veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Vuokraveneellä vaivatta vesille – vieläkö ensi kesäksi löytyy veneitä vuokralle?

Vuokraveneellä vaivatta vesille – vieläkö ensi kesäksi löytyy veneitä vuokralle?
9.4.2019

Veneen vuokraamisen helppous voi olla niin houkuttelevaa, että haaveet omasta veneestä unohtuvat. Saako veneen vuokrattua vielä ensi kesäksi?

Veneiden vuokraaminen on kasvattanut Suomessa tasaiseen tahtiin suosiotaan. Eikä ihme: on houkuttelevaa jättää veneen talvisäilytyksestä huolehtiminen sekä huoltotyöt muille ja keskittyä itse vain siihen olennaiseen eli nauttimaan vesillä olosta.

Taalintehtaalla sijaitseva Sail-A-Round Oy (Midnight Sun Sailing) on yksi Suomen suurimmista venevuokrausyrityksistä. Sen toimitusjohtajan Hannu Pahtan mukaan ensi kesäksi saa vielä vuokrattua veneen, mutta parhaat viikot ja veneet saattavat olla jo varattuja.

”Parhaimpina viikkoina meidän pienimmät ja suurimmat veneemme ovat jo tammikuussa ainakin 80-prosenttisesti varattu. Melkein aina meillä on kuitenkin tarjota jotain, mutta ei ehkä juuri sellaista venettä eikä ehkä juuri sellaisena ajankohtana kuin vuokraaja haluaisi”, Pahta kertoo.

Yksityisten omistajien veneitä välittävässä Skipperissä vapaat viikot täyttyvät niin ikään nyt vauhdilla.

”Saa olla hereillä, jos haluaa veneen heinäkuuksi. Viime kesänä kävi jo niin, että meillä veneet loppuivat kesken, sillä vuokraajia tulee meille ryminällä sisään. Suositut veneet menevät kovaa vauhtia”, Skipperin toimitusjohtaja ja toinen perustaja Kristian Raij sanoo.

Saimaan Solmu Oy vuokraa Savonlinnassa retkiveneitä, joista joihinkin on jopa rakennettu puulämmitteinen sauna. Noin 11 metriä pitkän Saima-merkkisen saunallisen veneen saa heinäkuussa viikoksi vuokralle reilulla 2 000 eurolla.

”Saunaveneet ovat erittäin haluttuja. Sekä suomalaiset että saksalaiset tykkäävät saunaveneistä. Hintaero samankokoisen saunallisen ja saunattoman veneen välillä on vain sata euroa viikolta”, Saimaan Solmu Oy:n omistava Jouko Soini kertoo.

Soinin mukaan vielä ei ole liian myöhäistä vuokrata venettä ensi kesäksi.

Uusi laki mullistaa veneiden vuokrauksen

Veneiden vuokraus voi yleistyä ja vuokrauksen hinnat voivat laskea tulevina vuosina, kun voimaan tulee uusi vesiliikennelaki.

Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen uudeksi vesiliikennelaiksi helmikuussa. Laki tulee näillä näkymin voimaan 1.6.2020. Sen jälkeen vuokraveneille ei ole enää erityisiä katsastus- ja varustevaatimuksia, ja kaikki huviveneiden omistajat voivat halutessaan alkaa vuokrata veneitään.

Lakimuutoksen suuria hyötyjiä on muun muassa Skipperi, jota on luonnehdittu veneiden Airbnb:ksi. 

Millaisia ja minkähintaisia vuokraveneitä Suomessa on tarjolla? Millaisia veneilytaitoja veneen vuokraajalta edellytetään? Mitä pitää tietää, jos oman veneen laittaa vuokralle? Lue koko juttu veneen vuokrauksesta maaliskuun Taloustaidosta. Voit lukea näköislehden verkosta, jos olet rekisteröitynyt  verkkosivustomme käyttäjäksi.

Outi Airaksinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti