veronmaksajat.fi

RAHAT

Asuntosijoittaja, pidä lainarahan riskit hallinnassa

Asuntosijoittaja, pidä lainarahan riskit hallinnassa
30.9.2019

Lainaa voi nyt saada edullisesti sijoitusasunnon ostamiseen. Velkarahalla sijoittavan kannattaa kuitenkin ottaa asuntosijoittamisen riskit vakavasti. Miten saisi mitoitettua velkavivun viisaasti ja omaan talouteen sopivaksi? 

Vaikka sijoitusasuntoon ei irtoa pankkilainaa yhtä halvalla kuin oman kodin hankintaan, äärimmäisen matala yleinen korkotaso suosii myös yksityistä sijoittajaa. Jos sijoittajan vakuudet ovat kunnossa ja ostettavaksi suunniteltu asunto arvioidaan pankissa hyväksi vuokrauskohteeksi, lainaa saattaa saada esimerkiksi suurin piirtein yhden prosentin marginaalilla.

Edullinen lainaraha voi houkutella turhan rohkeaan riskinottoon. Toki jo pankkikin asettaa velkariskille rajansa ja painaa tarvittaessa jarrua sijoittajan puolesta. Silti sijoittajan täytyy itse arvioida, minkälainen velkavipu juuri hänelle sopii.

Riskien pienentämiseksi kannattaa pitää mielessä 50 prosentin nyrkkisääntö eli lainamäärä olisi hyvä rajata noin puoleen vakuuksien arvosta. Joillekin sijoittajille sekin on liikaa, jotkut pystyvät kantamaan suuremman velkasuhteen riskin.

Itselle sopivan velkasuhteen arviointi on hyvä aloittaa vaikka puntaroimalla nämä:

  • Oma ja perheen talous kokonaisuutena: tulot, varallisuus, muut velat.
  • Riskinsieto. Vievätkö talouden heilahtelut yöunesi? Kestäisikö taloutesi lainakoron reippaan nousun?
  • Asunnon sijainti, vuokrattavuus ja kassavirta.
  • Puskuri: miten selviäisit vuokra-asuntosi tyhjistä kuukausista, remonttikuluista ja yllättävistä menoista?

Velkaa käyttävän asuntosijoittajan on otettava riskeinä huomioon myös asuntojen hintakehitys, joka saattaa joillakin paikkakunnilla yllättää, sekä korkojen nousun mahdollisuus, vaikka se juuri nyt vaikuttaisi hyvin etäiseltä.

Riski on myös epävarmuus siitä, miten yhtiölainojen verokohtelu muuttuu.

Sijoittaja aloitti sadalla prosentilla

”Ensimmäiseen sijoitusasuntooni taisin saada sata prosenttia lainaa”, muistelee tamperelainen asuntosijoittaja Miika Vuorensola. ”Ennen finanssikriisiä lainananto oli nykyistä löyhempää.”

Tuon asunnon hän osti kolmisentoista vuotta sitten. Nyt Miika Vuorensolalla on 32 sijoitusasuntoa. Hän pyrkii reippaan, mutta tarkasti harkitun velkavivun käyttöön.

Kuuntele Miika Vuorensolan vinkit: Paljonko velkaa sijoitusasuntoon?

Ulla Simola

Rahat, verot, työ & eläke, koti