veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Vaikuttaako tietokoneen hakuhistoria matkan hintaan?

Vaikuttaako tietokoneen hakuhistoria matkan hintaan?
28.2.2020

Moni matkaaja on huomannut, että kun matkaa alkaa suunnitella, saattavatkin lentojen tai majoituksen hinnat pompsahtaa yhtäkkiä ylöspäin. Apua, nyt täytyy varata äkkiä, ennen kuin hinnat nousevat vielä lisää! Jos varaussivustolle palaa pari päivää varauksen jälkeen, voivat hinnat olla taas alempana.

Tunnistiko tietokone hakuni ja nosti hintoja automaattisesti saadakseen minut varaamaan matkan? Ja auttaako se, jos selaimen selaushistorian tyhjentää tai hakee lentoja incognito-tilassa?

TUI:n Laura Aaltonen kertoo, että heidän hakukoneessaan hintaan vaikuttaa ainoastaan varaustilanne, eivät matkustajan aikaisemmat haut.

”Meillä on käytössä dynaaminen hinnoittelu, joka perustuu kysyntään. Jos siis esimerkiksi Gran Canarian matkoja varataan paljon, niiden hinta nousee. Kun kysyntää ei ole, hinta laskee. Niinpä matkan voi saada vielä lähellä matkapäivääkin edullisesti, jos kysyntä on jostain syystä laskenut.”

Lentoyhtiöiden ja matkahakukoneiden osalta kysymykseen ei ole yhtä varmaa vastausta.

Lentojen ja majoitusten hinnat vaihtelevat muutenkin jatkuvasti varaustilanteen mukaan. Esimerkiksi lennoille edullisimpia paikkoja on usein rajallinen määrä, ja jos matkaa pohtiessa joku muu ehtii napata huokeimmat paikat, nousee hinta seuraavalle etsijälle. Jos paikkoja peruuntuu, saattavat hinnat laskea.

Toisaalta incognito-tilan käyttämisestä ei ole haittaakaan, joten hintojen vertailut voi hyvin hoitaa incognito-tilassa.

Utelias voi vertailla hintoja myös eri laitteilla ja kokeilla, antaako hakukone eri hinnat kotikoneella ja työpaikan koneella tai pöytäkoneelta ja kännykästä.

Hintoja kannattaa vertailla eri hakukoneissa ja esimerkiksi nettiselaimen lisäksi sovelluksessa, sillä eri lähteissä voi olla erilaisia tarjoushintoja. Hotellit saattavat esimerkiksi tarjota erikoishintoja omilla sivuillaan, tai parhaan hinnan voi saada liittymällä ketjun kanta-asiakkaaksi.

TUI:n Laura Aaltonen vinkkaa, että yksi hyvä tapa päästä kiinni tarjouksiin on tilata matkanjärjestäjien uutiskirjeet. Tarjoukset julkaistaan niissä yleensä ensimmäisenä, joten edullisia paikkoja pääsee varaamaan ensimmäisten joukossa.

Pauliina Rasi

Rahat, verot, työ & eläke, koti