veronmaksajat.fi

KOTI

Vuokralainen, varo tätä virhettä – pienikin remontti edellyttää lupaa

Vuokralainen, varo tätä virhettä – pienikin remontti edellyttää lupaa
25.3.2024

Vuokralainen tarvitsee luvan pienimpiinkin korjaus- ja muutostöihin. Tuore oikeustapaus muistuttaa luvattoman remontin karusta seurauksesta: muutostöistä aiheutui vuokralaiselle kymmenien tuhansien eurojen kulut.

Vaasan hovioikeus tuomitsi marraskuussa 2023 vuokralaisen maksamaan asunnossa luvattomasti tekemistään muutostöistä lähes 18 000 euroa ja sen päälle vielä vuokranantajan yli 30 000 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut.

Tässä tapauksessa vuokralainen oli ilman vuokranantajan lupaa vaihtanut asunnon lattian ja remontoinut keittiötä.

Muun muassa sähkö- ja putkitöihin liittyneet puutteellisuudet ja niistä aiheutuneet turvallisuus- ja vahinkoriskit oikeuttivat vuokranantajan uusimaan remontin vuokralaisen piikkiin, Suomen Vuokranantaja kertoo tiedotteessa.

Korjaus- ja muutostöihin tarvitaan aina lupa

”Esimerkiksi valaisinten kytkentään tarvittavia vanhoja sokeripaloja ei saa luvatta vaihtaa nykyaikaisempiin pistorasioihin, vaikka vuokralaisen hankkiman valaisimen asentaminen sitä vaatisi”, Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Susanna-Maria Aarnivuo muistuttaa.

Monelle voi tulla yllätyksenä, että myös astianpesukoneen kytkeminen katsotaan yhtä lailla muutostyöksi, joka edellyttää lupaa.

Kuluttajariitalautakunnan huoneenvuokrajaosto katsoi vuoden 2024 ensimmäisessä ratkaisussaan, että vuokralainen vastasi keittiön vesivahingosta, joka syntyi astianpesukoneen huolimattomasta asentamisesta ilman lupaa.

Vuokranantaja voi veloittaa myös omasta korjaustyöstä

Toisin kuin usein ajatellaan, vuokralaisella ei ole automaattisesti oikeutta eikä myöskään velvollisuutta korjata aiheuttamiaan vahinkoja.

”Korjaukset kuuluvat yksinomaan vuokranantajan vastuulle, ellei toisin sovita”, Aarnivuo huomauttaa.

Aiheutuneet korjauskulut vuokranantaja voi veloittaa vuokralaiselta esimerkiksi pidättämällä ne vakuudesta.

Ammattilaisen käyttämisen sijaan vuokranantaja voi tehdä korjaukset halutessaan itsekin. Kuluttajariitalautakunnan tuoreimmassa täysistuntopäätöksessä keväältä 2024 kohtuullinen veloitus omasta korjaustyöstä nousi noin 20 euroon tunnilta.

Luvattomista töistä ei ole oikeutta saada hyvityksiä

Vuokralaisen ei kannata tehdä asunnossa luvattomia korjaus- tai muutostöitä siitäkään syystä, että hän ei ole tällöin oikeutettu saamaan niistä hyvitystä esimerkiksi vuokrassa.

Mahdollisista hyvityksistä tulee sopia vuokranantajan kanssa aina ennakolta. Samalla kannattaa sopia ainakin siitä, mitä töitä tehdään, millä materiaalein ja mitä muutostöille tapahtuu vuokrasuhteen päättyessä.

”Sopimus kannattaa tehdä kirjallisesti, esimerkiksi sähköpostitse, ja se voidaan ottaa vuokrasopimuksen liitteeksi”, Aarnivuo neuvoo.

Ehtona muutostyölle vuokranantaja voi edellyttää, että töissä käytetään esimerkiksi alan ammattilaista ja asennuksista toimitetaan asennustodistus.

Ammattiasentajan käyttäminen on monesti hyödyllistä myös vuokralaisen kannalta, koska asentaja vastaa asennusvirheistään.

Vuokranantajan kannattaa huomioida, että asunnon muutostyö saattaa edellyttää myös taloyhtiön lupaa.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti