veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Auto kuolinpesän nimissä – miten liikennevakuutus hoidetaan?

Auto kuolinpesän nimissä – miten liikennevakuutus hoidetaan?
14.1.2021

Traficom postitti omaisemme kuoltua kuolinpesällemme kirjelmän, jossa todettiin, että auto on rekisteröity kuolinpesän nimiin. Mitä etuja tai haittoja tästä aiheutuu esimerkiksi mahdollisissa vahinkotapauksissa tai liikennevakuutusasioissa? Menetetäänkö bonukset, jos auto siirretään lesken tai jonkun perillisen nimiin? Mihin muihin seikkoihin pitäisi kiinnittää huomiota?

Peter Roselius, autovakuutusten tuotepäällikkö vakuutusyhtiö Ifistä vastaa:

”Henkilön kuollessa ajoneuvo siirtyy hänen kuolinpesälleen. Silloin myös ajoneuvorekisteriin merkityn ajoneuvon vakuutukset siirtyvät automaattisesti kuolinpesälle. Tämä laissa mahdollistettu poikkeus helpottaa kuolinpesän hallintoa, jossa muutenkin on monenmoista hoidettavaa. Vakuutusyhtiö voi tällöin hallinnan muutoksen perusteella muuttaa ajoneuvon vakuutusmaksua.

Jos kuolinpesän käytössä olevaa ajoneuvoa ei käytetä, voi olla järkevää tehdä siitä tilapäinen liikennekäytöstä poisto Traficomin ajoneuvorekisteriin. Seisonta-ajalta voi silloin saada hyvitystä vakuutusmaksuista.

Ajoneuvo tulee muistaa ilmoittaa liikennekäyttöön, ennen kuin sillä taas ajetaan. Tämän muistaminen on tärkeää, sillä liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajamisesta peritään korotettu vakuutusmaksu ja vähintään tuhannen euron suuruinen lisävero.

Kuolinpesään kuuluvaa ajoneuvoa hallinnoidaan kuten kuolinpesän muutakin omaisuutta. Sitä koskeviin päätöksiin ja toimenpiteisiin tarvitaan siten lähtökohtaisesti kuolinpesän kaikkien osakkaiden suostumus. Tämä koskee myös ajoneuvon käyttöä ja vakuutuksiin tehtäviä muutoksia. 

Jos kuolinpesä päättää antaa ajoneuvon jonkin osakkaan tai muun henkilön käyttöön, voi olla tarkoituksenmukaista, että tämä henkilö vakuuttaa sen itse. Tällöin vakuutusmaksut eivät tule kuolinpesän maksettavaksi, mikä voi helpottaa pesänjakoa ja vähentää riitaisuuksia. Jotta vakuutukset voitaisiin myöntää, tulee ajoneuvon käyttäjä rekisteröidä Traficomin ajoneuvorekisteriin ajoneuvon haltijaksi.”

Leski voi hyötyä bonuksista omassa vakuutuksessaan

Peter Roselius kertoo, että esimerkiksi Ifin bonussäännöt mahdollistavat kuolinpesän vahinkohistorian käyttämisen lesken hyväksi.

”Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lesken on mahdollista saada bonusalennusta autonsa vakuutuksista, vaikka hänellä ei itsellään ole ollut autoa nimissään. Ei ole tavatonta, että puolisoiden yhteisessä käytössä olleet ajoneuvot ovat olleet aina vain toisen puolison nimissä. Siksi on reilua, että leskikin voi saada hyväkseen yhdessä vuosien huolellisella autoilulla kerätyn mahdollisuuden bonusalennuksiin.

Tämä koskee aviopuolison lisäksi rekisteröidyssä parisuhteessa ollutta henkilöä ja samassa taloudessa asunutta avopuolisoa. Ifissä tämä lesken huomioiminen ei vaikuta kuolinpesän hallinnassa olevan ajoneuvon bonukseen. Samaa bonusta käytetään kuolinpesän ajoneuvoon ja lesken ajoneuvoon. Bonussäännöt kuitenkin vaihtelevat vakuutusyhtiöittäin, ja tarkat säännöt on hyvä tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä.”

Satu Alavalkama

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti