavan internetissä tai tietää joutuneensa identiteettivarkauden uhriksi.

Oma eli omaehtoinen luottokielto on kuin maksuhäiriömerkintä: sen aikana henkilötiedoillasi ei voi saada luottokorttia, ottaa pankkilainaa tai tehdä ostoksia osamaksulla – paitsi, jos osoittaa, että on oma-aloitteisesti hankkinut luottokieltomerkinnän.

Niinpä Finanssiala ry:n rikos- ja petostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm painottaa, että luottokieltoa ei pidä hankkia mielijohteesta.

Hän kiteyttää, että oma luottokielto -merkintä on syytä hakea, jos on varma, että oma henkilötunnus on julkistettu esimerkiksi tietomurron seurauksena.

”Jos vaikkapa internetin salatussa Tor-verkossa julkaistaan yhteystietosi – nimi, osoite, henkilötunnus, puhelinnumero ja sähköpostiosoite – oma luottokielto on jokseenkin ainoa turvakeino, joka pienentää tilauspetosriskiä”, Saxholm sanoo.

Tilauspetos voi onnistua niissä verkkokaupoissa, joissa henkilötunnus ja sähköpostiosoite riittävät ostosten tilaamiseen.

Pankkien ja vakuutusyhtiöiden verkkosivuilla voi asioida turvallisesti. Henkilötiedoilla ei saa pankkilainaa, sillä siihen tarvitaan vahva tunnistautuminen, kuten pankkitunnukset.

Oma luottokielto identiteettivoroja vastaan

Jos tietomurron tekijä vuotaa tietoja nettiin, niitä voivat hyödyntää murtajan lisäksi myös muut. Rikollinen voi onnistua tekemään uhrin tiedoilla esimerkiksi osamaksukauppoja, kun kaikki yritykset eivät tarkista luottokieltoja.

Henkilötietojen varastamisesta kärsivät ainakin sadat Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhreiksi joutuneet. Myös tietosuojavaltuutetun toimisto kehottaa uhreja harkitsemaan oman luottokiellon hankkimista.

Omia luottokieltoja tehdään maksu- ja tilauspetoksiin varautumiseksi. Näissä petoksissa on usein kyse identiteettivarkaudesta eli rikollinen tekee toisen nimissä luvattomasti esimerkiksi ostoksia.

Jos epäilet joutuneesi identiteettivarkauden uhriksi, tee heti rikosilmoitus. Poliisille ja omalle pankille on syytä ilmoittaa myös, jos tiedät passisi, ajokorttisi tai henkilökorttisi varastetuksi. Mahdollisten perusteettomien laskujen lähettäjiin on myös syytä ottaa yhteyttä.

Oma luottokielto on järkevä hankinta myös, kun haluaa välttää ylivelkaantumista – ja tiedostaa shoppailun ylittävän käytössä olevan rahamäärän.

Luottokielto kahdelta firmalta

Oma luottokielto kannattaa tehdä sekä Suomen Asiakastieto Oy:lle että Bisnode Finland Oy:lle. Niiden asiakasyritykset tarkistavat vaikkapa osamaksukaupassa asiakkaan luottotiedot, ja jos niissä näkyy oma luottokielto -merkintä, luotonkäsittely keskeytyy tai siirtyy manuaaliseen käsittelyyn.

Luottokiellon saa, kun tunnistautuu turvallisesti Asiakastiedon ja Bisnoden verkkosivuille. Sinne kirjataan omat henkilötiedot ja sähköpostiosoite.

Oma luottokielto -merkintä kahdeksi vuodeksi maksaa Asiakastiedolla 19,95 euroa ja Bisnodella vastaavasti 13,95 euroa. (Vastaamo tiedotti 25.10., että se hyvittää tietomurron uhreiksi joutuneille asiakkailleen Asiakastiedolle tehdyn oma luottokielto -merkinnän vuodeksi.)

Kirjautumisen ja maksamisen jälkeen saat sähköpostiisi tai verkkopalvelusta todistuksen luottokiellon ottamisesta. Tämä tosite kannattaa säilyttää, koska vain sillä ja henkilödokumentilla voit ohittaa luottokiellon eli hankkia vaikkapa kodinkoneen osamaksulla.

Oma luottokielto -merkintä poistetaan luottotietorekisteristä kahden vuoden jälkeen. Asiakastieto muistuttaa poistamisesta 30 vuorokautta ennen palvelun päättymistä. Jos haluaa, merkinnän voi hankkia uudelleen ja uudelleen.

Merkinnän voi poistaa veloituksetta, vahvalla tunnistautumisella, kahden vuoden jaksolla, mutta hankinta veloitetaan joka kerralta.

Kielto vain itselle

Oman luottokiellon voi ottaa vain itselle. Toisen oikeustoimikelpoisen eli täysivaltaisen ihmisen puolesta on hankala toimia.

Jos vaikkapa dementiaoireista kärsivän vanhuksen läheiset epäilevät, että joku lypsää vanhukselta rahaa, läheiset voivat tehdä edunvalvontailmoituksen maistraatille.

Ongelmapelaaja pystyy pitkään piilottamaan pelihimonsa myös läheisiltään. Vastaavasti rakkauspetoksen uhriksi joutunut yleensä salaa kohtalonsa muilta kauan, joten uhrin omaisuus voi huveta – oma luottokielto on näissä tilanteissa harvoin realismia.

Hannu Kaskinen 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti