veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Vpn on nyt tärkein ohjelmistosi – älä asenna ilmaista

Vpn on nyt tärkein ohjelmistosi – älä asenna ilmaista
1.8.2022

Amerikkalaislähtöinen kirjainyhdistelmä vpn (virtual private network eli virtuaalinen erillisverkko) saattaa olla kuluttajan huonosti tuntema lyhenne. Näinä arvaamattomina aikoina sen tarjoama tietoturva ja -suoja tulee kuitenkin tuntea myös yksityiselämässä, käyttipä verkon palveluita puhelimella tai tietokoneella.

Osa teistä, jotka teette etätyötä, saattaa käyttää tätä virtuaaliseksi erillisverkoksi kutsuttua suojausmekanismia jopa tietämättään. Jos te kirjaudutte työnantajanne sisäverkon tarjoamiin palveluihin kotoa tai mistä tahansa työpaikan ulkopuolelta valmiiksi konfiguroidulla (eli asennetulla) läppärillä, se todennäköisesti tapahtuu vpn:n läpi.

Vpn piilottaa käyttäjän laitteen ip-osoitteen ja fyysisen sijainnin

Vpn on digitaalinen tunneli, joka salaa ja piilottaa kaiken verkkoliikenteen käyttäjältä vpn-palveluntarjoajalle saakka. Se piilottaa myös käyttäjän laitteen ip-osoitteen ja fyysisen sijainnin. Tekniikka estää lisäksi palveluiden seurantayritykset. Edes internetpalveluntarjoajasi ei näe, mitä teet. 

Yksityisen kuluttajan vpn-käyttöesimerkki voi olla koronan jälkeinen vilkastuva ulkomaanmatkailu. Oudon lentokentän ja suositun kahvilan alueella on kymmeniä langattomia verkkoja. Osa niistä saattaa olla jopa täysin vapaita vailla kirjautumista. Osa niistä voi olla rikollisten asentamia tai puhkaisemia.

Myös monet vähemmän demokraattiset valtiot hallinnoivat operaattoritoimintaa arvaamattoman laajasti. Siksi mobiililaite on syytä suojata vpn-ohjelmistolla riippumatta siitä, mitä yhteyksiä sillä hyödynnetään.

Tietoturvan lisäksi vpn tarjoaa mahdollisuuden kiertää digitaalisten suoratoisto- ja muiden nettipalveluiden maarajoja. Tosin useat suoratoistojätit tunnistavat vpn-yhteyden ja blokkaavat katseluyritykset. Vpn:n toimivuus tässä yhteydessä on jopa ohjelmistokohtaista.

Yle Areenan kaikkia sisältöjä voi katsoa mobiililaitteella koko EU:n alueella ja ilman vpn-yhteyksiä, kunhan rekisteröityy Yle Areenan käyttäjäksi ja todistaa Suomi.fi-palvelun vahvalla tunnistautumisella asuvansa Suomessa. Pelkkä kotikunnan ilmoittaminen ei siis riitä tässä tapauksessa.

On silti tärkeä muistaa, että ohjelmisto- tai sisältöpiratismi on piratismia, yritti sitä salatusti tai avoimesti. 

Valitse tuote, joka sopii kaikkiin laitteisiisi

Vpn-palvelua hyödyntääkseen käyttäjän on asennettava sen pääteohjelmisto laitteelleen. Kokeilin kahta kotimaisissa it-median arvioissa menestynyttä tuotetta, suomalaisen F-Securen Freedomea ja Brittiläisillä Neitsytsaarilla päämajailevaa Express VPN:ää.

Jälkimmäisenkin sijainti on sikäli hyvä, että tämä Yhdistyneen kuningaskunnan piskuinen karibialainen erillisalue noudattaa omaa, emovaltakuntaansa tiukempaa yksityisyydensuojaa.

Molemmat tuotteet asentuivat näppärästi sekä Windows-koneeseeni että Android-luuriini. Onkin syytä valita sellainen vpn-tuote, joka toimii kaikissa arkikäytössä olevissa laitteissa.

Molemmat ovat asennuksineen helppoja käyttää, ja vpn-yhteyden vaihtaminen valtiosta toiseen käy klikkauksella. Youtube-videoiden välissä oli hauska katsoa brasilianportugalilaisia mainoksia, vaikka kotimaiset reklaamit ainoastaan ärsyttävät.

Kumpikaan tuote ei rajallisessa kokeilussani hidastanut videoliikennettä suuremmin, mutta tämä vaihtelee ohjelmiston ja vpn-palvelun sijainnin mukaan.

Molemmista tuotteista on tarjolla useita laiteasennuksia tukevia paketteja. F-Secure on selvästi edullisempi, mutta vpn-yhteyksien lukumäärässä myös selvästi suppeampi. Hinnat alkavat noin kolmesta eurosta kuukaudessa.

On myös muita hyviä tuotteita, kuten Nord VPN. Mutta yhtäkään hyvää ilmaista ei ole, eikä kenenkään pidä asentaa millekään laitteelle sellaista. Osa niistä on itse asiassa vakoiluohjelmistoja, vaikka mobiilisovelluskaupoissa niitä näkyy olevan tarjolla. 

MUISTA: ÄLÄ ASENNA ILMAISTA!

  • Hanki tuote, joka toimii kaikissa päätelaitteissasi.
  • Älä koskaan turvaudu ilmaisiin vpn-ohjelmistoihin.
  • Hyväkään vpn-tuote ei takaa kaikkien suoratoistopalveluiden toimivuutta.
  • Käytä vpn-ohjelmistoa aina ulkomailla ollessasi.

Kauko Ollila

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti