veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

EQ:n Lepälle kelpaa vain yli neljän prosentin osinkotuotto – kohteita löytyy Taiwanista

EQ:n Lepälle kelpaa vain yli neljän prosentin osinkotuotto – kohteita löytyy Taiwanista
9.8.2017

KARON PÖRSSI Kehittyvien markkinoiden pörsseihin on hankala sijoittaa kotikonstein. Nousevien talouksien suurimpia yhtiöitä löytyy rinnakkaislistattuina etenkin New Yorkista, mutta jättiläisten alapuolella olevaan pienten ja keskisuurten yhtiöiden avaruuteen suomalainen yksityissijoittaja joutuu käytännössä sijoittamaan rahaston tai etf:n avulla. Riskienhallintamielessä se on luultavasti lähinnä hyväksi.

Aktiivisesti hoidettuja, kehittyvien markkinoiden pienten ja keskisuurten yhtiöiden osakkeisiin keskittyneitä rahastoja tarjoavat ainakin FIM ja Nordea. FIM Kehittyvät Markkinat Pienemmät Yhtiöt ja Nordea Emerging Markets Small Cap ovatkin tuottaneet viime vuosina paremmin kuin keskimääräiset suomalaiset kehittyvien markkinoiden ei-suuryhtiöihin sijoittavat osakerahastot.

Laajalti kehittyville markkinoille sijoittavien suomalaisrahastojen tuottoykkönen viiden vuoden ajanjaksolla on eQ Kehittyvät Markkinat Osinko, joka nimensä mukaisesti kiinnittää huomiota sijoituskohteiden osinkotuottoihin. Kesän alussa eQ monisti osinkoreseptinsä kehittyvien markkinoiden pieniin ja keskisuuriin yhtiöihin erikoistuvaan eQ Kehittyvät Markkinat Pienyhtiö -rahastoon.

Uusi rahasto sijoittaa pääsääntöisesti yhtiöihin, joiden markkina-arvo on sadan miljoonan ja miljardin euron välillä. Markkina-arvokatto on viidessä miljardissa eurossa.

"Osingosta emme tingi"

EQ Kehittyvät Markkinat Pienyhtiö suodattaa kehittyvien markkinoiden valtaisasta osakepaljoudesta kiinnostavimmat noin 500 yhtiötä kvantitatiivisilla menetelmillä, siis erilaisten tunnuslukukriteerien avulla. Yhtiöistä noin joka kymmenes päätyy tarkemman analyysin perusteella rahaston salkkuun.

Millaisia kriteereitä käytetään kvantitatiivisessa seulonnassa, eQ:n kehittyvistä markkinoista vastaava johtaja Jukka-Pekka Leppä?

"Kvantitatiivisessa seulonnassa käytetään kymmentä parametria, jotka arvioivat likviditeettiä, osinkoa, arvostusta, vakavaraisuutta ja kasvua. Tärkeimmät niistä ovat kasvu ja osinko. Olemme havainneet, että erityisesti korkea osinko on ollut keskeinen ylituoton selittäjä kehittyvien markkinoiden pienyhtiöissä."

"Rahastoa perustaessamme analysoimme, kuinka eri osinkotasoa maksaneet pienyhtiöt olivat tuottaneet kymmenen viime vuoden aikana. Ryhmä, jossa osinkotuotto oli ollut yli neljä prosenttia, oli tuottanut yli 350 prosenttia, kun taas alhaista osinkoa (0–0,5 %) maksaneet osakkeet olivat tuottaneet vain kymmenen prosenttia samalla ajanjaksolla. Ylituotto oli merkittävä."

Ovatko jotkin kriteerit sellaisia, että niistä ei tingitä?

"Osinkotuotosta emme tingi. Sijoitamme yrityksiin, jotka maksavat yli neljän prosentin osinkotuottoa."

Ylipaino Taiwanissa

Tunnuslukukriteerejä käytettäessä vaarana on, että jokin maantieteellinen alue tai toimiala ylikorostuu ja aiheuttaa rahastolle altistumista jollekin riskille. Jukka-Pekka Leppä kertoo, että eQ Kehittyvät Markkinat Pienyhtiön salkunhoidossa pyritään välttämään liian suuria keskittymiä yhteen maahan ja yhteen toimialaan.

"Maantieteellisesti suosimme maita, joiden talous kasvaa hyvin ja vaihtotase on positiivinen."

Tällä hetkellä rahaston salkussa esimerkiksi raaka-aineyhtiöillä ja pankeilla on melkoisen pieni paino, vaikka ne kehittyvien markkinoiden yleisindekseissä ne ovat painavia – alan yhtiöt kun ovat usein suuria.

Kuinka merkittävästi rahasto poikkeaa vaikkapa kehittyvien markkinoiden yleisindeksistä kuten MSCI Emerging Marketsista ja kuinka uskot sen näkyvän rahaston arvonkehityksessä?

"Emme seuraa mitään indeksiä, eikä rahastolla ole vertailuindeksiä. Osakkeet valitaan puhtaasti sen mukaan, pidämmekö niitä hyvinä sijoituskohteina. Koska salkkumme poikkeaa merkittävästi indeksistä, uskomme että myös rahaston tuotto tulee poikkeamaan merkittävästi indeksistä."

Taiwan on tällä hetkellä rahaston toiseksi suurin kohdemaa Kiinan jälkeen. Perinteisistä neljästä suuresta kehittyvästä markkinasta eli BRIC-maasta rahaston kymmenen suurimman maantieteellisen alueen listalle mahtui kesäkuun lopussa Kiinan lisäksi vain Brasilia, sekin juuri kymmenenneksi 2,5 prosentin painolla.

Miksi Taiwanista löytyy poikkeuksellisen paljon rahastoa kiinnostavia kohteita?

"Taiwanissa on paljon pieniä teknologiayhtiöitä jotka kasvavat hyvin, maksavat korkeaa osinkoa ja joiden tase on vahva. Salkussa on seitsemän taiwanilaista yritystä, joista kuusi on nettovelattomia. Taiwanilaiset yritykset maksavat korkeata osinkoa, sillä maan verotus ohjaa siihen."

Viikon trio: Kehittyvien markkinoiden pienyhtiötärpit

Pyysin eQ:n kehittyvistä markkinoista vastaavaa johtajaa Jukka-Pekka Leppää poimimaan eQ Kehittyvät Markkinat Pienyhtiö -rahaston hajautetusta salkusta kolme kiinnostavaa poimintaa. Tältä hänen listansa näyttää.

1. Wonderful Sky Financial Group

"Hongkongilainen yhtiö tarjoaa yrityksille PR- ja sijoittajasuhdekonsultointia. Se on ikään kuin ulkoistettu sijoittajasuhdeyksikkö. Yhtiö on konsultoinut yli 400 yritystä listautumisannin järjestämisessä. Noin 90 prosenttia niistä on jatkanut asiakkaina jatkuvalla kuukausimaksupohjaisella konsultointisopimuksella. Hongkongin pörssi on lisännyt vaatimuksia yrityksien vastuullisuusraportoinnin osalta, mikä lisää entisestään tarvetta konsulteille. Yhtiö on velaton, osakkeen p/e-luku on 10 ja se maksaa 6,4 prosentin osinkoa."

2. Nuvoton

"Taiwanilainen puolijohdevalmistaja ja -suunnittelija kasvaa hyvin, ja sen asiakaskunta on hyvin hajautunutta. Yhtiö pyrkii koko ajan vähentämään tuotteidensa energiankulutusta. Yhtiö on velaton, osakkeen p/e-luku on 13 ja se maksaa yli 5 prosentin osinkotuottoa."

3. Total Bangun Persasa

"Tämä indonesialainen rakennusyhtiö on velaton, maksaa 6,3 prosentin osinkotuottoa ja sen p/e-luku on alle 9. Uskomme että Indonesian rakennusmarkkinat tulevat kasvamaan."

 

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.