veronmaksajat.fi

RAHAT

Pörssiyhtiöille Euroopasta uusi vaihde silmään

Pörssiyhtiöille Euroopasta uusi vaihde silmään
9.9.2015

Taloustaidon pörssilistalla moni yhtiö voi parantaa selvästi tulostaan, kun talouskasvu nytkähtää Euroopassa liikkeelle. Tilanne näyttää pitkästä aikaa melko lupaavalta.

Vaikka osakemarkkinoilla seurataan nyt silmä kovana Kiinaa, totuus on, että yli 60 prosenttia kotimaisten pörssiyritysten liikevaihdosta tulee Euroopasta. Ja Euroopassa tilanne näyttää nyt valoisammalta kuin aikoihin.

Nokian renkaat”Eurooppa on kokenut kuluneen vuoden aikana useita positiivisia shokkeja. Ensinnäkin öljyn hinnan romahdus on Euroopalle äärimmäisen positiivinen asia, koska meillä öljytase on alijäämäinen eli Eurooppa tuo paljon öljyä. Eurooppalainen kuluttaja hyötyy öljyn hinnan romahtamisesta bensapumpuilla. Raha jakautuu tasaisesti kuluttajille, mikä heijastuu positiivisesti kulutukseen”, Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén kuvaa.

Muita positiivisia shokkeja ovat Vilénin mukaan olleet euron heikentyminen ja Euroopan keskuspankin toimet, joilla se on pumpannut lisää rahaa markkinoille. ”Luottamus euroalueella on kasvussa, kun EKP on toteuttanut lupauksensa ’tehdä mitä tahansa’ euron puolesta. Euro oli pitkään yliarvostettu, mutta nyt se on heikentynyt selvästi, mikä auttaa euroalueen vientiä.”

Talouskasvu on kääntynyt Euroopassa jo nousuun, ja ainakin lyhyellä aikavälillä Eurooppa tarjoaa sijoittajalle hyviä näkymiä.

”Pörssiyhtiöt ovat keskimäärin timmissä kunnossa, sillä ne ovat säästäneet viimeiset 5-6 vuotta. Tämä mahdollistaa sen, että yhtiöiden liikevaihdon kasvun pitäisi valua aika hyvin marginaaleihin”, Vilén sanoo.

Kuluttajatuotteiden kysyntä kasvaa ensin

Koska Euroopan elpyminen on kuluttajavetoista, talouskasvun virkoamisen pitäisi näkyä ensin kuluttajatuotteiden kysynnän kasvuna. Taloustaidon listan sijalla neljä oleva Fiskars on yksi harvoista Helsingin pörssin kuluttajatuoteyhtiöistä. Se on porskuttanut viime vuosina USA:ssa, mutta Euroopassa ja etenkin Suomessa yhtiöllä on ollut vaikeaa.

”Iso kysymys on, onko Fiskarsin tuloskone valmiina ottamaan vastaan kysynnän kasvun, sillä yhtiöllä on takanaan muutama isompi yritysostos ja päällä raskas koko konsernin laajuinen uudelleen järjestely”, Vilén sanoo.

Toinen eurooppalaisten kuluttajien heräämisestä selvästi hyötyvä yhtiö on Nokian Renkaat. Vaikka yhtiö mielletään usein Venäjä-yhtiöksi, tosiasiassa Pohjoismaat ja Keski-Eurooppa ovat Nokian Renkaille nykyisin Venäjää suurempia markkina-alueita.

”Euroopan henkilöautomarkkinat ovat vironneet selvästi, kun kuluttajien luottamus on parantunut ja markkinoilla on likviditeettiä. Nokian Renkaat ei ole mukana ensiasennusrenkaissa, mutta autojen myynti tukee myös Euroopan rengasmarkkinoita kokonaisuutena. Markkinat ovat vain unohtaneet, miten paljon Nokian Renkaat on läsnä Euroopassa”, Vilén sanoo.

Talouden elpymisen pitäisi näkyä viipeellä myös investointihyödykkeiden kysyntänä, jolloin kasvusta pääsee nauttimaan iso osa kotimaisista pörssiyhtiöistä. ”Pitää muistaa, että Euroopassa on ali-investoitu kuusi viime vuotta. Se on johtanut siihen, että valtaosassa maita yrityksillä pitäisi olla selvästi tarvetta investoida”, Vilén sanoo.

Mojovaa tulosparannusta voi odottaa muun muassa Taloustaidon listan sijalla 9 olevalta suunnittelupalveluita ja teknistä dokumentaatiota alihankintana tekevältä Etteplanilta, jolla on toimintaa Suomen lisäksi Ruotsissa ja Hollannissa. Yhtiötä seuraavan Juha Kinnusen mielestä Etteplan on nyt ”sekä absoluuttisesti että suhteellisesti houkuttelevasti arvostettu sijoituskohde”, joka hyötyisi ”selvällä vivulla” isojen konepajayhtiöiden kysynnän kasvusta.

”Suunnittelumarkkinat ovat olleet Suomessa pitkään vaikeat, mutta nyt on varovaisia merkkejä paremmasta. Yhtiön osakekurssi on tullut alaspäin jo jonkin aikaa, vaikka ennusteet eivät ole laskeneet. Ruotsalaisiin verrokkiyhtiöihin nähden Etteplan on pärjännyt hyvin”, Kinnunen sanoo.

Etteplan on saanut rakennettua jalansijaa myös Kiinassa, jossa suunnittelupalveluiden alihankinnan markkinat ovat vasta nyt avautumassa.

Osingonmaksajia listan turvasatamina

Vaikka lähitulevaisuus näyttää valoisalta, markkinoilla kytee silti syvä huoli Kiinan talouskasvun hyytymisestä ja sen heijastusvaikutuksista kaikkialle. Euroopassa on myös kotikutoisia ongelmia, jotka odottavat yhä ratkaisua. Talouden tervehdyttämiseksi pitkällä aikavälillä tarvitaan Sauli Vilénin mukaan kipeästi rakenneuudistuksia – Suomen lisäksi muun muassa Ranskassa, Italiassa ja Portugalissa.

Sen sijaan Espanjassa talous kasvaa jo nelisen prosenttia, mikä on peräti kaksi kertaa nopeammin kuin Euroopan kasvu keskimäärin. ”Espanja on hyvä osoitus siitä, miten uudistusten tekeminen kannattaa. Ikkuna uudistuksille Euroopassa on auki nyt, ja poliitikot tietävät, mitä pitää tehdä. Jos uudistuksia ei tehdä, ennen pitkää tulee uusi eurokriisi. Silloin EKP:n lupaukset eivät enää riittäisi rauhoittamaan tilannetta”, Vilén väittää.

Epävarmassa tilanteessa sijoittajalle houkuttelevin vaihtoehto voi olla ohjata varojaan turvasatamiin, joissa riskit pääoman menettämisestä ovat vähäiset. Tällaisina Vilén pitää jossain määrin tällä hetkellä hyvää osinkoa maksavia Sampoa (tosin Sampo ei tällä kertaa yltänyt listan 20 kärkiyhtiön joukkoon) ja Fortumia.

”Fortumilla on nettovelaton tase ja paljon käteistä, mutta yhtiötä myydään nyt alle tasearvon. On absurdia, että markkina näkee käteisen riskisemmäksi kuin sähkön siirtoliiketoiminnan, jonka Fortum myi hyvällä hinnalla.” 

Taloustaito pörssilista

Eurooppalaisten kuluttajien herääminen horroksesta on erinomainen uutinen Fiskarsille, joka sulattelee edelleen taannoisia yritysostoksiaan. Haasteena on viedä rakenneuudistukset nopeasti läpi, jotta yhtiö pystyisi vastaamaan kasvavaan kysyntään.

Pohjoismaisten ja keskieurooppalaisten kuluttajien mielialoista on tullut keskeinen menestystekijä Nokian Renkaille, jolle Venäjä on enää kolmanneksi suurin markkina-alue. Henkilöautojen kysyntä on jo vilkastunut selvästi Euroopassa.

Sähkön siirtoverkkonsa hyvällä hinnalla myynyt Fortum aikoo käyttää kassassaan olevia miljoonia investointeihin. Euroopasta voikin löytää nyt houkuttelevasti hinnoiteltuja ostokohteita. Myös Fortumin oman osakkeen hinta on painunut yllättäen alle yhtiön tasearvon. 

Suunnittelupalveluita ja teknistä dokumentaatiota teollisuusyrityksille tekevän Etteplanin omistuksesta ja äänivallasta pääosa on Ingmanin suvulla. Yhtiöltä voi odottaa selvää tulosparannusta, kun eurooppalaisten konepajayhtiöiden kysyntä elpyy.

Kesäkuun TOP 20 -lista

Taloustaidon pörssilista

Millaiset yhtiöt pärjäävät pörssilistalla?

Outi Airaksinen

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti