veronmaksajat.fi

RAHAT

Kevään kiinnostavimmat yhtiökokoukset – katso Erkki Sinkon ja Zijoittajan tärpit

Kevään kiinnostavimmat yhtiökokoukset – katso Erkki Sinkon ja Zijoittajan tärpit
21.2.2018

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Helsingin pörssin yhtiöiden yhtiökokouskausi pyörähtää käyntiin ensi viikolla, kun suuryhtiöistä sukkelin Kone avaa pelin maanantaina. Yhtiökokousten pääsesonki osuu maaliskuun loppupuolelle, mutta kokouskahveja hörpitään vielä pitkälle kevääseen.

Yhtiökokous on tavalliselle osakkeenomistajalle paras, helpoin ja oikeastaan ainut tapa osallistua yhtiön päätöksentekoon. Päätöksentekoa olennaisempaa yhtiökokouksessa sijoittajan kannalta on kuitenkin tiedon saaminen yhtiöstä ja johtajien tapaaminen – hallituksen esityksiä yhtiökokous harvoin muuttaa.

Myös niiden sijoittajien, jotka eivät osallistu yhtiökokouksiin, kannattaa seurata yhtiökokouskalenteria. Pääsääntöisesti osinko irtoaa osakkeesta yhtiökokousta seuraavana yönä: yhtiökokouspäivää seuraavana päivänä ostetulla osakkeella ei enää saa osinkoa.

Kysyin kahdelta yhtiökokouksia ahkeroivalta yksityissijoittajalta suunnitelmat kevään kokoussesonkia varten. Yhtiökokouskonkari Erkki Sinkko ja livetwiittaaja Tomi Lahti antavat kokousvinkkinsä. 

Fiskarsilla hyggeä

Erkki Sinkon perheen salkussa on noin kahdeksankymmenen suomalaisen pörssiyhtiön osakkeita. Niiden joukosta hän valitsee tilanteen mukaan vuosittain noin viisitoista, joiden yhtiökokouksiin osallistuu.

Mitä kevään yhtiökokouksista odotat eniten?

"Kaikki yhtiökokoukset ovat mielenkiintoisia ja erilaisia. Nyt ajattelin mennä esimerkiksi F-Securen, Fiskarsin ja Ahlström-Munksjön yhtiökokouksiin. Niissä tapaa vallita kiva hygge-tunnelma, eikä tarjoilusta tingitä", Sinkko kertoo.

Sinkolla on vuosikymmenten kokemus yhtiökokouksista. Muutoksista hän nostaa esiin toimitusjohtajan katsaukset, jotka ovat tulleet asialistalle ja jotka ovat juuri se asia, jota kokouskävijät tulevat kuulemaan.

"Useimmat toimitusjohtajat esiintyvät hyvin luontevasti. Liian pitkiä tuppaavat katsaukset olemaan. Puoli tuntia riittää oikein hyvin, koska muu tiedotuskin on runsasta ja korkeatasoista", Sinkko erittelee.

Kaikkein erikoisin yhtiökokous Sinkon sijoittajanuralla on jo aikapäivät sitten pörssistä ostotarjouksen myötä poistunut Tervakosken Puuhamaa ja sen kolmisenkymmentä vuotta sitten pitämä kokous.

"En tiennyt, että Puuhamaan perinteeseen kuului yhtiökokouksen junailu läpi alle kymmenessä minuutissa. Käytin tyhmänä puheenvuoron. Siitä syntyi keskustelua siinä määrin, että kokous venyi 15 minuuttiin! Sain kumminkin kahvia ja pullaa."

Reaaliosingot esiin

Yritysten tiedotustilaisuuksien ja yhtiökokousten livetwiittaajana profiloituneella Tomi Lahdella on kevään agendallaan 20–30 yhtiökokousta. Mukana on mahdollisesti myös kevätretki Tukholmaan SSAB:n, Telian tai Atlas Copcon yhtiökokoukseen.

Lahden yhtiökokouskokemuksia voi seurata Twitterissä, jossa hän esiintyy tunnuksella @zijoittaja. Yhtiökokoustarjoiluja pääsee kurkistamaan visuaalisesti myös Instagramissa, jonne Lahti on perustanut #reaaliosinko by zijoittaja -tilin (@zijoittaja).

Millä yhtiöillä on parhaat tarjoomukset?

"Paasikivien firmat Kemira ja Tikkurila tarjoavat vakaan osingon lisäksi myös vankan ja värikkään reaaliosingon. Viimeksi oli maukas salaattibuffet."

"Olvi muistaa hyvin myös pitkämatkalaisia osakkaita tarjoilujen suhteen. On pre- ja after- kokousreaaliosingot."

"Viime vuonna olin ekaa kertaa Taalerin yhtiökokouksessa. Eikä jää viimeiseksi. Muutakin tarjolla kuin taatelia."

"Kysykää Raision osingosta!"

"Yhtiökokous on tavissijoittajalle harvoja mahkuja nähdä yhtiön johtoa tai jopa päästä juttuun johdon kanssa. Toinen syy osallistua yhtiökokouksiin on kanssasijoittajien moikkaaminen. Moni sijoittajatutuista toki on Twitterissä, mutta joskus hyvä nähdä livenäkin", Tomi Lahti sanoo.

Kevään yhtiökokouksista Lahti odottaa eniten Reveniota ja Raisiota sekä uusista pörssiyhtiöistä Fondiaa, Titaniumia ja Remedyä. Niiden yhtiökokouksiin Lahti aikoo mennä katsomaan, pidetäänkö kokous perinteiseen malliin vai tuodaanko mukaan jotain tuoretta kokouskäytäntöä.

"Revenion kokouksessa on perinteisesti johto ja isot omistajat hyvin edustettuina ja tavattavissa myös kokouskahveilla", Lahti sanoo. "Pääsee iholle – vaikka Reven ihosyöpälaite onkin vielä vaiheessa..."

Raision kokoukseen Lahti ei todennäköisesti itse pääse paikalle, mutta kannustaa muita menemään.

"Kysykää nyt menijät ihmeessä yhdentoista vuoden nousevan osinkoputken katkaisusta! On aikamoinen urakka kerätä ne visuaalisesti kauniit, nousevat pylväät uudelleen ja sitä paitsi kohutuullisen iso imagohaitta. Olen historian aikana ollut läsnä kahdessa yhtiökokouksessa, jossa ehdotettua osinkoa on muutettu kokouksen kuluessa", Lahti sanoo. 

Viikon trio: Kovimmat osinkotuotot

Yhtiökokous päättää voitonjaosta. Helsingin pörssin osinkokevät on euroissa mitattuna ennätyksellinen. Osinkotuottoprosentit eivät kuitenkaan ole jättimäisiä, sillä yhtiöiden osakekurssit ovat nousseet osinkoja nopeammin.

Sunnuntaihin 18.2.2018 mennessä osinkoesityksensä julkistaneista yhtiöistä vähintään viiden prosentin osinkotuotto irtoaa neljästätoista Helsingin pörssin yhtiöstä. Muutama viime kevään osingolla viiden prosentin kerhoon yltävä firma ei ole vielä julkistanut tilinpäätöstään.

Osinkotuottolistan ykkönen on kenties yllättäen suuryhtiö, Nordea.

Yhtiö Osinkotuotto
Nordea 7,2 %
Saga Furs    6,8 %
CapMan  6,7 %

Lähde: Kauppalehti. Tilanne 16.2.2018.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Rahat, verot, työ & eläke, koti