veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Tulppaanituristin paratiisi löytyy Hollannista

Tulppaanituristin paratiisi löytyy Hollannista
6.3.2018

Hollannin tulppaanipellot ovat häkellyttävä nähtävyys. Valtavaa väriloistoa pääsee ihailemaan helposti keväisellä viikonloppumatkalla. 

Kuvat Hollannin tulppaanipelloista ovat vaikuttavia, mutta vasta paikan päällä ymmärtää keväisen kukkameren mittasuhteet. Kilometri toisensa jälkeen jatkuvat tulppaani-, hyasintti- ja krookusrivistöt loistavat kaikissa sateenkaaren väreissä peltoaukeilla Amsterdamista lounaaseen.

Keväisestä kukkaloistosta pääsee nauttimaan varsin vaivattomasti ja edullisesti. Lento Hollantiin kestää 2,5 tuntia, ja edestakainen lippu maksaa parisen sataa euroa. Schipholin lentokentältä on erinomaiset yhteydet tulppaaniturisille tärkeisiin paikkoihin. 

 Kilometri toisensa jälkeen jatkuvat tulppaani-, hyasintti- ja krookusrivistöt loistavat kaikissa sateenkaaren väreissä peltoaukeilla Amsterdamista lounaaseen.

Kukkasesonki kestää maaliskuun lopusta toukokuun puoliväliin. Paras ajankohta matkalle on huhtikuun puoliväli, mutta kukinnan ajankohtaan vaikuttavat hieman kevään sääolot. 

Tukikohdaksi Amsterdam, Haarlem tai Leiden

Tulppaanien ihastelu on helppo yhdistää kaupunkilomaan Amsterdamissa. Myös pienemmät mutta vähintään yhtä viehättävät kanavakaupungit Haarlem ja Leiden ovat hyviä tukikohtia kukka-alueiden koluamiseen.  Molemmista löytyy hyviä museoita, ravintoloita ja majapaikkoja. Amsterdamin turistimassat loistavat poissaolollaan.

Kaikkiin kolmeen kaupunkiin on Schipholin lentokentältä noin puolen tunnin junamatka. 

Keukenhofin kukkaloisto pitää nähdä

Tulppaanituristin ykköskohde on häkellyttävä Keukenhofin puutarha, jossa hollantilaiset kukanviljelijät esittelevät laajaa tarjontaansa. Maailman tunnetuimpaan kukkapuistoon istutetaan joka vuosi yli seitsemän miljoonaa kukkasipulia. 

Tulppaanien ihastelu on helppo yhdistää kaupunkilomaan Amsterdamissa. Myös pienemmät kanavakaupungit Haarlem ja Leiden ovat hyviä tukikohtia. Kuva Matti Remes

Noin 800 tulppaanilajikkeen ohella puutarhassa ja kasvihuoneissa voi ihailla hyasintteja, krookuksia ja liljoja. Nähtävillä on jopa laaja valikoima Hollannissa kasvatettuja orkideoita.

Kukkapenkeistä ja -asetelmista huolehtii 30 puutarhuria, joiden käden jälkeä käy vuosittain ihailemassa yli miljoona vierailijaa.

Keukenhofin kiertämiseen menee vähintään puoli päivää. Alueella on paljon kahviloita, joten nälkä tai jano ei pääse kukkia ihastellessa yllättämään. Puisto on etenkin viikonloppuisin tupaten täynnä ihmisiä, mutta onneksi laajalta alueelta löytyy rauhallisempiakin kolkkia.

Keukenhofiin pääsee Amsterdamista, Haarlemista ja Leidenistä bussilla vajaassa tunnissa. Tarkemmat tulo-ohjeet löytyvät puutarhan nettisivuilta. Sieltä voi ostaa myös etukäteen sisäänpääsylipun (17 euroa) tai bussimatkan sisältävän yhdistelmälipun (esimerkiksi Haarlemista 24,50 euroa).

Lipun ostaminen etukäteen on suositeltavaa, sillä lippuluukkujen jonot paikan päällä voivat olla pitkät. 

Pyörällä pääsee kukkapelloille

Hollannin vaikuttavimmat kukkapellot sijaitsevat Keukenhofia ympäröivällä Bollenstreekin alueella. Parhaiten niihin pääsee tutustumaan kiireettömällä pyöräkierroksella.

Haarlemista ja Leidenistä on molemmista noin tunnin pyörämatka kukka-alueille. Amsterdamista ajomatkaa kertyy pari tuntia, mutta pyörän voi ottaa myös mukaan junaan ja matkustaa kukka-alueelle esimerkiksi Lissen asemalle.

Vaihtoehtoisesti pyörän voi vuokrata vasta paikan päällä. Rent-A-Bike Van Dam -vuokraamolla on tulppaanialueella kaksi toimipistettä, joista toinen sijaitsee Keukenhofin kukkapuiston kupeessa.

Leidenissä suositeltaviin vuokraamoihin kuuluvat Easyfiets ja Haarlemissa Rent a Bike Haarlem.

Pyörävuokrat eivät päätä huimaa. Tavallisen pyörän vuokra päivässä on 10 euroa. Sähköpyörän saa alleen 25 eurolla. Etenkin Keukenhofissa pyörä kannattaa sesonkiaikana varata etukäteen.

Kysy pyöräreittivinkkejä vuokraamoista

Vinkkejä kauneimmista pyöräreiteistä saa pyörävuokraamosta tai paikallisesta turistitoimistosta. Kukka-alueita halkoo myös kyltein merkittyjä pyöräilyreittejä. Kyltityksissä on tosin usein toivomisen varaa, joten mukana kannattaa olla paperikartta tai käyttää älypuhelimen Google Maps -karttasovellusta.

Tasainen Hollanti on helppo pyöräilymaa myös vähemmän lajia harrastaneelle. Matkantekoa helpottavat erinomaiset pyörätiet.

Ainoa hidaste on Hollannin ailahteleva sää. Huhti–toukokuussa voi olla jo kesäisen lämmintä, mutta viimaisina ja sateisina päivinä tarvitaan pipoa, hanskoja ja sadevarusteita. 

Vaihtoehtoina bussikierros ja vuokra-auto

Kukkapeltoja pääsee ihastelemaan myös järjestetyllä bussimatkalla esimerkiksi Amsterdamista. Retket kestävät tyypillisesti kuusi tuntia ja maksavat noin 70 euroa. Vierailukohteisiin kuuluu yleensä Keukenhof ja lähistön kukkaviljelmiä, joissa voi tutustua kukkasipulien käsittelyyn ja ostaa niitä tuliaisiksi.

Myös auton vuokraaminen on vaihtoehto kiertää kukka-alueita vähän laajemminkin. Hollannissa vuokrahinnat ovat Suomea edullisemmat.

Oma auto on kätevä kulkupeli myös käydä katsomassa ainutlaatuista Bloemencorso-kukkaparaatia, joka kiertää huhtikuun loppupuolella kukka-alueiden kaupunkeja. Paraati koostuu autojen vetämistä lavoista, joiden päälle on rakennettu toinen toistaan mielikuvituksellisempia kukka-asetelmia.

Lisätietoja aikatauluista ja reiteistä löytyy kukkaparaatin nettisivuilta.

Katso video: Susa & Masa ihastelevat tulppaaneja Keukenhofissa Hollannissa

Matti Remes

Lukijamatka Amsterdamiin ja Keukenhofiin 10-13.4.

Jos haluat päästä helpommalla, lähde Taloustaidon lukijamatkalle Amsterdamiin ja Keukenhofiin. Vielä kaksi paikkaa jäljellä! Lisätietoa matkasta 

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.