veronmaksajat.fi

KOTI

Selain on tärkein ohjelmistosi – älä välttele päivityksiä

Selain on tärkein ohjelmistosi – älä välttele päivityksiä
6.4.2022

Verkkoselain on digitaalinen ikkuna maailmaan, portti palveluihin ja siksi tärkein tietokoneohjelmistomme. Suurimmalle osalle surffailijoista selaimen tuotemerkillä ei ole isoa väliä ja tottumus on toinen luonto. Jutun kirjoittaja kokeili eri selaimia ja tutustui tietosuojaan.

Itselläni on kahdessa Windows- ja yhdessä Linux-pc:ssä pääselaimena Mozilla Firefox, vaikka se viimeaikaisten testiartikkelien valossa on jo vanhuuttaan kömpelö. Android-luurissani on järjestelmän oletusselain eli Googlen Chrome, ikälopussa iPadissa vanha Safari. Tässä jutussa pysytään Windows-lavetilla, mutta teksti ei ole nörteille, vaan pankki- ja muita arkisia asioita ja uutispalveluita käyttäville taviksille.

Windows-maailman selainten omakohtainen vertailu keskenään on helppoa, koska kaikki merkittävimmät tuotteet eli Chrome, Firefox, Edge, Opera ja Vivaldi ovat ilmaisia ja nopeasti asennettavissa sekä poistettavissa. Opera on vanha norjalainen tuote, jonka omistajat myivät taannoin Kiinaan mutta aloittivat katumusharjoituksena uuden Vivaldi-hankkeen.

Markkinaosuudeltaan ykkönen on tätä nykyä Googlen Chrome ja kaukana takana tulevat muut. Kaikki tässä jutussa mainitut selaimet Firefoxia lukuun ottamatta on ohjelmoitu Chrome-teknologiapohjaan.

Samapohjaisuudesta on sekä hyötyä että haittaa, ja juuri nyt jälkimmäistä. Tätä kirjoittaessani kaikista Chrome-pohjaisista selaimista löytyi vakava haavoittuvuus. Ainut viaton on tässä yhteydessä Firefox.

Selainten päivitys onnistuu tuotteesta riippumatta menemällä Asetukset-valikkoon ja valitsemalla sieltä kohta Tietoja selaimesta. Päivitys on kuvatussa tapauksessa ja aina muutenkin tehtävä viipyilemättä.

Selaimen kirjanmerkit taas kunniaan

Windows 10:n Apuohjelmat-valikosta löytyy edelleen myös ikivanha Microsoft Internet Explorer, mutta sitä ei pidä käyttää mihinkään. Pankissa se ei tosin enää kelpaakaan.

Käytän sivustojen välillä siirtymisessä paljon valmiita kirjanmerkkejä ja mahdollisimman vähän hakukonetta, varsinkin Googlea tai Bingiä. Syy on yksityisyyden varjelussa, joka on enemmänkin mielentila kuin todetusta välttämättömyydestä kumpuava strategia.

Koettakaa tekin DuckDuckGo-hakukonetta. Se ei väijy joka käänteessä teidän verkkotekemisiänne. Minun selaimissani se on oletuksena.

Ihmiset näyttävät jossakin määrin unohtaneen kirjanmerkkien hyödyt ja lätkivät osoiteriville asioita Googlen haettaviksi. Koska netin teknisten kummallisuuksien tähden konnat ostavat johtavien hakukoneiden suositteluja ja huijaavat meidät Nordean sijasta Norrdeaan, joka saattaa sivuna näyttää aivan samalta, laiskuus voi tulla kalliiksi.

Kertauksen vuoksi kirjanmerkin teko: Selainten osoiterivin oikeassa päädyssä olevaa tähdenkuvaa hiiren vasemmalla korvalla klikkaamalla saadaan esillä oleva sivu talletetuksi kirjanmerkiksi. Nyt tämä kirjanmerkki löytyy selaimen työkaluvalikosta oikealta aivan ylhäältä kohdasta Kirjanmerkit tai Suosikit.

Rekisteröinti: linkki eri laitteiden välille

Selaimet eivät sinällään kerää meistä tietoa, sen tekevät netin palvelut. Firefoxin Asetukset-valikossa on selainkatraamme monipuolisimmat yksityisyydensuojan säädöt.

Tuliketun kaverina minulla on toissijaisena surffilautana Microsoftin Edge. Syy on siinä, että kaikenlaiset verkkoseminaarit rakennetaan useimmiten Microsoftin Teamsiin, mutta laitteissani ei ole Edgen lisäksi Microsoftin erillisohjelmistoja.

Tuskattomin tapa Teamsin käyttöön on tässä tapauksessa Edge-selaimen kautta, joten siksi se. Toki Teamsin käyttö tapaamisen osallistujana onnistuu Firefoxillakin, mutta on toisinaan takkuisempaa.

Niin, toimistosovelluksina käytän LibreOfficen vapaan lähdekoodin tuotteita, jotka lähinnä tiimityönä tehtäviä dokumentteja lukuun ottamatta täyttävät tarpeeni mitä tulee tiedostojen yhteensopivuuteen Microsoftin välineiden kanssa. Tämä juttu on kirjoitettu LibreOffice Writerilla, jossa on suomen kielen oikoluku.

Erityisesti Chromella ja Edgellä on vahva kytky taustafirmojensa muihin tuotteisiin. Chrome on ensisijainen selainvalinta, jos Google Docs on tärkeä toimistotyökalu. Google ja Microsoft tyrkyttävät ehtimiseen pilvipalveluihinsa rekisteröitymistä.

Hyötypuoli rekisteröitymisessä on, että monen laitteen omistaja voi käyttää niissä kaikissa yksiä ja samoja selainasetuksia, salasananhallintaa ja kirjanmerkkejä.

Itse en ole ajatellut rekisteröityä, koska haluan pitää kiinni edes siitä fiiliksestä, että tietosuojaani raapivat softajättiläiset pysyvät käsivarrenmitan päässä.

Lukuisten käyttämiemme palveluiden salasanat ovat hetteikkö, jota voi hallita erillisillä salasanojen hallintaohjelmilla. Tämän vaihtoehtona kaikki tässä mainitut selaimet tarjoavat myös salasanojen tallennusmahdollisuuden niin, ettei tunnareita tarvitse lätkiä joka kirjautumiskerralta erikseen.

Molempia salasanojen hanskausmekanismeja ei kuitenkaan pidä käyttää ristiin, sillä vaarana on käyttäjän sekoaminen kahden systeemin välillä ja käyttäjätunnusten hallinnan täydellinen menetys.

Eri selaimista kärryillä jotenkin pysyäkseni olen asentanut koneelleni myös Chromen. Sekä siinä että Edgessä viehättää nopeus verrattuna Firefoxiin, vaikka keskimääräinen ero ei iso olekaan.

Kääntämistä tönkkösuomeksi

Jotakuta peruskäyttäjää saattaa kiinnostaa sanotun kaksikon Firefoxia helpompi tulkkaus vieraista kielistä Suomeen. Maailman tilaa hahmottaakseni vilkuilen toisinaan muutakin kuin kotimaista, ruotsalaista ja englanninkielistä mediaa.

Rajoittuneen muunkielentaitoni tähden annan Chromen kääntää sivuja. Kohdekielen voi valita molemmissa selaimissa helposti selaimen osoiteikkunan oikeasta päädystä löytyvästä kielenvalintaikonista.

Edgessä toimitaan samoin. Jälki on selaimesta riippumatta mutta lähdekielestä riippuen aina kökköä ja usein kaameaa, mutta siitä saa jonkinmoisen tolkun.

Firefoxin kanssa kääntäminen edellyttää lisäosien asentamista, enkä silti saanut omaani kääntämään mitään mistään kielestä. Tässä selaimessa suomentaminen onnistuu toistaiseksi helpoiten valitsemalla Google Kääntäjä -sivulta kohta verkkosivujen kääntäminen halutulle kielelle. 

VIISI VINKKIÄ: Tutki selaimesi yksityisyysasetukset

1. Näinä aikoina: Tarkasta selaimesi päivitykset viikoittain selaimen Asetukset/Tietoja selaimesta -valikosta ja päivitä heti!

2. Kokeile eri selaintuotteita. Ne ovat ilmaisia ja helppoja asentaa sekä poistaa Windowsin sovellushallinnasta.

3. Käytä kirjanmerkkejä sen sijaan, että pyydät hakukonetta viemään sinut toistuvasti käyttämiisi palveluihin.

4. Tutustu selaimesi yksityisyys- ja tietosuoja-asetuksiin.

5. Kokeile vaihtoehtoista hakukonetta kuten DucDuckGo.

Kauko Ollila

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti