veronmaksajat.fi

RAHAT

Pienet yhtiöt nousevat listalla

15.6.2015

Osakekurssit ovat nousseet yhtäjaksoisesti jo vuosia, ja kurssikuplasta varoitellaan. Löytyykö Taloustaidon listalta vielä houkuttelevasti hinnoiteltuja yhtiöitä osakesäästäjälle?

Taloustaidon haastattelemat sijoittamisen asiantuntijat pitävät pörssin arvostustasoja nyt kaikkea muuta kuin edullisina. Toisaalta kurssit voivat jatkaa nousu-uralla vielä jonkin aikaa, koska vaihtoehtoisia sijoituskohteita ei ole ja keskuspankit jatkavat talouden elvyttämistä.

”Lyhyen aikavälin kurssiheilahteluissa ei kannata hötkyillä, sillä vallitseva tuotto/riski-ympäristö tarjoaa yhä perusteet osakkeiden ylipainottamiselle”, Alexandrian päästrategi Tero Wesanko sanoo.

Toisaalta talous on kääntynyt Euroopassakin selvään nousuun, minkä pitäisi näkyä positiivisesti myös kotimaisten pörssiyhtiöiden tulosriveillä.

”Toki tällainen likviditeettivetoinen nousu on pitkällä tähtäyksellä vaarallista. Ensi vuoden alussa sijoittajat alkavat huolestua siitä, että EKP:n lainojen osto-ohjelma loppuu syyskuussa 2016”, Tresorin sijoitusjohtaja Petri Ukkola ennustaa.

Todennäköistä on, että osakemarkkinoilla eletään nyt nousujakson loppupuolta.

”Jos uskoo tähän, salkun rakentamisessa kannattaa alkaa suosia laatuyhtiöitä, jotka eivät ole halvimpia, mutta joiden tuloksentekokyky on vakaata”, Sijoittaja.fi:n Hannu Huuskonen sanoo. 

Mitä poimisit Taloustaidon listalta 5 vuoden salkkuun? Ammattilaisten valinnat:

Salkunhoitaja Mika Heikkilä, Taaleritehdas 

Rapala, Fiskars ja Okmetic

”Rapala on omalla alallaan maailmanluokan brändi. Sen asema on vahva USA:n kuluttajamarkkinoilla. Viime vuosina yhtiössä tehdyt kustannussäästöt alkavat hiljalleen näkyä myös tuloksessa.

Fiskarsin osake heijastelee nyt pääsääntöisesti yhtiön omaa liiketoimintaa, kun se on vähentänyt Wärtsilä-omistuksiaan. Uuden yritysoston jälkeen Fiskars voi hyödyntää aiempaa selvästi paremmin jakeluketjuaan. Yhtiön tase mahdollistaa hyvän osinkotason myös lähivuosina. Okmetic on löytänyt oman kapean sektorin MEMS-anturikiekoista, joissa sillä on vahva asema. Lisäksi yhtiön tase on vahva ja yritys on potentiaalinen yritysostokohde.”

Pääanalyytikko Sauli Vilen, Inderes

Rapala ja Restamax

”Rapalan arvostustaso on jäänyt aika paljon jälkeen muusta pörssistä. Se on houkuttelevasti hinnoiteltu suhteessa yhtiön kannattavuuteen, vahvaan brändisalkkuun ja jakeluverkkoon. Rapalalla on iso tulospotentiaali, jonka uskon realisoituvan parin vuoden tähtäimellä. Olen täysin vakuuttunut, että viiden vuoden sisällä Rapala osallistuu isoon yritysjärjestelyyn. Se joko ostetaan tai sitten Rapala ostaa itse vavat ja kelat joltain alan isoista toimijoista. Yrityskaupan synergiahyödyt olisivat valtavat.

Restamaxin kurssi on edelleen selvästi aliarvostettu. Yhtiö kasvaa voimakkaasti, ja sen tulos paranee tänä vuonna merkittävästi. Viiden vuoden kuluttua sillä on ainakin 200 miljoonan euron liikevaihto.”

Toimitusjohtaja Hannu Huuskonen, Sijoittaja.fi

 Affecto, Fortum ja Rapala

”Affectossa houkuttelevat alhaiseksi painunut arvostus sekä liiketoiminnan edelleen hyvät kasvunäkymät. Fortum puolestaan on mielenkiintoisessa siirtymävaiheessa, kun se suuntaa kohti uusia energiantuotantomuotoja. Vahva tase antaa turvaa, ja Fortumilta voi odottaa hyvää osinkotuottoa yhtiön investointisuunnitelmista huolimatta.

Rapala taas edustaa melko tylsää ja vakaata yhtiötä, jonka kurssiliikkeet eivät juuri korreloi Helsingin yleisindeksin kanssa. Yhtiön tuloskehitys on ollut vaatimatonta ja osake hinnoiteltu sen mukaisesti. Viiden vuoden horisontilla yhtiö voi parantaa merkittävästi, mikä toisi hyvän nousupotentiaalin vakaaseen ja heikosti kehittyneeseen osakkeeseen.” 

Päästrategi Tero Wesanko, Alexandria Rahastoyhtiö

Sampo, Fiskars ja Okmetic

”Sampo on tuottanut omistajilleen tasaisesti lisäarvoa eli arvonnousua ja kasvavia osinkovirtoja. Sammon osakkuusyhtiö Nordea on myös hyvin asemoitunut kasvattamaan tulosta jatkossa. Nykyisessä ’nollakorkoympäristössä’ Sammon ensi kevään ennustettu, noin 5 prosentin osinkotuotto on jopa erinomainen. Lisäksi yhtiön johdon näytöt omistaja-arvoa lisäävistä järjestelyistä ovat eurooppalaisittainkin vertaansa vailla.

Fiskarsin asema bränditalona ja kodin premium-tuotteiden valmistajana vahvistuu entisestään lähivuosina. Tuore yrityskauppa vauhdittaa Fiskarsin asemaa globaalina toimijana, sillä WWRD:n luksusbrändejä myydään tällä hetkellä jo yli sadassa maassa. Kaupan myötä yhtiön liikevaihto ja tulos kasvanevat miltei 50 prosenttia.”

Sijoitusjohtaja Petri Ukkola, Varainhallinta Tresor

Sampo ja Affecto

”Sammon jo ennestään korkea osinkotuotto voi kasvaa entisestään, sillä sen Nordealta saama osinkovirta kasvaa jatkossa voimakkaasti. Osakekurssia nostavat myös melkoisella varmuudella tapahtuvat toimialajärjestelyt. Tosin eurooppalaisessa vakuutuskentässä on paljon Sampoa edullisemmin hinnoiteltuja osakkeita.

Affecto voi olla mielenkiintoinen tulevaisuuden nimi. Etenkin Big Data voi olla sellainen tulevaisuuden tekijä, joka nostaa Affecton potentiaaliseksi yrityskauppakohteeksi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Affecton osakkeella on heikko likviditeetti – niin kuin monilla muillakin listan yhtiöillä. Se johtuu siitä, että yhtiötä seuraavien analyytikoiden määrä on varsin rajallinen.”

Taloustaidon pörssilistalla yhtiöille annetaan pisteitä, jotka lasketaan useasta keskeisestä tunnusluvusta.

Uistimistaan tunnettu Rapala voi kohentaa tuloskuntoaan huikeasti lähivuosina. Yhtiöllä on vahva jalansija etenkin USA:n kuluttajamarkkinoilla. Myös yrityskauppaspekulaatioissa Rapala keikkuu kärjessä.

Tietojärjestelmäratkaisuja kehittävä Affecto rakentaa bisnestä muun muassa Big Datan varaan. Yhtiö on niin ikään mahdollinen yrityskauppakohde Helsingin pörssissä. Sen arvostus on painunut tilauskannan ohenemisen myötä alas, mutta yhtiön kasvunäkymät ovat edelleen hyvät.

Useita kotimaisia ravintoloita ja ravintolaketjuja pyörittävä Restamax kasvaa voimakkaasti ostamalla alalta pois pienempiä kilpailijoitaan. Liikevaihdon lisäksi myös yhtiön tuloksen pitäisi tänä vuonna kasvaa merkittävästi.

Fiskarsista tuli luksustuoteyhtiö WWRD:n oston ansiosta kertaheitolla globaali bränditalo, jonka tuoteportfoliossa on oranssien saksien lisäksi paljon tunnettuja designtuotteita kotiin, ruoanvalmistukseen ja kattaukseen.

Anturi- ja puolijohdekiekkoja valmistava Okmetic on yksi todennäköisimmistä yritysostokohteista Helsingin pörssissä. Yhtiöllä on alallaan vahva asema globaaleilla markkinoilla. Kuluttajaelektroniikan ja autoteollisuuden trendit tukevat sen tuotteiden kysyntää myös tulevaisuudessa.

Outi Airaksinen

Millaiset yhtiöt pärjäävät listalla?

Taloustaidon pörssilistalla yhtiöille annetaan pisteitä, jotka lasketaan useasta keskeisestä tunnusluvusta. Tunnusluvut suhteutetaan yhtiön osakekurssiin, joten yhtiön pitää olla myös hyvä suhteessa hintaansa.

Osa laskennan pohjana olevista tunnusluvuista kuvaa yhtiön kehitystä viiden vuoden, osa yhden vuoden aikajänteellä. Luvuissa käytetään osin toteutuneita lukuja, osin ennusteita.

Yhtiöt saavat pisteitä muun muassa tuloksentekokyvystään, osinkotuotosta, omavaraisuudesta ja osakkeen arvostuksesta eri mittareilla. Yhtiön kasvu näkyy pisteissä, ja lisäpisteitä kertyy, jos yhtiön odotetaan kasvavan hyvin kahden seuraavan vuoden aikana.

Pistelaskennassa yhtiö hyötyy pitkän ajan hyvästä osinkotuotosta sekä vahvasta taseesta, joka pienentää pitkäaikaisen sijoittajan riskiä.

Taloustaidon pörssilista onkin tarkoitettu apuvälineeksi pitkäjänteiselle osakesäästäjälle. Lista ei ole sijoitusvinkki, vaan tarjoaa yhden näkökulman ja taustatietoa osakesäästäjän päätöksenteon tueksi.

Seurannassa on noin 100 pörssiyhtiötä. Seurannasta puuttuu joukko pieniä pörssiyhtiöitä. Isoista puuttuu Nordea, jota ei erilaisen tuloslaskelma- ja taserakenteen vuoksi voi pisteyttää samalla tavalla monien muiden yhtiöiden kanssa.

Taloustaidolle listan tuottaa osaketutkimusyhtiö Inderes Oy. Ennusteet ovat Inderesin analyytikoiden ennusteita.

Rahat, verot, työ & eläke, koti