veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Caverionin osakkeesta tehty ostotarjous – miten osakkeen hankintahinta ja -ajankohta määräytyvät?

Caverionin osakkeesta tehty ostotarjous – miten osakkeen hankintahinta ja -ajankohta määräytyvät?
14.12.2022

Caverion Oyj:n osakkeista on tehty ostotarjous, jonka tarjousaika päättyy 12.1.2023. Jos myyn osakkeeni, kuinka niiden hankintahinta ja -ajankohta määräytyvät? Asun Suomessa.

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Caverion Oyj syntyi YIT Oyj:n osittaisjakautumisessa 30.6.2013. Tuolloin YIT:n osakkeenomistajat saivat jakautumisvastikkeena yhtä omistamaansa YIT:n osaketta vastaan yhden Caverion Oyj:n osakkeen. Osittaisjakautumisessa osa jakautuvan yhtiön YIT:n liiketoiminnoista ja siihen kuuluvista varoista sekä veloista siirtyi vastaanottavaan yhtiöön Caverioniin.

Luovutusvoiton verotusta varten YIT Oyj:n osakkeen alkuperäinen hankintameno jaettiin jakautuvan ja vastaanottavan yhtiön välillä samassa suhteessa kuin nettovarallisuus jakautui yhtiöiden kesken osittaisjakautumisessa. Vuonna 2013 määritettiin YIT:n osakkeen arvoksi 77,37 % ja Caverion osakkeen arvoksi 22,63 % alkuperäisen YIT:n osakkeen hankintahinnasta.

Osittaisjakautumisessa, joka on toteutettu yksinomaan siten, että jakautumisvastike suoritetaan kokonaan vastaanottavan yhtiön osakkeina, ei pidetä jakautuvan yhtiön osakkeenomistajien kannalta verotuksessa osakkeiden luovutuksena. Luovutusvoiton verotuksessa puhutaankin tällaisessa tilanteessa jatkuvuusperiaatteesta. Jakautuvan yhtiön YIT:n osakkeen alkuperäinen hankinta-ajankohta on siten jakautumisen jälkeen sekä YIT:n että vastikkeeksi saatujen Caverionin osakkeiden hankinta-ajankohta.

Omistusaika vaikuttaa luovutusvoiton verotuksessa sovellettavaan niin sanotun hankintameno-olettaman suuruuteen. Todellisen hankintamenon sijasta luovutusvoitto lasketaan vähentämällä hankintameno-olettama, jos se on verovelvollisen kannalta edullisempi vaihtoehto. Jos olet omistanut myymäsi osakkeet alle 10 vuotta, hankintameno-olettama on 20 % osakkeiden myyntihinnasta. Jos taas olet omistanut myymäsi osakkeet vähintään 10 vuotta, hankintameno-olettama on 40 % myyntihinnasta.

Caverionin osalta on mahdollista, ettei 10 vuoden omistusaika täyty, mikäli olet tullut YIT:n omistajaksi keväällä 2013 ennen osittaisjakautumista ja ostotarjous toteutuu suunnitelman mukaisesti vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä. 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti