veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Eurooppa on osakesijoittajan mansikkapaikka

Eurooppa on osakesijoittajan mansikkapaikka
12.6.2017

Tankatkaa eurooppalaisia ja keventää yhdysvaltalaisia osakkeita, neuvovat pankkien osakestrategit. Suomalaiset osakkeet saattavat yllättää.

Maailmantalous porskuttaa vauhdikkaammin kuin pitkään aikaan. ”Kyse on nyt lähinnä siitä, meneekö taloudessa hyvin vai vielä paremmin”, hehkuttaa Nordean päästrategi Lippo Suominen.

Osakemarkkinoillakin ajetaan rallia: toukokuun alkuun mennessä osakekurssit olivat nousseet kehittyvillä markkinoilla 14 prosenttia, Suomessa ja muualla euroalueella noin 9. Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksi oli noussut 7 prosenttia ja NAScomp liki 13 prosenttia. 

Voiko moinen meno jatkua? Voi,

  • jos geopoliittiset jännitteet eivät kärjisty konflikteiksi,
  • jos Euroopan vaalit eivät tarjoile ikäviä yllätyksiä,
  • jos protektionismi ei jäädytä maailmankauppaa,
  • jos korot eivät nouse liikaa ja
  • jos yritysten tuloskunto ylittää kerta toisensa jälkeen markkinoiden odotukset.

Siis vähintään kuusi kertaa jos.

Kannattaa muistaa sekin, että osakekurssit sisältävät paljon odotuksia suotuisan kehityksen jatkumisesta, mutta riskien suhteen ne ovat valikoivampia: ”Esimerkiksi Krimin tapahtumat olivat iso selkkaus. Markkinat kuitenkin reagoivat laimeasti, koska katsottiin, etteivät tapahtumat johda globaalin taantumaan”, sanoo Lippo Suominen.

Synkät uutiset esillä

Politiikka on markkinavoimille kaiken kaikkiaan vaikea pala. Viimeksi Ranskan presidentinvaalien tulokset yllättivät. Vaalituloshan laukaisi kurssirallin, vaikka tulos oli odotettu. Markkinoita vaivaa myös lyhytnäköisyys, eikä maailmanmenoa yritetä arvailla kovin pitkälle tulevaan: ”Epävarmuutta ja muuttuvia tekijöitä alkaa olla liikaa, jos yrittää katsoa puolta vuotta kauemmas tulevaan”, Suominen selittää.

Hän huomauttaa, että parantamisen varaa on talousmediallakin. Poliitikkojen tekemisiä ja sanomisia seurataan toisinaan niin innokkaasti, että talousdatan analysointi unohtuu. Hänestä maailma ei myöskään ole niin synkkä paikka kuin voisi luulla: ”Kaikkein ikävimpiä mahdollisia lopputuloksia pohditaan mediassa laajasti, vaikka niiden toteutumisen todennäköisyys olisi äärimmäisen pieni.”

Millaiselta osakemarkkinat näyttävät Suomessa, Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa? Lue koko artikkeli kesäkuun Taloustadosta, joka ilmestyy keskiviikkona 14.6. 

Helena Ranta-aho

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.