veronmaksajat.fi

RAHAT

Fidelity avasi konttorin Suomeen: suomalaiset arvostavat omapäisyyttä

Fidelity avasi konttorin Suomeen: suomalaiset arvostavat omapäisyyttä
18.6.2018

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI 350 miljardin euron asiakasvaroja hallinnoiva Fidelity International on varainhoidon jättiläinen. Kaikessa hiljaisuudessa se on perustanut konttorin Suomeen ja pestannut sen vetäjäksi aiemmin Danskella työskennelleen Kaisa Paatsolan.

Kun palveluilla on tapana ennemmin keskittyä kuin provensalisoitua, liike on kiinnostava. Aiemmin Fidelity on hoitanut suomalaisia asiakkaitaan Tukholmasta.

Ei konttorin pystyttäminen Helsingin Aleksanterinkadulle kuitenkaan täysin kummallinen liike ole. Kaisa Paatsola kertoo, että Suomi on ollut Fidelity Internationalille Pohjoismaista suurin asiakasmarkkina, Ruotsia suurempi.

”Suomalaissijoittajat arvostavat sitä, että salkunhoitajalla on oma näkemys”, hän sanoo.

Paatsolan kokemuksen mukaan suomalaiset instituutiosijoittajat tekevät mielellään allokaatiopäätökset itse: näin ja näin paljon osakkeisiin, korkoihin ja vaihtoehtoisiin omaisuusluokkiin, osakkeiden sisällä näin ja näin paljon tuonne ja tänne. Allokaatiojaottelun sisällä sitten sijoitetaan rahastoihin – ja nimenomaan rahastoihin, joihin varainhoitaja on tuotteistanut palvelunsa. Rahastosta sijoittajan on tarvittaessa helppo päästä eroon ja vaihtaa salkunhoitajaa – suomalaissijoittajat tuntuvat siis arvotavan myös joustavuutta.

Vilkaisu neljän suurimman eläkevakuuttajan viime vuoden vuosikertomuksiin osoittaa, että vuodenvaihteessa Varma on omistanut vajaalla sadalla miljoonalla eurolla Fidelityn Aasian erikoistilanteisiin erikoistunutta rahastoa ja VER yhteensä vajaalla 140 miljoonalla kahta Fidelityn eurooppalaisiin osakkeisiin sijoittavaa rahastoa.

Fidelitystä puhuttaessa on tärkeää tehdä ero Fidelity Internationalin ja Fidelity Investmentsin välille. Fidelity Investments on Fidelity Internationalia kymmenen kertaa suurempi varainhoitotalo ja investointipankki. Fidelity International on siitä 1980-luvulla ulos pullautettu, Yhdysvaltain ulkopuolisiin asiakkaisiin keskittyvä yksikkö.

Kumpaakaan Fidelityä on turha etsiä pörssistä. Osakkeet ovat perustajasuvun Johnsoneiden ja henkilöstön omistuksessa. 

Salkunhoitaja on salkkunsa herra

Kun hellepäivän lounaamme Latvassa Kasarmitorin reunalla on edennyt jo glaseerattuun possunniskaan, Kaisa Paatsola avaa Fidelityn varainhoitajien filosofiaa.

Yhtiöllä ei ole kaikenkattavaa näkemystä, jonka mukaan salkunhoitajat kaitsisivat salkkujaan. Nelisensataa analyytikkoa tuottaa vain talon sisäiseen käyttöön tarkoitettua tutkimusta ja allokaatiotiimi tuottaa allokaationäkemyksen, mutta jokainen salkunhoitaja hoitaa omaa salkkuaan itsenäisesti.

”Kahdella salkunhoitajalla voi olla samasta osakkeesta vastakkainen näkemys.”

Kumpikin saa noudattaa näkemystään, ja itse asiassa niin hänen pitääkin tehdä, sillä itsenäisyys kuuluu lupaukseen. Salkunhoitajia palkitaan pitkän aikavälin menestyksen perusteella, jotta intressit asiakkaiden kanssa yhtenisivät.

Perheyrityksen luonne näkyy Fidelity Internationalissa esimerkiksi siinä, että yhtiö kouluttaa analyytikkona aloittaneista työntekijöitä salkunhoitajia omassa koulutusohjelmassaan, jonka läpäistyään salkunhoitajat hoitavat ensin firman omilla rahoilla pyörivää salkkua ennen kuin heidät päästetään vastuuseen asiakasvaroista.

Omaa näkemystä ottava rahasto erottuu massasta. Se selittää sen, miksi Fidelityn salkunhoitajia näkee rahastorankingien kärjessä. Esimerkiksi Fidelity World oli keväällä Morningstarin Suomen Awards-ehdokas koko maailman osakkeiden kategoriassa.

Kääntöpuolikin on ilmeinen: näkemys voi olla myös väärä. Silloin voidaan jäädä muista samalle alueelle sijoittavista rahastoista selvästi.

Silmämääräisesti tarkasteltuna Fidelity-rahastot ovat saaneet Morningstarin rahastorankingissa enemmän nelosia ja vitosia kuin kakkosia. Keskimäärin näyttäisi siis onnistutun keskimääräistä paremmin. 

Moottorina OP:lla

Yksityissijoittajalle Fidelity-rahastot eivät kummemmin näy. Rahastot ovat useiden pankkien jakelussa, joten merkitseminen onnistuu, jos tietää mitä etsii tai varainhoitaja suosittelee.

Fidelityläisten työ puskee kuitenkin läpi esimerkiksi parista OP:n rahastosta: OP-Vaurastuva Keskiluokka- ja OP-Kehittyvä Aasia -rahastoja hoitaa Fidelity. Rahastot näyttävät ulospäin OP-rahastoilta suomenkielisine ja OP-formaattisine katsauksineen, mutta salkunhoito on ostettu ulkoa.

Kun jaettavaa pitää jäädä kahdelle, se näkyy kustannuksissa. Fidelity Internationalin hoitamien OP-rahastojen hallinnointipalkkio on jopa OP-rahastoksi korkea 2,5 prosenttia vuodessa.

Fidelityn omien rahastojen hallinnointipalkkiot liikkuvat puolentoista prosentin tienoilla ja juoksevat kuluvat vajaassa kahdessa prosentissa. 

Osakkeet putosivat neutraalipainoon

Fidelityn allokaatiotiimi laski toukokuussa osakepainon ylipainosta neutraaliin. Osakkeet olivat olleet ylipainossa syyskuusta 2012, Kaisa Paatsola kertoo, kun Latvan tarjoilija kiikuttaa eteeni jättikupin mustaa kahvia.

Näkymien sameutta kuvaa se, että Fidelity sisällä suunnilleen kolmannes olisi rojauttanut osakkeet alipainoon, kolmannes olisi antanut niiden olla edelleen ylipainossa ja kolmannes kannatti neutraalia osakepainoa.

Osakemarkkinoiden uhaksi fidelityläiset nostavat kasvun hidastumisen. He arvioivat, että talouskasvu hidastuu yleisesti odotettua enemmän.

Volatiliteettikin tehnee paluun poikkeuksellisen tyynien aikojen jälkeen.

”Normaalikin volatiliteetti voi yllättää sijoittajat, jos he ovat tuudittautuneet viime aikojen poikkeuksellisen matalaan heiluntaan.”

Maantieteellisesti Fidelity ylipainottaa Euroopan ja Japanin osakemarkkinoita, alipainottaa Britanniaa. Euroopassa tuloskasvu on vahvaa ja arvostukset yhä houkuttelevia. 

Viikon trio: Fidelityn aktiivisen maailmarahaston suosikit

Fidelity Active Strategy - FAST - Global Fund on nimensä mukaisesti aktiivinen osakevalitsija. Osakeavaruutena on koko maailma, mutta suurimpien sijoitusten joukossa ei näy indekseissä painavia teknojättejä. Rahaston salkkua on jo vuosien ajan hoitanut Dmitry Solomakhin.

Rahaston suurin sijoitus toukokuun lopussa oli yhdysvaltalainen Akamai Technologies, joka on maailman suurin sisältöä jakeleva verkosto. 2,5 miljardin Yhdysvaltain dollarin liikevaihdon viime vuonna pyöräyttänyt yhtiö operoi maailmanlaajuista palvelinverkostoa.

Mengniu Dairy on kiinalainen meijeriyritys, Andritz itävaltalainen konepajafirma.

Fidelity Active Strategy - FAST - Global Fundin suurimmat sijoitukset

  • Akamai Technologies
  • China Mengniu Dairy
  • Andritz

Lähde: Morningstar. Tilanne 31.5.2018.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti