veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Vältä vahingot veneen vesillelaskussa – tarkista ainakin nämä asiat ennakkoon

Vältä vahingot veneen vesillelaskussa – tarkista ainakin nämä asiat ennakkoon
22.5.2019

Veneen vesillelaskussa sattuu paljon vahinkoja, jotka voivat tulla kalliiksi ja lykätä veneilykauden aloitusta. Ison osan vahingoista voi välttää ennakoimalla.

Yleisin vahinko veneen vesillelaskussa on veneen vetolaitteen osuminen pohjaan tai peräsimen vaurioituminen matalassa vedessä. Vene voi myös hörpätä vettä tai jopa upota, jos veneen tyhjennysaukot tai läpiviennit ovat unohtuneet auki.

Myös veneen kuljetuksessa tapahtuu paljon vaurioita. Moni tällainen vahinko voitaisiin välttää tarkastamalla trailerin kunto ja hoitamalla veneen kiinnitys huolellisesti.

Kiinnitä huomiota veden korkeuteen

Tänä vuonna veneen vesillelaskussa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota veden korkeuteen. Ifin venevakuutuksista vastaavan tuotepäällikön Mikael Tervosen mukaan veden korkeus on ollut tänä keväänä hyvinkin alhainen useilla laskupaikoilla.

”Veden korkeus tutullakin laskupaikalla on syytä tarkastaa etukäteen ja ottaa huomioon venettä vesille laskettaessa”, Tervonen sanoo.

Muistilista asioista, jotka kannattaa tarkistaa ennen veneen vesillelaskua

  • Tarkista, että veneen läpivientien sulut toimivat.
  • Varmista läpivienteihin johtavien letkujen kunto. Niissä voi olla murtumia tai halkeamia talven jäljiltä. Tarkista myös, että kiristimet ovat kunnolla kiinni.
  • Käy läpi voimansiirron läpiviennin kumit ja vaihda ne, jos niissä on murtumia.
  • Jos vene nostetaan veteen nostoliinoilla, merkkaa tarralla veneen kylkiin kohdat, joista vene voidaan nostaa rikkomatta esimerkiksi lokin anturia. Tarrat ovat tarpeen syksyllä, kun venettä nostetaan taas kesän jälkeen ylös.
  • Veneen rungossa olevat vauriot pitää ehdottomasti korjata ennen vesillelaskua.
  • Tarkista moottoritilasta ja pilssistä, ettei sinne tule vettä, ennen nostoköysien irrottamista.

Outi Airaksinen

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti