veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Yksityinen selainikkuna tarjoaa tietosuojan kevytpressun – hävität jälkesi vain käyttämältäsi laitteelta

Yksityinen selainikkuna tarjoaa tietosuojan kevytpressun – hävität jälkesi vain käyttämältäsi laitteelta
2.9.2022

Monelle verkkoselaimen käyttäjälle on epäselvää, mitä tarkoittavat yksityinen selainikkuna eli incognito-tila, ja vpn eli virtuaalinen erillisverkko. Molemmat tarjoavat tavallista selainyhteyttä parempaa turvaa, mutta ne ovat eri tietosuoja- ja turvatason ratkaisuja.

Yksityinen selainikkuna, esimerkiksi Edge-selaimessa inPrivate-ikkuna, on tietosuojan kevytpressu. Yksityinen selaus vaikeuttaa nettisivujen harjoittamaa verkkoseurantaa, mutta ei estä sitä.

Huomaa ero

  • Incognito-tila hävittää käyttäjän jäljet vain käytetyltä laitteelta.
  • Vpn-ohjelmisto salaa kaiken verkkoliikenteen.  

Incognito-tila ei piilota käyttäjää verkkosivuilta tai internet-palveluntarjoajalta. Se hävittää käyttäjän jäljet vain kulloiseltakin laitteelta, mutta surffaustiedot näkyvät käydyillä sivustoilla ja palveluntarjoajalla. Incognito-tila piilottaa yhteiskäytössä olevan laitteen käyttämät sivustot muilta saman laitteen käyttäjiltä.

Luotettava yksityinen selaus vaatii vpn-ohjelmiston asentamisen päätelaitteelle. Vpn on digitaalinen tunneli, joka salaa ja piilottaa kaiken verkkoliikenteen käyttäjältä vpn-palveluntarjoajalle saakka. Se piilottaa myös käyttäjän laitteen ip-osoitteen ja fyysisen sijainnin.

Tekniikka estää lisäksi palveluiden seurantayritykset. Edes internet-palveluntarjoaja ei näe, mitä sen asiakas verkossa tekee. Jopa tämän jutun kirjoittajan läppäri väittää, että sillä ei ole internet-yhteyttä, kun kytken vpn:n käyttöön.

Totalitaaristen valtioiden kansalaiset ovat käyttäneet tätä tekniikkaa yrittäessään saada asioita julki tai selvää siitä, mitä heidän maassaan todellisuudessa tapahtuu. Esimerkiksi Kiinassa voikin helposti valita ilmaisen vpn-tuotteen valtavasta valikoimasta.

Autoritariaan taipuvaisten hallintojen verkosta saatavat tuotteet on kuitenkin todettu usein vakoiluohjelmistoiksi. On olemassa kaksi neuvoa, joista ei voi laistaa:

1. jos maassa on vasemmanpuoleinen liikenne, pysy vasemmalla kaistalla.
2. Älä koskaan tai missään käytä ilmaisia vpn-ohjelmistoja.

Puhelinoperaattorit myyvät kuluttajille turvaselain- tai turvapaketti-käsitteiden alla palveluita, joissa esimerkiksi selaimen evästeasetukset on tiukennettu ja joissa lasten ruutuaikaa ja heidän käyttämiään palveluita sekä heidän hakujensa tuloksia voidaan rajoittaa. Tyypillisesti nämä palvelut ovat tietoturvayhtiöiden ohjelmistopaketteja uudelleen nimettyinä.

Virus- ja haittaohjelmaturvan lisäksi tuotteet saattavat tarjota perustasoa hintavammassa luokassa myös vpn-yhteyden. Muutaman euron kuukausihinta sisältää mahdollisuuden asentaa paketti useaan eri päätelaitteeseen.

Kauko Ollila

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti