veronmaksajat.fi

RAHAT

Maakuntien pörssiyhtiöt – sijoitustuottoa kotikonnuilta

1.3.2017

Toimittaja Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Helsingin pörssi on nimensä veroinen: 127 pörssiyhtiöstä 83:n kotipaikka on Helsinki, Espoo tai Vantaa.

Markkina-arvoltaan suurten yhtiöiden joukossa pääkaupunkiseutukeskeisyys korostuu hieman lisää. 29 suuryhtiöstä muualla Suomessa kuin pääkaupunkiseudulla kotipaikkaansa pitävät vain Fiskars, Konecranes ja Nokian Renkaat.

Nokian Renkaiden kotipaikka on Nokia, Fiskarsin Raasepori. Fiskars perustettiin 1600-luvulla Fiskarsin kylään Pohjan kuntaan, joka yhdistyi vuonna 2009 osaksi Raaseporia. Eikä kotipaikkaa ole tarvinnut vaihtaa. Konecranesin kotipaikka on Hyvinkää.

Nokian Renkaat ei kuitenkaan ole ainut pörssin suuryhtiö, jonka kotipaikka on Uudenmaan rajojen ulkopuolella. Helsingin pörssin suuryhtiöiden toiseksi suurin kotilääni on nimittäin Tukholman maakunta.

Suuryhtiöistämme ruotsalaisia ovat Nordea, Telia ja SSAB. Niiden kaikkien taustalla on suuren suomalaisyhtiön fuusioituminen ruotsalaisen firman kanssa: Nordea syntyi Meritan ja Nordbankenin liitosta, Telia silloisen Telian ostettua Soneran ja SSAB yhtiön hankittua Rautaruukin.

Pörssiyhtiöiden kotikunnat Suomen kartalla. Kuva Karo Hämäläinen Taloustaito/Tarja Halonen

Helsingin pörssin muut ruotsalaisyhtiöt ovat kaivosyhtiöt Endomines ja Sotkamo Silver. Kotipaikkaselvitys paljastaa, että Helsingin pörssissä on enemmän ruotsalaisia kuin varsinaissuomalaisia yhtiöitä.

Pirkanmaa maakuntakakkonen

Mistä ovat kotoisin Suomen pörssiyhtiöt? Mitkä maakunnat ovat saanet tuotettua parhaiten julkisesti noteerattuja firmoja?

Vastatakseni kysymyksiin selvitin Helsingin pörssin yhtiöiden kotipaikat YTJ-palvelusta. Kyseessä ovat siis kaupparekisteriin merkityt kotipaikat. Mukana ovat vain varsinaisen pörssilistan yhtiöt, eivät First Northin yhtiöt.

Yhtiöiden pääkonttorit saattavat sijaita jollakin muulla paikkakunnalla kuin kotipaikalla. Näin on asian laita esimerkiksi Exel Compositesin kohdalla: komposiittiteknologiayhtiön kotipaikka on tuotantolaitosten ja yhtiön identiteetin mukaisesti Mäntyharjussa Etelä-Savossa, vaikka pääkonttori sijaitseekin Vantaalla.

Toisaalta yhtiö voi olla leimallisesti jonkin paikkakunnan firma, vaikka sen kotipaikka olisi muualla, esimerkiksi pääkonttoripaikkakunnalla. Esimerkiksi Glaston mieltyy tamperelaiseksi ja pirkanmaalaiseksi yhtiöksi, vaikka sen kotipaikka ja pääkonttori ovat Helsingissä.

Kaupparekisteritietokriteerillä Suomen toiseksi vahvimmin edustetuksi pörssiyhtiömaakunnaksi osoittautuu Pirkanmaa, josta pörssin on noussut kuusi yhtiötä. Pirkanmaan asema on kohentunut aivan viime vuosina uusien listautumisten myötä: viime vuonna pörssiin nousi tamperelainen Pihlajalinna ja vuonna 2013 ravintolayhtiö Restamax. Muut pirkanmaalaisyhtiöt ovat Elecster (Akaa), Nokian Renkaat (Nokia), Panostaja (Tampere) ja Takoma (Tampere).

Pirkanmaalaiseksi mieltyy myös ohjelmistoyhtiö Solteq, joka vaihtoi viime kevään yhtiökokouksessaan kotipaikakseen Vantaan. Alma Media on Aamulehden ansiosta vahva ja näkyvä Pirkanmaalla, mutta sen kotipaikka on Helsinki. 

Pohjois-Pohjanmaa päihittää Varsinais-Suomen

Maakuntakisan kolmonen on Pohjois-Pohjanmaa, josta on kotoisin viisi pörssiyhtiötä. Yllättäen niistä vain kaksi on Oulusta: Technopolis ja Bittium. Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsee nimittäin pienen kahden pörssiyhtiön kotipaikka, Sievi. Viidentuhannen asukkaan kenkäkunnassa sijaitsee Scanfilin ja Scanfilista irronneen Sievi Capitalin kotipaikka.

Pohjoispohjanmaalainen on myös Kempeleelle rekisteröity viime vuoden listautuja Lehto Group.

Varsinais-Suomesta on neljä pörssiyhtiötä: turkulaiset HKScan ja Teleste, raisiolainen Raisio ja uusikaupunkilainen Uutechnic Group.

Kotipaikka näkyy monen pörssiyhtiön nimessä. Selvimpiä tapauksia ovat Fiskarsin ja Raision lisäksi Nokia ja Outokumpu, joita yhdistää nimikkokuntaansa enää vain nimi. Wärtsilän juuret ovat Tohmajärvellä sijaitsevassa Värtsilän kylässä, ja Stora Ensossakin näkyy Imatran vieressä sijaitseva mutta toisen maailmansodan myötä Neuvostoliitolle ja sen perintönä nykyiselle Venäjälle jäänyt Enson kaupunki.

Myös Talvivaaran Kaivososakeyhtiön ja Sotkamo Silverin toimintapaikka tai entinen toimintapaikka näkyy nimessä, mutta kotipaikat ovat muualla kuin nimestä voisi päätellä.

Tikkurilan pääkonttori sijaitsee Vantaan Tikkurilassa. 

Etelä-Karjala ja Pohjanmaa vailla edustusta

Kaikista Suomen maakunnista ei ole ainuttakaan pörssiyhtiötä. Etelä-Karjalan asema pörssimaakuntana loppui, kun Outotec osti lappeenrantalaisen Laroxin vuosina 2009–2010.

Etelä-Karjalassa on asukkaita 131 000, millä se on Suomen 19 maakunnasta neljänneksi pienin. Pörssiyhtiöttömistä maakunnista suurin on Vaasan ympärillä oleva 181 000 asukkaan Pohjanmaa. Pörssiedustusta ei löydy 180 000 asukkaan Lapistakaan, ei 178 000 asukkaan Kymenlaaksosta, 174 000 asukkaan Kanta-Hämeestä, 75 000 asukkaan Kainuusta eikä 69 000 asukkaan Keski-Pohjanmaalta.

Kymmenestä suurimmasta maakunnasta vain yhden pörssiyhtiön varassa ovat 222 000 asukkaan Satakunta, jonka pörssilippua kantaa Apetit (Säkylä), ja 192 000 asukkaan Etelä-Pohjanmaa, josta pörssissä on maakuntalehden ympärille rakentunut Ilkka-Yhtymä (Seinäjoki).

Maakuntalehtiyhtiöt ovat merkittäviä maakunnallisia pörssiyhtiöitä. Ilkan lisäksi pörssissä noteerataan Keskisuomalainen, joka on Honkarakenteen (Karstula) ohella toinen Keski-Suomen maakunnan pörssiyhtiöistä, sekä Pohjois-Karjalan Kirjapaino, jonka lisäksi Pohjois-Karjalasta pörssissä ovat Tulikivi (Juuka) ja Kesla (Joensuu).

Maakunnallinen on myös Atria, jonka moni sijoittaisi kartalle Seinäjoen tienoille. Atrian virallinen kotipaikka on kuitenkin Kuopio ja yhtiö menee siksi tässä listauksessa Pohjois-Savoon. Pohjois-Savosta ovat kotoisin myös leimallisesti pohjoissavolaiset Olvi (Iisalmi) ja Ponsse (Vieremä).

Pohjois-Savo päihittää eteläisen naapurinsa yhden yhtiön mitalla. Etelä-Savosta pörssiin on noussut Exelin (Mäntyharju) lisäksi Valoe (Mikkeli).

Kahden pörssiyhtiön maakuntia ovat myös Päijät-Häme ja Ahvenanmaa. Päijäthämäläisyhtiöt ovat Rapala VMC (Asikkala) ja Raute (Lahti), ahvenanmaalaiset Viking Line ja Ålandsbanken, joiden kotipaikka on Maarianhamina.

Uudenmaan maakunnassa mutta pääkaupunkiseudun ulkopuolella kotipaikkaansa pitää kolme pörssiyhtiötä. Fiskarsin lisäksi ne ovat Konecranes ja Neo Industrial, joiden kummankin koti on kaupparekisterin mukaan Hyvinkäällä. 

Viikon trio: Pohjoismaiden vaihdetuimmat

Pohjoismaisten Nasdaq-pörssien vaihdetuin osake on tanskalainen lääkeyhtiö Novo Nordisk. Sen osakkeella käytiin tammikuussa kauppaa keskimäärin 117,1 miljoonan euron arvosta päivässä.

Listan kolmantena on Helsinginkin pörssissä noteerattava Nordea, jonka keskimääräinen päivävaihto tammikuussa ylsi 91,8 miljoonaan euroon. Helsingin ja Tukholman pörsseissä oli tammikuussa 21 kaupankäyntipäivää, joten Nordean kuukausivaihto oli reilut 1,9 miljardia euroa.

Finanssikonsernin markkina-arvo on reilut 45 miljardia euroa, joten kuukauden aikana omistajaa vaihtoi laskennallisesti reilut neljä prosenttia Nordean osakkeista.

Yhtiö Keskimääräinen päivävaihto tammikuussa
Novo Nordisk 117,1 milj. euroa
Hennes & Mauritz 109,3 milj. euroa
Nordea 91,8 milj. euroa

Lähde: Nasdaq.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

 

VERO2017: SIJOITUSMARKKINAPANEELI 15.3. KLO 12.45 - 13.45 (SALI A)

Paneeliin osallistuvat: salkunhoidon johtaja Juhani Lehtonen Mandatum, toimitusjohtaja Tom Liljeström LähiTapiola Varainhoito, johtaja Inka Noramaa United Bankers ja maajohtaja Tuomas Virtala Danske Capital.  Paneelin vetäjä on Taloustaidon pörssikolumnisti, sijoituskirjailija Karo Hämäläinen

Vero2017-tapahtuma järjestetään Helsingissä 14.–15. maaliskuuta. Ilmoittaudu kävijäksi ja tutustu ohjelmaan.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti