veronmaksajat.fi

RAHAT

Rohkea etsii nyt löytöjä pörssin alelaarista

Rohkea etsii nyt löytöjä pörssin alelaarista
9.10.2023

Talouden synkistely nuiji kurssit alas Helsingin pörssissä. Mitkä toimialat ponnistavat ensimmäisenä pohjilta? Entä onko nyt oikea hetki sijoittaa kärsiviin metsä- tai rakennusyhtiöihin?  

Suomen Pankin tuoreen ennusteen mukaan Suomen talous supistuu tänä vuonna 0,2 prosenttia ja kasvaa ensi vuonnakin ennakoitua vähemmän eli vain 0,2 prosenttia. Hyvin ei mene tärkeimmillä vientimarkkinoillakaan. Esimerkiksi Saksa on jo vajonnut taantumaan.

"Koko vuoden jatkunut talouden synkistely näkyy osakkeiden hinnoissa Helsingin pörssissä", sijoituspalvelukonserni United Bankersin salkunhoitaja Teemu Perälä sanoo.

Helsingin pörssin yleisindeksin kehitys on ollut tänä vuonna sijoittajille iso pettymys. Samaan aikaan muissa länsimaissa pörssit ovat porskuttaneet ylöspäin. Perälän mukaan menoa on hyydyttänyt vientiin suuntautuneen teollisuuden suuri painoarvo Helsingissä.

"Yleisindeksiä ovat vetäneet myös monen suuryhtiön heikot tulokset eri toimialoilla. Esimerkiksi Kesko, Neste, Nokia ja Orion ovat olleet pettymyksiä", Perälä huomauttaa. 

Talouskäänne vaatii inflaation talttumista

Ålandsbankenin osakestrategi Tanja Wennonen-Kärnä sanoo, että inflaation hidastuminen on tärkein edellytys talousnäkymien kirkastumiseen ja sitä kautta myös osakemarkkinoiden toipumiseen.

"Kysyntä ja kulutus palaavat, kun inflaatio rauhoittuu, eikä keskuspankeillakaan ole enää voimakasta tarvetta nostaa korkoja", Wennonen-Kärnä toteaa.

Viime aikoina inflaatio on osoittanut hidastumisen merkkejä, kun muun muassa energia on halventunut ja ruoan hintojen nousu tasaantunut. Euroopan keskuspankki vihjasi puolestaan syyskuun puolivälissä lopettavansa ohjauskorkojen nostamisen.

Wennonen-Kärnän mukaan Helsingin pörssin heikkoon kehitykseen on vaikuttanut tänä vuonna tavaroita tuottavien yhtiöiden iso painoarvo. Koronapandemian jälkeen kulutusta on siirtynyt enemmän palveluihin.

Tavaroita teollisuudelle ja kuluttajille tuottaviin yhtiöihin vaikuttavat pandemian aikana paisuneet varastot, joiden purkaminen on vielä meneillään.

"Tämä on osittain syy siihen, että markkinoilla on nyt enemmän tarjontaa kuin kysyntää.

Kolmannen vuosineljänneksen tilaus- ja tuotantoluvut saattavat jäädä mataliksi. Varastojen purkamisen jälkeen nähdään, mikä on teollisuudessa todellinen kysyntätilanne", Wennonen-Kärnä sanoo.

Pörssi kaipaa vetoapua vientimarkkinoilta

Perälä korostaa, että Helsingin pörssin nousu edellyttää vetoapua Saksan, Kiinan ja Yhdysvaltain kaltaisilta tärkeiltä vientimarkkinoilta. Etenkin konepajat, metsäteollisuus ja kemian alan yritykset hengittävät kansainvälisen talouden syklien mukaan.

Nämä syliset toimialat lähtevät yleensä myös ensimmäisinä ylös, kun taloudessa tapahtuu käänne.

"Markkinoilla haetaan nyt edes orastavia merkkejä talouden toipumisesta. Toistaiseksi ne ovat olleet kuitenkin vähissä."

Perälän mielestä on kuitenkin kiinnostavaa, että pörssin metsäyhtiöiden eli Metsä Boardin, Stora Enson ja UPM:n osakekurssit ovat kääntyneet kesän jälkeen nousuun.

"Nousu kertoo siitä, että sijoittajat alkavat katsoa jo huonojen aikojen yli ja toivovat, että ensi vuosi olisi jo parempi. Kyse on kuitenkin vielä toiveista ilman vahvaa faktapohjaa."

Alkuvuonna metsäteollisuuden tulokset romahtivat. Kannattavuutta syö puun korkea hinta, joka muodostaa kolmanneksen tuotantokuluista. Samaan aikaan metsäyhtiöiden tuotteiden hinnat ovat tulleet ropisten alas, kun asiakkaiden varastot ovat täynnä.

"Tilanteen korjaantuminen vie aikaa. On kuitenkin merkkejä siitä, että suuret sellun myyjät pyrkivät nyt nostamaan markkinasellun hintaa suurimmilla markkinoilla Kiinassa", Perälä huomauttaa.

Rakennusyhtiöt nyt riskisijoituksia

Perälän mukaan metsäyhtiöt voivat olla kiinnostava kohde pitkällä aikavälillä sijoittavalle osakesäästäjälle. Sen sijaan pörssin rakennusyhtiöiden eli Lehdon, SRV:n ja YIT:n osakkeiden ostamista hän suosittelee harkitsemaan kahteen kertaan.

Jo pitkään syvissä talousvaikeuksissa paininut Lehto joutui pörssin tarkkailulistalle, mutta myös kahden kilpailijan tulokset ovat romahtaneet.

"Rakennusalan tilanne on vaikea, eivätkä pörssin rakennusyhtiöt tehneet kovin hyvää tulosta edes korkeasuhdanteessa. Miinukselle tulokset painuivat, kun materiaalikulut kohosivat. Nyt kysyntäkin on sakannut etenkin uusissa asunnoissa."

Perälän mukaan kuopan yli pääsemiseksi rakennusyhtiöillä voi olla edessä isoja rahoitusjärjestelyjä, joten tällä hetkellä ne ovat erittäin riskipitoisia sijoituksia.

"Varma asia on, että rakentamisen suunta ei käänny aivan heti." 

Osinkoyhtiöissä kiintoisia ostokohteita

Perälän mielestä osakesäästäjän ei kannata lamaantua synkältä näyttävästä tilanteesta. Hän suosittelee pitämään kiinni omasta sijoitussuunnitelmasta ja tekemään pikkuhiljaa hankintoja.

"Ajallinen hajautus on nytkin tärkeää, sillä kukaan ei pysty ennustamaan osakekurssien pohjaa. Sanoisin kuitenkin, että Helsingissä pohja on nyt todennäköisesti lähempänä kuin kauempana."

"Siksi Helsingin pörssistä kannattaa tehdä hankintoja ehkä jopa muita pörssejä kiivaampaan tahtiin. Arvostustasot ovat varsin mukavalla tasolla."

Perälä muistuttaa, että pitkällä aikavälillä Helsingin pörssin tuotto on lyönyt lähes kaikki muut läntiset pörssit.

"Jatkossakin on hyvät mahdollisuudet päästä keskimäärin 7–8 prosentin vuosituottoon, kunhan ensin päästään tämän kuopan yli."

TÄMÄN SYKSYN VINKKI SIJOITTAJILLE? "Helsingin pörssistä kannattaa tehdä hankintoja ehkä jopa muita pörssejä kiivaampaan tahtiin. Arvostukset ovat varsin mukavalla tasolla."
Sijoitusjohtaja Teemu Perälä, United Bankers

Wennonen-Kärnän mielestä syksy on hyvä hetki luoda katse jo tulevaan osinkokevääseen. "Helsingin pörssin yhteenlaskettu osinkotaso voi laskea, mutta monella yhtiöllä kassavirta on pysynyt hyvällä tasolla. Niillä on edelleen mahdollisuus maksaa tasaista ja jopa kasvavaa osinkoa."

Wennonen-Kärnä arvioi, että hyviä osingonmaksajia löytyy ensi keväänä monelta toimialalta. Ainakin ennusteiden perusteella sellaisia voisivat mukaan olla esimerkiksi Elisa, Kesko, Sanoma ja pankkiyhtiöt. Teollisuudesta hän mainitsee Koneen ja Konecranesin.  

TÄMÄN SYKSYN VINKKI SIJOITTAJILLE? "Syksy on hyvä hetki luoda katse jo tulevaan osinkokevääseen. Helsingin pörssissä monella yhtiöllä edelleen mahdollisuus maksaa tasaista ja jopa kasvavaa osinkoa."
Osakestrategi Tanja Wennonen-Kärnä, Ålandsbanken

Matti Remes 

Rahat, verot, työ & eläke, koti