veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Pörssin valopilkut ja pohjanoteeraukset – maailmantalous määrää tahdin Helsingin pörssissä

Pörssin valopilkut ja pohjanoteeraukset – maailmantalous määrää tahdin Helsingin pörssissä
1.4.2019

Maailmantalouden kasvun hidastuminen heijastuisi väistämättä Helsingin pörssiin. Nähtävissä on kuitenkin myös osakekursseja vahvistavia asioita. Mitä yhtiöitä analyysiyritys Inderes poimi esiin viime vuoden tuloskauden onnistumisista ja pettymyksistä Helsingin pörssissä? 

PÖRSSIKATSAUS Helsingin pörssissä on eletty viime kuukaudet mielenkiintoisia aikoja. Osakekurssit tulivat loppuvuonna ryminällä alas, mutta alkuvuodesta ne nousivat taas yhtä vauhdikkaasti.

Viime vuoden lopulla osakkeiden halpeneminen johtui muun muassa siitä, että sijoittajat pelkäsivät maailmantalouden vajoavan taantumaan. Tuolloin näkymiä varjostivat esimerkiksi Yhdysvaltain ja Kiinan kauppakiistat.

”Laskun taustalla oli ennen muuta yleisten talousnäkymien heikkeneminen, jonka odotettiin painavan myös yritysten tuloksia”, analyysiyritys Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén sanoo.

Alkuvuodesta talouden näkymät jälleen kirkastuivat ja kansainväliset jännitteetkin hieman lientyivät. Nämä asiat siivittivät osakekurssit taas nousuun.

Tuloskaudesta tuli kohtalainen

Osakemarkkinoiden luottamusta ovat pönkittäneet viime viikkojen aikana yhtiöiden julkistamat tiedot viime vuoden tuloksista.

”Tuloskausi oli kohtalainen. Yhtiöiden liikevaihdot kasvoivat viime vuonna. Tulosten kasvu jäi tosin vaatimattomaksi”, Vilén toteaa.

Hänen mukaansa yhtiöiden kannattavuutta nakertaa ennen muuta tuotantokustannusten nousu. Raaka-aineet ja energia ovat kallistuneet. Palkkatasokin on kohonnut.

Kuinka kestävällä pohjalla osakkeiden nykyinen arvostustaso sitten on? Vilénin mukaan se edellyttää, että yritysten tulosten pitää säilyä vähintään nykytasolla. Osakekurssien lähtö kestävään nousuun vaatisi jo tulosten paranemista.

”Lyhyellä aikavälillä yhtiöiden tuloskasvu näyttäisi jäävän vaisuksi. Mutta jos maailmantalous lähtisi piristymään yllättävästi, tulokset voisivat kääntyä nousuun. Silloin pörssikin tuottaisi hyvin.”

Edessä hitaan kasvun aika

Uusimmat arviot yleisestä talouskehityksestä näyttävät jälleen heikommilta.

Talousjärjestö OECD on tarkistanut maailmantalouden kasvuennustetta jonkin verran alaspäin. Tuoreimman ennusteen mukaan kasvu olisi tänä vuonna 3,3 prosenttia ja ensi vuonna 3,4 prosenttia.

Euroopan keskuspankin EKP:n uuden ennusteen mukaan euroalueen talous kasvaisi tänä vuonna 1,1 prosenttia, mikä on 0,6 prosenttiyksikköä vähemmän kuin joulukuun ennusteessa.

Suomen talous kasvoi viime vuonna arviolta 2,2 prosenttia. Tämän vuoden ennusteet liikkuvat tällä hetkellä 1,4–1,9 prosentissa.

”Olemme siirtymässä takaisin hitaan talouskasvun aikaan. Näyttää siltä, että kasvu hidastuu, mutta ei kuitenkaan pysähdy kokonaan. Se on tärkeä juttu sijoittajille”, Vilén toteaa.

Korkopolitiikka tukee pörssejä

Vilén huomauttaa, että pörssejä vahvistavat keskuspankkien viimeaikaiset linjaukset, joiden mukaan keskuspankit pidättäytyvät toistaiseksi suunnitelluista koronnostoista talouskasvun vahvistamiseksi.

Korkojen nousu houkuttelisi sijoittajia siirtämään varojaan maailman pörsseistä korkomarkkinoille, mikä painaisi osakekursseja alaspäin.

Yhdysvaltain keskuspankki on jo viestinyt, että se ei aio kiristää rahapolitiikkaa tänä vuonna edellisvuoden tapaan. Viime vuonna pankki nosti ohjauskorkoaan 0,25 prosenttia neljä kertaa.

Euroopan keskuspankki EKP on puolestaan ilmoittanut, että korot pysyvät alhaalla ainakin vuoden loppuun saakka. Lisäksi se tarjoaa pankeille edullista rahoitusta pitääkseen yllä kasvulle suosiollisia oloja. Myös Kiinan hallitus on aloittanut elvytyksen puhaltaakseen taas vauhtia hidastuvaan talouteen.

Odotettavissa isoja kurssiheilahteluja

Vilén sanoo, että sijoittajan on syytä varautua osakekurssien isoihin heilahteluihin myös tänä vuonna. Epävarmuus maailmantalouden ja keskeisten vientimaiden talouden kehityksestä lisää hermostuneisuutta myös Helsingin pörssissä, jonka yhtiöistä moni on riippuvainen kansainvälisistä markkinoista.

Oman lisänsä tuovat eri puolilla maailmaa vaanivat poliittiset riskit.

Euroopassa jännitetään, miten Britannian ero EU:sta lopulta toteutuu ja millaisia vaikutuksia sillä on yrityksille. Maanosan poliittisia jännitteitä lisäävät myös Italian populistihallituksen holtiton talouspolitiikka ja Ranskaa sekoittavat keltaliivien mielenosoitukset.

Kokonaan oma lukunsa ovat presidentti Donald Trumpin arvaamattomat päätökset. Yhdysvaltain ja Kiinan neuvotteluista tihkuneiden tietojen mukaan kauppakiistoihin haetaan ratkaisua hyvässä hengessä ja diili olisi näköpiirissä, mutta mitä tahansa voi vielä tapahtua.

Sekin on muistettava, että Trump on uhannut tuontitulleilla muitakin kauppakumppaneitaan, muun muassa EU:ta.

”Poliittisten riskien laukeamista on vaikea ennakoida, sillä poliittisessa päätöksenteossa järkevin vaihtoehto ei aina voita.” 

Pörssin valopilkut ja pohjanoteeraukset

Analyysiyritys Inderesin poiminnat viime vuoden tuloskauden onnistumisista ja pettymyksistä Helsingin pörssissä. 

VALOPILKUT

Nokia

Jäi viime vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana tulostavoitteistaan, mutta viimeisellä neljänneksellä yhtiön kannattavuus parani tuntuvasti. Tulosparannusta vauhdittivat etenkin teleoperaattoreiden kasvaneet investoinnit 5g-tekniikkaan.

Nokia ja Nesteen pörssikurssit

Neste

Teki jälleen häikäisevän hyvän tuloksen. Vuosikymmenen aikana tehdyt investoinnit uusiutuviin polttoaineisiin ovat olleet erittäin onnistuneita. Ne tuovat selkeän kilpailuedun kilpailijoihin.

Finnair

Operatiivinen tulos oli odotettua parempi. Saavutuksen arvoa nostaa se, että samaan aikaan moni muu lentoyhtiö kamppailee suurissa talousvaikeuksissa.

 Finnairin pörssikurssi

Valmet

Paperi-, sellu- ja energiateollisuudelle teknologiaa valmistava yhtiö pääsi loppuvuonna hyvään vauhtiin. Tilaukset kasvoivat reippaasti ja kannattavuus parani selvästi.

Wulff

Työpaikkatuotteita ja -palveluita tarjoavan yhtiön on pörssin pienimpiä. Kehitys ei ole ollut aiemmin kaksista, mutta nyt käänne parempaan näyttää varmistuneen. Yhtiö pääsi viime vuonna hyvään tuloskuntoon, ja tällekin vuodelle näkymät ovat hyvät.  

Wulffin pörssikurssi

POHJANOTEERAUKSET 

Outokumpu

Yhdysvaltain asettamat terästullit koettelevat suomalaista teräsyhtiötä, sillä tullit sekoittavat myös Euroopan markkinoita. Outokummun suurin pettymys oli kuitenkin luvattoman huono operatiivinen tulos yhtiön liiketoiminnoissa Pohjois-Amerikassa.

 Outokummun pörssikurssi

SRV

Vuosi oli rakennusyhtiölle todella raskas. Historiansa huonoimman tuloksen tehnyt yhtiö on myös pahasti velkaantunut. Keskeinen murheenkryyni on kauppakeskus Redin pieleen mennyt rakennushanke.

 SRV:n ja Outotecin pörssikurssit

Outotec

Epäonninen suurkauppa Saudi-Arabiaan maksaa yli sata miljoonaa euroa, kun teknologiayhtiö joutuu korjaamaan ja rakentamaan osin uudelleen toimittamansa sulaton. Yhtiön tappiot hankkeesta osoittautuivat odotettuakin suuremmiksi.

Rapala VMC

Kalastustarvikkeita valmistava yhtiö on toteuttanut jo jonkin aikaa uutta strategiaansa. Vuoden alkupuolella saatiin hyviä merkkejä käänteestä, mutta vuoden jälkipuolisko jäi odotuksista.

Rapalan ja Siilin pörssikurssit 

It-palveluyhtiöt

Tietoa lukuun ottamatta toimialan kaikki yhtiöt (Digia, Gofore, Innofactor, Siili Solutions, Solteq ja Vincit) pettivät odotukset. Yhtiöiden kannattavuuteen vaikuttaa suuresti pula ohjelmistoalan osaajista. Palkat nousevat, mutta asiakkaiden kanssa sopimukset ovat kiinteähintaisia.

Matti Remes 

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.